用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del。。-。.
go

del。。-。. [複製鏈接]

Del。。。-
   6    0    0    0

回覆樓主:

第一志願太進取?

回覆 41009022009 的帖子

同樣心情我仲要三條一叩門都冇消息添

WooBrit 發表於 21-7-10 05:57
第一志願太進取?

都係2A中學。但band 1生都會選擇來做後備

Tong^_^yan 發表於 21-7-10 08:58
回覆 41009022009 的帖子

同樣心情我仲要三條一叩門都冇消息添

叩門成績唔突出唔使諗

41009022009 發表於 21-7-10 02:47
小朋友成績普通。中英數常B。2A成績。最後派位沒有運氣。派第3 2C中學。放榜當日。眼見好多同學仔勁開心。 ...
打電話去心儀學校問下啦, 應該仲有得扣門的。

今年簡直係瘋狂, 可能少升中一生, 加上移民潮, B1 學校都有位剩。

小朋友成績普通。中英數常B。2A成績。最後派位沒有運氣。派第3 2C中學。放榜當日。眼見好多同學仔勁開心。 ...
問題係你個仔都唔想去叩門,硬迫佢去好大機會面試得唔好。人地唔了解,你咪解釋囉。

其實唔使唔開心,最緊要小朋友開心,因為係佢要係間學校讀6年,但你可以解釋比佢知,佢可以選擇一間更好嘅中學

我其實一早已經有直資收左,但我個女想叩心儀中學,我都會去,但我發現原來今年大抽獎係好好,我都好後悔無參加大抽獎,我仲怪責自己無比機會個小朋友去選擇自己喜歡嘅中學,我都喊左兩日,到阿囡叩門成功,我終於見到佢笑,佢開心我就開心(emoji)

始終係佢讀書。話唔埋佢讀得好,突然 ready 跳槽插班去成績更好嘅學校。
不過要話畀佢聽,2C 師資同同學未必同 2A 一樣。想有一個更好嘅讀書環境,應該盡力試下叩門,得嘅話即係自己值得更好,可以考慮下入讀,唔得嘅話咪照樣讀 2C,no harm done,當係見識下其他學校,人生冇乜幾次機會入其他中學,除左開放日或者將來做人父母幫仔女選校先可以入去觀摩。

最重要是小朋友鍾意。

rainbowcov 發表於 21-7-10 09:45
今年簡直係瘋狂, 可能少升中一生, 加上移民潮, B1 學校都有位剩。

其實b1位係計百分比定quota? 即係上年第60個入到b1,今年學校少左小六生,會唔會第60已經要揀b2?

cattz288 發表於 21-7-10 21:03
其實b1位係計百分比定quota? 即係上年第60個入到b1,今年學校少左小六生,會唔會第60已經要揀b2?
...
你個問題問清楚少少啦:(1)小學的B1生數量?
(2)中學的B1學位數量?
(3)區的B1生數量?

1,3係會隨學生多少變動.2係跟隨教局的英中升降機制所開班數.

PS:就算該小學人數不變,而該區的總體人數大幅減少,亦可能使該60名變B2

medicine 發表於 21-7-10 21:53
你個問題問清楚少少啦:(1)小學的B1生數量?
(2)中學的B1學位數量?
(3)區的B1生數量?

我唔明點解小學人數不變,但整體變少,都會影響該校入b1名次

cattz288 發表於 21-7-10 22:18
我唔明點解小學人數不變,但整體變少,都會影響該校入b1名次
具體數字例子最易明白:
區B1係1/3.某區三間小學ABC人數一樣多全部150人,B1率:A前60名,B前50名,C前40名.(40+50+60=150,即450的1/3).

今年A小學人數沒變,依然150人.但B小學只有100人,C小學只有50人.此時,區的總體人數只有300人,即B1生數量只有100個.

甘,A小學的第60名會依然在區内的前100名嗎?是否可能變成B2?(不排除有人話A小學的第60名比BC小學的第一名都勁甘話,好彩,之前話係"可能"而非絕對)

medicine 發表於 21-7-10 22:32
具體數字例子最易明白:
區B1係1/3.某區三間小學ABC人數一樣多全部150人,B1率:A前60名,B前50名,C前40名.(40+ ...

如你咁講,咁b1中學咪收唔夠人?

cattz288 發表於 21-7-10 22:45
如你咁講,咁b1中學咪收唔夠人?
B1生不足可以收B2生的呀.只是抽獎機會變成好多B2生一齊抽個少少的遺留B1位之嘛

41009022009 發表於 21-7-10 09:32
叩門成績唔突出唔使諗

都係band2A,因為阿女暈車浪,只係想近d屋企,阿女又紅十字會隊長,又風紀,都冇的面試機會,三條一揀咗距間學校,好唔甘心

回覆樓主:

我也有點後悔抽獎太保守,補習老師叫我進取啲搏一間近屋企成績又好啲,但學校老師話果間垮區位少,結果我信錯學校。今年屋企附近那間有幾個學生入咗。果間不設叩門位。

回覆 little_kid 的帖子

你可以試吓用有同學入咗邊如果你去叩門
可以有個照應

‹ 上一主題|下一主題