用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地上門補習/樂器老師鍾唔鍾意遲到或放飛機? ...
go

你地上門補習/樂器老師鍾唔鍾意遲到或放飛機?

以往經驗我小朋友的樂器老師,唔止一個,都鍾意遲到(15-45分鐘不等)或者改期,詐病,放飛機
唔知係我黑仔定係其他人都係咁?

如果下次請新老師,事先講到明唔鍾意老師遲到改期呢啲,會唔會太harsh?

回覆樓主:

成日遅到,最高紀錄遅成1.5hrs,一係放飛機唔黎,每次要前1日問佢來不來,如果唔來唔會出聲。收費又唔平。上堂又玩電話。如果唔係識教我女同搵唔到真正識教好補習老師。真係炒左佢十世

behd 發表於 21-7-10 00:02
成日遅到,最高紀錄遅成1.5hrs,一係放飛機唔黎,每次要前1日問佢來不來,如果唔來唔會出聲。收費又唔平。 ...

咁都得?
樂器定學科?

pigmum2012 發表於 21-7-9 22:25
以往經驗我小朋友的樂器老師,唔止一個,都鍾意遲到(15-45分鐘不等)或者改期,詐病,放飛機
唔知係我黑仔 ...

我兩個女個小提琴老師每次都遲到,都算,最離譜係佢哋考琴時停咗三堂,最後要神速地搵新老師。但係新老師都係鐘意遲到

我仔畫畫老師同鋼琴老師都係上門 佢地會間中因為交通問題遲5-15分鐘  只要預計遲5分鐘佢地都會主動提前同我講聲 非常有交代

被補習老師放飛機就更加無遇過 原來會係常態 咁我真係好彩

回覆樓主:

我遇過10個以上上門補習老師,一半以上都唔守時或當日放飛機。同埋好多補英文真係唔識教。真係呃飯食。補得好過d,又好快話冇時間唔補。所以搵個好嘅補習先生真係難過登天

遲到和放飛機是個人責任感問題喇

如果講明唔鍾意老師改期遲到,相對地,做家長/學生的也應該一樣,不輕易遲到/改期…etc

behd 發表於 21-7-10 10:31
我遇過10個以上上門補習老師,一半以上都唔守時或當日放飛機。同埋好多補英文真係唔識教。真係呃飯食。補得 ...

同意,之前搵過net,我搵教材仲好過佢搵嗰d, 最後由我提供晒所有教材 真係嘥氣 有心有質素嘅補習老師真係唔容易搵!

damn 發表於 21-7-10 07:04
我兩個女個小提琴老師每次都遲到,都算,最離譜係佢哋考琴時停咗三堂,最後要神速地搵新老師。但係新老師 ...

係呀,真係唔明,而家啲學生放咗學都好鬼忙,仲要預埋個老師遲到 準時真係好難咩

我個補數未試過放飛機,有時他自己要進修上唔到會早10-14日通知,唔敢話次次準時,但好少會遲多過15分鐘,我亦理解因為他會為小朋友set 目標去完成,所以明明補60mins 會变70-90mins, 有幾次超左30mins我補返$,佢唔收。補左2年,計計埋埋免費補左差不多廿小時

吓!!竟然會咁?!!好多年前我自已中學生年代,幫人補習,真係一次都唔敢遲到或除消!係咪我個人細膽D?我約朋友都唔好意思遲到!驚人嬲!

仔仔錫錫你 發表於 21-7-10 15:07
我個補數未試過放飛機,有時他自己要進修上唔到會早10-14日通知,唔敢話次次準時,但好少會遲多過15分鐘, ...

仲會超時?咁真係好好彩(emoji)(emoji)

我哋鋼琴老師好準時,如果因交通問題遲到,都唔多過5分鐘,同埋會通知我。改期都好少,會提早幾日溝通。

我上門鋼琴同小提琴老師都超凖時,永不飛機,小提琴老師仲成日教到超時,真係好好(emoji)(emoji)

大家覺得我應唔應該同老師反映?叫佢唔好遲到改期嗰啲....

pigmum2012 發表於 21-7-12 13:06

當然。咁無交帶。你應講明改期最少幾多日前通知,遲到如多個15分鐘即時取消。

pigmum2012 發表於 21-7-9 22:25
唔知係我黑仔 ...

樂器, ok , 準時, 好少缺席, 可能因為住附近。
補習, 常早到先同小朋友傾下計玩下warm up 下才開始補, 半職老師半職補習,時間非常穩定,絕少缺席,改期。

回覆樓主:

我女的小提琴老師有早冇遲,好交帶

pigmum2012 發表於 21-7-10 23:45
仲會超時?咁真係好好彩(emoji)(emoji)
通常都早到5mins, 遲走10-15mins, 最緊要係同我小朋友夾

pigmum2012 發表於 21-7-12 13:06
唔happy 就要講,何需屈住