用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三, 選科沒方向
樓主: 細細粒媽咪
go

中三, 選科沒方向 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-19 12:18
中三 Bio 尚算浅,有啲人以為成绩唔錯就揀咗,點知上到中四先知係超多嘢記,topic 又深要用非常多時間,腦 ...
其實是否大部分都是factual info. if so, 什麼原因會答唔中呢?

MrBeast 發表於 21-7-19 14:03
問左當事人(s2),覺得bio related 和中史相比,兩樣都難記。之但係大學想入e科(發夢中)是否一定要有bio? ...

讀醫科

一定要Chem
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MrBeast 發表於 21-7-19 14:06
其實是否大部分都是factual info. if so, 什麼原因會答唔中呢?

我只係聽到阿女話, 背晒notes答LQ, 可以得1分或0分

我估高中課程問問題係要你融滙貫通, 唔會直接問直出答案啩。

gracelam 發表於 21-7-19 09:45
超多野背, 我女話佢付出時間同收穫不成正比, 佢唔怕背野, 中三時geog, history, 中史, Bio都多野背(可能中 ...

請問Bio n Chem 這兩科邊科最伏?
成日聽人講Chem 在高中與中三是兩個世界

pooh仔 發表於 21-7-19 15:00

根據我女形容:
是同中三2個世界, 高中Chem難明, 但明咗通咗多做練習就 ok.

Bio 個腦要強大記住好多好多生字及各part功用及專有名詞, 仲要識答題, 無記性/怕背野勿take bio.

gracelam 發表於 21-7-19 15:12
根據我女形容:
是同中三2個世界, 高中Chem難明, 但明咗通咗多做練習就 ok.

証明我女冇讀Chem天份
佢連中三Chem 都睇到199,似對住一堆外星文(佢話)

我自己做學生時去到中六七都有些struggle, 中六前的有些概念難明但都manage 到

gracelam 發表於 21-7-19 14:15
我只係聽到阿女話, 背晒notes答LQ, 可以得1分或0分

我估高中課程問問題係要你融滙貫通, 唔會直接問直出答 ...
thx.  明白,我不嬲都覺得science 是理解多過死記,奈何香港教育氣分就是死記

回覆樓主:

咁想問下, 有咩科一定或讀左bio 先大機會入到, 醫? pt, ot?
Debby

細細粒媽咪 發表於 21-7-19 19:36
咁想問下, 有咩科一定或讀左bio 先大機會入到, 醫? pt, ot?

冇記錯PT, OT有bio or phy係優先

中大醫科必修bio or chem, 港大chem係必修

MrBeast 發表於 21-7-19 14:06

應該要懂答題技巧,要中 point.
我啲仔一早已經話唔會揀 Bio ,所以亦冇深究,不過身邊識唔少都有中伏感覺,有同學讀咗半個學期已知中伏,中四下學期已經 drop.

高中 Chem 唔係講笑都好多嘢要記、要理解,我仔話 Chem 唔難,佢算係好記性但花佢最多時間就係 Chem 呢科,呢科勁多書,買書都買窮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-20 12:39
高中 Chem 唔係講笑都好多嘢要記、要理解,我仔話 Chem 唔難,佢算係好記性但花佢最多時間就係 Chem 呢科 ...

我哋個Chem阿Sir好好, 自製教材, 一本chem書冇買過

今個暑假仲印咗30本題目比佢地做

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-20 20:41

gracelam 發表於 21-7-20 20:29
我哋個Chem阿Sir好好, 自製教材, 一本chem書冇買過  

今個暑假仲印咗30本題目比佢地做

勁,一本 Chem 書都唔駛買。
淨係 Chem 呢科我仔S4 已經要接近成千蚊,S5 接近2千,呢科真係超貴。

細細粒媽咪 發表於 21-7-9 22:22
女女來緊升中三, 就快要選科, 但仲沒咩未有特別什麼工想做, 未知自己方向, 只覺得自己比較適合讀理科, ...
我經過2個仔女考DSE, 覺得理科人一定PHY, CHEM ,BIO, 到大學選科會闊好多。

細細粒媽咪 發表於 21-7-19 19:36
要POLY 五寶,建議讀曬PHY, CHEM ,BIO,另外,中英文都要好。

‹ 上一主題|下一主題