用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真? ...
樓主: SuLuLu
go

元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真?   [複製鏈接]

iwrps 發表於 21-7-27 23:02
我地小學個老師直頭唔比我地揀,乙一揀左信義之後,乙二就一定要揀1C 2A基元、羅桂祥,最後入唔到乙一,扣 ...
問題係個小學老師點解唔俾你哋揀法?如果涉及武力,就需要報警求助。如果只係誤導,其實有兩條路可以走;第一係投訴,第二係認命。

黑咪喵 發表於 21-7-27 23:09
其實,無得話唔俾,事實上決定權在家長,家長可以衡量小朋友成績而去選擇,你可以由最心儀開始填全部band1 ...
雖然話決定權在家長,不過部分家長好聽老師話,係資訊不對稱之下,老師好容易誤導家長。

王家爸爸 發表於 21-8-22 09:31
問題係個小學老師點解唔俾你哋揀法?如果涉及武力,就需要報警求助。如果只係誤導,其實有兩條路可以走;第 ...

吾需要咁激,做吓軟皮蛇都幾好,我吾改表佢吹得我賬啊

醒目開學勳章

ar_mak 發表於 21-8-22 14:23
咁你一係就抽獎順風順水,否則扣門果封校長信就係呢16隻大字真言:

頭腦正常,有手有腳;

真係有聽過,因為叩門信可能一間中學只比一個至兩個同學,你自行嗰兩間, 可能畀咗聽話嗰個同學,你就只可以收到一封你冇報過嘅中學, 冇用。

咁你一係就抽獎順風順水,否則扣門果封校長信就係呢16隻大字真言:

頭腦正常,有手有腳;
梗係要咁寫先得:
金鱗豈是池中笏,一遇(叩門間學校個位)便化龍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lm251099 發表於 21-8-22 11:49
吾需要咁激,做吓軟皮蛇都幾好,我吾改表佢吹得我賬啊
啱,做家長有時需要堅持。

頭腦正常,有手有腳;
叩門點解要校長信?

piglet0529 發表於 21-8-22 15:46
真係有聽過,因為叩門信可能一間中學只比一個至兩個同學,你自行嗰兩間, 可能畀咗聽話嗰個同學,你就只可 ...
如果係叩一線學校既門,其實講明唔收叩門信,主要睇叩門筆試既成績。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-8-22 20:20
如果係叩一線學校既門,其實講明唔收叩門信,主要睇叩門筆試既成績。

元朗有一線中學收,仲試過有一間係唔使in添。講明唔收信係講自行時。唔係叩門。真係依區過來人先會知。

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 21-8-22 21:05
元朗有一線中學收,仲要係唔使in添。講明唔收信係自行時。唔係叩門。真係依區過來人先會知。
...

不過,都要講間小學同間中學既交情,往績升上去既學生成績如何。間中學先信你拎住叩門信依個學生值得收,所以通常小學只會比一個佢認為值得比信又派得唔好的同學。

piglet0529 發表於 21-8-21 08:56
以我認知,信義多活動過崇德,但一人又怎能參與晒甘多活動呢?如果中你小朋友喜歡的活動,兩三樣已經可以o ...
其實阿女一直都以信義為目標,但之前信義歌唱比賽件事令佢突然好反感,覺得間學校好高壓,而家直頭講到話唔揀信義揀崇德。

我唔想阿女一時衝動亂做決定,希望自己可以了解兩間學校多d,再同阿女分析。我睇過兩間學校嘅網頁同其他網上資料,感覺唔係好多人講崇德,小學老師都係講信義多,好難比較,所以想請教大家。

好奇一問,你小朋友最後揀咗邊間?可以分享一下揀學校嘅心路歷程嗎?

我都好希望今年d中學可以開放俾我哋去參觀,咁就唔使估估下!

醒目開學勳章

MelonPanda 發表於 21-8-24 19:57
其實阿女一直都以信義為目標,但之前信義歌唱比賽件事令佢突然好反感,覺得間學校好高壓,而家直頭講到話唔 ...

你係EK search 下崇德,其實都好多人講過,你可以爬下文。

我仔選中學以興趣行先,有既學會同高中學科選擇。

MelonPanda 發表於 21-8-24 19:57
其實阿女一直都以信義為目標,但之前信義歌唱比賽件事令佢突然好反感,覺得間學校好高壓,而家直頭講到話唔 ...
我女崇德升中四,你有咩想知?我盡我能力講比你知。

妹妹頭 發表於 21-8-25 07:45
請問崇德S1有無分精英班架?tks

妹妹頭 發表於 21-8-25 07:45
想知道崇德嘅師生關係同同學之間嘅關係係點?校園生活融洽嗎?老師會唔會只係谷成績而忽略學生其他方面發展?
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題