用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真? ...
樓主: SuLuLu
go

元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真?   [複製鏈接]

我自行失手,好彩大抽獎入返!當時鄉、崇二揀一,最後跟小朋友意願,好彩得左

醒目開學勳章

iwrps 發表於 21-7-19 22:48
我自行失手,好彩大抽獎入返!當時鄉、崇二揀一,最後跟小朋友意願,好彩得左
...

聽番黎今年元朗區band1最難抽係信義,地域關係,72區小學很多band1生乙1也是信義。都有乙一商中可能no.唔靚抽唔到。

iwrps 發表於 21-7-15 15:33
回覆 bb01 的帖子

聽到你咁講個心又定啲
我女今年崇德升中四,依3年我都唔覺佢多功課喎,晚晚仲可以keep到10前訓,我女都係讀精英班,我反而讚佢地同學之間好有感情,一d鬥爭都冇,數學叻果d同學仲會主動幫手教同學,而且課外活動又多方面,我女已經係童軍同記者,下年仲join埋學會幹事,如果你問我有有後悔入崇德,我會答你,我無揀錯依間中學。「我當年係自行跨區考入崇德的」

妹妹頭 發表於 21-7-20 07:56
我女今年崇德升中四,依3年我都唔覺佢多功課喎,晚晚仲可以keep到10前訓,我女都係讀精英班,我反而讚佢地 ...
我小朋友是今年自行入的崇德,當時也在鄉中和崇德之間猶豫過,但女兒鐘意崇德,今天是暑假衔接課程的第一天,希望她有個開心快樂的中學生活!😁😁😁

iwrps 發表於 21-7-19 22:48
...
同學仔😁

conniewktang 發表於 21-7-14 07:16

我會選顏,谷,essays多;但崇德仲谷,功課多到暈,日 ...

唔係呀, 囡小學同學讀左崇德都讀得輕鬆呀(升中四), 中小學都成績好的, 可能係個人問題。

29XX86 發表於 21-7-27 15:37
唔係呀, 囡小學同學讀左崇德都讀得輕鬆呀(升中四), 中小學都成績好的, 可能係個人問題。
...

可能人人要求不同,我fd個大女,佢話失手,今年都30幾分,好似會報LLB。

piglet0529 發表於 21-7-14 11:43
據聞今屆崇德有收到band2生,因為有唔少家長怕佢多功課,結果有位漏左去band2亂填的學生。

但以我所見, ...
元朗B1學校嚴重唔夠,崇德收到B2生既可能性唔高。

29XX86 發表於 21-7-27 15:37
...

小朋友上緊銜接課,話啲師兄師姐導師英文好流利,上堂都幾開心,我都覺得放心哂

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-7-27 15:44

今年出現左起碼兩單,非常罕見。只出現係崇德。這情況應該係因為今年鄉中加班,又突然走左一批雙非。出年唔會出現。

而事實係B1位又真係唔夠,有唔少信義乙1派唔到,亦有個別商中乙1派唔到。

醒目開學勳章

回覆樓主:

不過據聞今年容易叩門,也有些派到第一志願都再叩到九龍區

請問元朗鄉議局中學vs九龍華仁,
邊間比較好?

kanhan 發表於 21-7-27 19:14
請問元朗鄉議局中學vs九龍華仁,
邊間比較好?
九龍華仁

王家爸爸 發表於 21-7-27 15:44
收到band2生一兩個唔出奇,呢區家長特別容易聽老師話,老師講:鄉崇信趙商放第2絕對無機會,第2志願只可以其他幾間半英中或盧、元、白…呢個情況下大部份家長以鄉信為主,所以崇德俾人執死雞,前年有個第9志願入屯門百週年…

piglet0529 發表於 21-7-27 18:04
今年出現左起碼兩單,非常罕見。只出現係崇德。這情況應該係因為今年鄉中加班,又突然走左一批雙非。出年 ...
根本唔關雙非事,係好多家長太聽學校老師講,信義好受天水圍區家長追捧,考級頭5自行,統一派位都落空,叩門無收!

王家爸爸,hkpapa852,
可唔可以講多些資料...
元朗鄉議會中學vs九龍華仁,
為什麼九華1C好過鄉中1A?
小朋友band1A,值得由新界出九龍讀九華1C嗎?
THX !

醒目開學勳章

黑咪喵 發表於 21-7-27 19:59
收到band2生一兩個唔出奇,呢區家長特別容易聽老師話,老師講:鄉崇信趙商放第2絕對無機會,第2志願只可以 ...

係呀,就係甘發生羅。

崇德冇band1生人乙部第二或三架。今年先有漏左去band2.

我填既時候就都有塞埋的借位先去放band2既。

醒目開學勳章

黑咪喵 發表於 21-7-27 20:05
根本唔關雙非事,係好多家長太聽學校老師講,信義好受天水圍區家長追捧,考級頭5自行,統一派位都落空,叩 ...

天水圍區小學又真係冇左一堆雙非既,有的小學小五vs小六少左幾十人。我係的年報見到。

不過天水圍好多band 1生揀死一間信義,如果自行入唔到真係等運到。又未必真係聽學校話,有band1生老師提議羅中乙1, 不過家長堅持抽信義。結果,我識依個比佢抽到。開心到彈起。

piglet0529 發表於 21-7-27 21:07
天水圍區小學又真係冇左一堆雙非既,有的小學小五vs小六少左幾十人。我係的年報見到。

不過天水圍好多ban ...
大抽獎係講運氣,no.越小越好彩!題外話:元朗區考到級頭10,我就寧願試跨區傳統名校,雖然返學路途遙遠些,但視野同心態成長亦唔同!

黑咪喵 發表於 21-7-27 20:05
根本唔關雙非事,係好多家長太聽學校老師講,信義好受天水圍區家長追捧,考級頭5自行,統一派位都落空,叩 ...

我地小學個老師直頭唔比我地揀,乙一揀左信義之後,乙二就一定要揀1C 2A基元、羅桂祥,最後入唔到乙一,扣門又唔收都幾慘!
‹ 上一主題|下一主題