用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真? ...
樓主: SuLuLu
go

元朗區崇德英文書院好嗎?定直資李國寶?崇真?   [複製鏈接]

崇德,同白約翰一向少D人擇,
如放乙一都好大機會

回覆 kanhan 的帖子

我小朋友中一話讀得輕鬆過小學,功課少過小學,好多空閒時間,可能因人而異。不過可能佢英文較好,所以適應容易。不過,我大囡中三精英班,都讀得好輕鬆,得閒到今年仲學埋結他、溜冰。本身佢已經都多課外活動。所以功課多少壓力情況,因人而異,但係真係有壓力,令到身體及情緒有問題,我覺得要對症下藥,究竟係跟唔上,定自我要求過高?家長要同小朋友好好溝通,班主任其實好helpful,可以同班主任傾下。
崇德嘅學生我覺得唔係只會讀書,學校比好多機會學生,亦好多分享及反思,同學亦積極。
沒有最好學校,只要揀一間適合嘅學校。
我小朋友當初係放棄SPC入崇德。當初都有少許掙扎,但佢見到家姐讀得咁開心,仲力勸佢揀崇德,所以佢自己決定讀崇德。佢話自己讀得好開心。
崇德最不好嘅地方係位處洪水橋。交通唔方便!

回覆 kanhan 的帖子

所以band 1揀崇德,可以搏下,真係少人揀,一來有天天聯繫,二來地理位置差。

回覆 bb01 的帖子

聽到你咁講個心又定啲

可能太難讀,所以今年有B1生,14志願抽到崇德

彈弓狗 發表於 21-7-16 22:15
可能太難讀,所以今年有B1生,14志願抽到崇德

會唔會佢自行有報崇德,由備選變做正選?

dingyan 發表於 21-7-16 23:40
會唔會佢自行有報崇德,由備選變做正選?

聽落似啦,點會咁後仲入到崇德呀

醒目開學勳章

回覆樓主:

14志願入果個應該係邊沿人的實質上band2生。因為band1放第一間band2校已經入左,而元朗區就算計埋借嘅屯門位根本冇14間band1校比佢填。反而band2邊沿生第一間放band1後,之後放band2 hit校,係邊沿生的進取填法,甘填法先有机會一路去到乙13都抽唔到, 而band2校有差不多16間,到佢亂填番的band1校,比佢係乙14撈到崇德。情況應該同我知果兩個case一樣。

conniewktang 發表於 21-7-14 23:16

今年多網課,仲有返半日學同讀低年級,只中一,不如讀 ...

之前在初中帖有網友分享過, 佢囡囡今年9月升中四了, 級頭幾名自行入崇德, 呢年來分享都係做功課同温習, 多功課係真嘅, 有時睇到我心諗洗唔洗做咁多功課, 特別係長假期, 邊有時間玩同休息? 不過佢囡囡都應該好捱得! 分享都係正面嘅!

每人能力, 性格同接受程度唔同, 睇吓自己孩子能否適合, 我2個就一定唔得喇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

piglet0529 發表於 21-7-17 08:34
14志願入果個應該係邊沿人的實質上band2生。因為band1放第一間band2校已經入左,而元朗區就算計埋借嘅屯門 ...

係喎,真係有呢個可能
不過咁就要假設成個元朗參加大抽獎嘅b1生入面得唔夠80人擺咗佢係第一志願,而大家都好理智,亦無擺呢間大熱喺第二三至到b2校之前。。

醒目開學勳章

dingyan 發表於 21-7-17 09:53
係喎,真係有呢個可能
不過咁就要假設成個元朗參加大抽獎嘅b1生入面得唔夠80人擺咗佢係第一志願,而大家都 ...

係呀,我draft果陣比老師打左交义。仲有係如果你乙2已經派左B1C,就算你乙3填番佢都唔到你抽。

piglet0529 發表於 21-7-17 10:50
係呀,我draft果陣比老師打左交义。仲有係如果你乙2已經派左B1C,就算你乙3填番佢都唔到你抽。
...

有道理

14志願派崇德,根本無可能

piglet0529 發表於 21-7-17 08:34
14志願入果個應該係邊沿人的實質上band2生。因為band1放第一間band2校已經入左,而元朗區就算計埋借嘅屯門 ...

如果真係band2 入左去都一定好辛苦啦,希望小朋友讀得掂啦,分班試已經見到老師同學生都係講英文為主

我也覺得沒可能

alan280204 發表於 21-7-17 11:56
14志願派崇德,根本無可能

系真,不過聽講佢扣門去左第二間

醒目開學勳章

馨月29 發表於 21-7-17 16:27
我也覺得沒可能

band2生有機會派band3校,但都有機會派到band1漏出來既位架。

EK有另一個經典case係band1生派到間band3校,case既主角小學話佢係band1生,但最後他派左間band3, 而同學仔排名在他之後都派到band1喎。點解呢?因為其實佢哋兩個都係band1/2既邊沿生,學校都係估估下,原來實質係band2生,即是band2A. 甘佢同學好好彩甘啱填中band1漏左位出來既中學。所以,佢派左間band1, 但係佢其實都係band2生。至於case中的主角唔好彩,因為係band2生,佢乙1band1果間唔係填同學果間派唔到,之後填既band2又因為填得比其他band2生後都派唔到,結果派左間band3.

結論係邊沿生填表真係好考功夫。

piglet0529 發表於 21-7-17 19:26
band2生有機會派band3校,但都有機會派到band1漏出來既位架。

EK有另一個經典case係band1生派到間band3校 ...

仲有嘅可能:
1.大抽獎係計3次呈分之後總banding

2.呈分排名同學校排名計法有出入

成日見到D帖派得差去咗B3, 根本係估錯banding, 人地考得差過自己都派到B1, 可能只係差過自己一次, 但3次平均排名係B1生,

又可能全級排後過自己, 但計埋呈分排名係前過自己。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-7-17 19:38
仲有嘅可能:
1.大抽獎係計3次呈分之後總banding

甘我小朋友呈3後小學有比3次呈分後既最後呈分名次我既,或者有的學校冇比?如果冇比就再難估的了。

醒目開學勳章

回覆樓主:

但明年的band2小六生唔好睇完依個post去填乙一崇德, 因為今年情況特殊,忽然走左堆內地生,而鄉中加左一班,唔少家長依兩間係2選1的做乙1的,所以崇德先有機會漏位出來。出年唔會有啦!
‹ 上一主題|下一主題