用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 想問現在是否升中四, 是可以在校外報語言科呢? ...
go

想問現在是否升中四, 是可以在校外報語言科呢?

例如 日文, 韓文, 法文......

但考dse 時是否可以加分呢?

一定要問吓學校会否幫你報外語DSE,學校唔幫你報,你想考都冇辦法

OK   請問可以在那裡看到有什麼語言報呢?

@@2019 發表於 21-7-13 14:04
OK   請問可以在那裡看到有什麼語言報呢?

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/subject_information/
丙類 : 其他語言科目 (Category C: Other Language Subjects)

法語

德語

印地語

日語

西班牙語

烏爾都語

@@2019 發表於 21-7-9 13:55
例如 日文, 韓文, 法文......

但考dse 時是否可以加分呢?

DSE 想考日文,可以參考以下帖

課程淺奪A易 DSE日語(日文) 考大學成救星
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737777

小時了了 發表於 21-7-17 19:17
DSE 想考日文,可以參考以下帖

課程淺奪A易 DSE日語(日文) 考大學成救星

想問邊到學日文好呢

當然可以 我仔仔當年在校外報日文 亦拿到等同於5星星的學分