用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AP VS IB
樓主: ckmammy
go

[中學] AP VS IB

reyskywalker 發表於 21-7-10 23:55
AP MC同free response questions通常各佔一半。

IB唔可以全理或全文科,AP可以,但考美國大學唔只睇SAT同 ...
或者簡單啲問,如果小朋友文理科都冇問題,咁即係 IB 也可以應付到。但如果偏向理科,就選 AP 比較好,可以連英文科都唔需要考, 呢個講法啱唔啱呢?

ckmammy 發表於 21-7-10 23:23
你仔係讀緊 IB 但自修一科 AP? 有時間讀嗎?

是去年的事,升Y12之前.

archie1728 發表於 21-7-10 22:58
呢個已經係分別,再者,經過呢兩年IB score "通脹",我估個list短期內都唔會有
...

美國睇 whole child, 高中成績和其他活動,出 unconditional offer, 最後考試成績 "通脤", 影響有幾大?

poonseelai 發表於 21-7-11 08:43
美國睇 whole child, 高中成績和其他活動,出 unconditional offer, 最後考試成績 "通脤", 影響有幾大?
...

你可能有些少誤會,我地之前討論緊既係Ivy League既credit transfer,唔係offer of acceptance。我所指既"list"係學分對算表,即係AP邊科攞幾多分,間U就grant幾多credit,而IB係冇呢個對算表,我相信短期內亦好難會有,原因唔重複

To avoid any confusion, 用IB成績入Ivy League係絕對冇問題!

ckmammy 發表於 21-7-11 00:17
或者簡單啲問,如果小朋友文理科都冇問題,咁即係 IB 也可以應付到。但如果偏向理科,就選 AP 比較好,可以 ...
美國高中課程文理科兼備,文課及理課要有足夠學分才可畢業,但可以避重就輕,例如理科人就選文課基礎課程+理科高階課程。 英文同數學係必修科,SAT (1600為滿分) 就係考英文同數學。如果你打算報競爭比較大嘅大學,就需要加上 AP/SAT subject test 。 SAT subject test 800分為滿分,而 AP 係3分為合格,5分為滿分。

無記錯嘅話 SAT/AP 分數兩年有效,美國學際係grade 1 - 12,即係話grade 10學期尾已經可以考,grade 12 開學無幾耐開始報大學。好處係唔洗將所有考試堆曬係同一時間。

香港人熱門留學地點如加拿大及英國大學接受用SAT+AP報名(舊年大約有2.2 million學生考SAT)。

回覆 I/LOVE/3T 的帖子

謝謝你指點。 現時最關注嘅係之前都有聽到家長話如果 target 美國名大學,讀AP 會比較好或方便或認受性較大。如果真的要轉校入HKIS 為了AP, 就要俾多好多學費 。如果 IB 加 SAT 也可以成功入到美國名大學, 選擇留喺而家學校讀 IB 就最簡單。

archie1728 發表於 21-7-11 09:00
你可能有些少誤會,我地之前討論緊既係Ivy League既credit transfer,唔係offer of acceptance。我所指既" ...

明白,thank you

ckmammy 發表於 21-7-11 10:09

謝謝你指點。 現時最關注嘅係之前都有聽到家長話如果 target 美國名大學,讀AP 會 ...

美國收生唔同 英國/香港主要睇分數,學校 councilor 同大學 admission officer 熟唔熟都可能有影響。你留意下孩子學校畢業生升學分佈,多人升美國 ,councilor 經驗相對會好D

ckmammy    發表於 21-7-11 11:26

謝謝你指點。 現時最關注嘅係之前都有聽到家長話如果 target 美國名大學,讀AP 會 ...
不用客氣。

IB+AP,你可以上你心怡大學網頁搵資料,或者直接email去問。

講多少少我仔仔嘅經驗。美國著名大學各有自己風格及文化,報名前要花時間了解,從而寫一篇配合佢文化風格嘅 personal statement + interview,只需輕輕寫/講幾句令佢覺得大家理念價值觀相同(唔好長篇大論太刻意)。 如果只講自己十八般武藝樣樣皆精,有幾多幾多宏大願望,呢啲對於名牌大學嚟講 真係多到一地都係。

b3410    發表於 21-8-7 13:34

I/LOVE/3T 發表於 21-7-11 11:23
不用客氣。

IB+AP,你可以上你心怡大學網頁搵資料,或者直接email去問。
這點好重要,謝謝提點!

ckmammy 發表於 21-7-11 00:17
或者簡單啲問,如果小朋友文理科都冇問題,咁即係 IB 也可以應付到。但如果偏向理科,就選 AP 比較好,可以 ...

正如有jm講,AP可以避重就輕,不過你只考慮轉HKIS,唔知你小朋友幾大,HKIS唔係話轉就實轉到,可能要排幾年,而且學費真係要計掂數。

reyskywalker 發表於 21-7-11 13:21

正如有jm講,AP可以避重就輕,不過你只考慮轉HKIS,唔 ...
今年Grade 8, 如果真係要轉便出年G9 轉。 即使只係讀四年,學費都要比而家多廿幾萬。 轉咗也不保證一定入到名大學,所以都係疊埋心水讀 IB

ckmammy 發表於 21-7-11 13:32
今年Grade 8, 如果真係要轉便出年G9 轉。 即使只係讀四年,學費都要比而家多廿幾萬。 轉咗也不保證一定入到 ...

小朋友咁大個可能要先問下佢肯唔肯轉,不過你咁既情況可能留係宜家學校考IB最好,IB可以申請美國大學,可唔可以advanced standing到時先算囉。

ckmammy    發表於 21-7-11 14:19

ckmammy 發表於 21-7-11 13:32
今年Grade 8, 如果真係要轉便出年G9 轉。 即使只係讀四年,學費都要比而家多廿幾萬。 轉咗也不保證一定入到 ...

鼓勵孩子grade 9 開始參每多D活動,我孩子學校鼓勵學生成立 after school club, 培養領導才能

ckmammy    發表於 21-7-11 14:19

poonseelai 發表於 21-7-11 14:17
鼓勵孩子grade 9 開始參每多D活動,我孩子學校鼓勵學生成立 after school club, 培養領導才能
...

策略上ibdp選科有學生會選中文B HL 再加3科HL, 讀多一科 HL,顯示學生敢於挑戰自己,我見過咋,唔知有無用

poonseelai 發表於 21-7-11 14:46

策略上ibdp選科有學生會選中文B HL 再加3科HL, 讀多一科 ...
我見過幾個早幾年 IB 狀元係咁樣選。老實講,我望過 Chinese B HL past paper 其實真係唔難,用來做挑戰比大學睇都係一個選擇。

~

ckmammy 發表於 21-7-9 13:15
請問有冇前輩對 AP 有認識? AP 要考幾多科? 考試係咪主要 MC, 需唔需要寫essay? 同 IB 比較, 邊樣容易啲?   ...

AP 考試主要有兩部份,有Multiple choice questions 和 free response questions(但2020年因疫情關係在家考試,時間短了,只有free response questions ),模式可以參考College Board 網站有詳細說明。
至於考幾多科,counsellor 說一般考三科已算challenging,孩子可以根據心儀大學的入學要求及自己的能力和興趣選科,決定甚麽科讀AP,而要符合畢業條件,美制學校校內課程會要求語文、數、文、理、social science、體育、藝術科修讀足夠學分,但校內可選的學科有不同程度,例如chemistry可以選chemistry、honors 或AP chemistry,成績直接影響GPA,所以如果只為滿足畢業要求而非自己強項,沒有必要選AP 課程拉低GPA,但如果是大學要求的學科,有AP成績有機會grant exemption,將來修少一科。選修AP 科的話, 學生在該學年五月參加AP 公開試,AP會在G11和G12考。

School Counselor 提過大學收生很多不同因素,不能説考AP越多越好,曾經有大學收咗個兩科AP學生而沒有取錄考十科AP的學生。有學生八科AP 都不能入讀心儀大學,相信target學科太competitive,亦有同學五科AP入Cornell。

我沒有接觸IB ,孩子學校行AP制,所以會向家長解釋為甚麼學校選AP而非IB。但無論選甚麼學制,讀得好的話,到哪裡升學也不是問題。去美國不一定要讀AP制,IB畢業生也可去美國。孩子學校雖然行AP,但近年只有大約四成去美國,其餘是英國,也有加拿大和香港,家長的背境對決定孩子往哪裏升學也是主要因素。

b3410    發表於 21-8-7 13:43
archie1728    發表於 21-7-11 17:20

heebo 發表於 21-7-11 16:30
AP 考試主要有兩部份,有Multiple choice questions 和 free response questions(但2020年因疫情關係在家 ...
感謝詳盡解釋! 無錯,讀得好邊個學制都無問題。

其實ICS雖然冇HKIS成績咁出眾,但以佢歷年成績同美國本土中學比較,如果用香港人既術語,佢已經算係Band 1級別

SAT滿分係1,600,ICS同HKIS學生平均分大概都係1,3XX(一間頭一間尾),兩者皆遠高於全國平均1,0XX,亦高於美國任何一個洲份
https://www.number2.com/average-sat-score/

我重申: HKIS無可否認地成績係好過ICS,ICS入Ivy League既學生數目的確冇HKIS咁多(可能受家長經濟能力所限)。不過ICS學費平一半,沙田石門站地理位置亦較港島大潭親民,所以我個人認為冇必要排除於外; 反之然,ICS係我呢類平民僅有之選

IB+SAT/AP,GCE+SAT/AP,DSE+SAT/AP,甚至乎廿幾年前既HKCEE/HKALE+SAT/AP其實都係一樣咁入U,問題係本身SAT/AP已經夠考,為咩又要加多樣野呢? 當然,小朋友讀多啲書學多啲野冇壞,但如果target係美國既大學,有冇需要就見仁見智

Btw,如果願意花時間望望ICS annual reports,唔難發現其實雖然佢行美制,但都有相當比例學生去英國/加拿大升學,當中不乏劍牛、UT,所以唔好太睇小美國學制喺世界既認受性。不過ICS係細校,學位唔多,絕大部分學生都係幼稚園讀起,比較少插班(但並非沒有),所以討論區除幼稚園外都好少有人講/問

申利: 小兒今年8月有幸插入ICS Grade 5,所以先前有花時間study過,但上述資訊只屬紙上談兵,如有錯漏還望高人前輩賜教