用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AP VS IB
go

[中學] AP VS IB [複製鏈接]

請問有冇前輩對 AP 有認識? AP 要考幾多科? 考試係咪主要 MC, 需唔需要寫essay? 同 IB 比較, 邊樣容易啲?  我知無論 AP 定 IB 美國名牌大學都一樣會收, 主要想知 AP 嘅考試係點樣先決定到最後應該選邊個學制。
   13    0    0    0

ckmammy 發表於 21-7-9 13:15
請問有冇前輩對 AP 有認識? AP 要考幾多科? 考試係咪主要 MC, 需唔需要寫essay? 同 IB 比較, 邊樣容易啲?   ...

AP係可以揀考唔考同考幾多科,當然考得多科同高分就最好,另外讀IB可以自己報考AP,即好似SAT咁。美國大學主要睇校內GPA,SAT(有大學開始唔睇),同AP。以我所知無大學只睇IB成績。

单科难度自然是AP高多了,但是AP可以选课。偏科的孩子选AP更合适。

但是举例来说,一样是必修的数学,如果你没有把握AP拿A,那么你就选简单一点的数学。一个简单的A在申请美国本科的时候一定好过一个难的A-

AP唔係必考,學生血有餘力先會修AP,AP係一門課,要睇學校開幾多AP課程,我估得HKIS選擇多。美國大選錄取睇綜合profile,唔係成績可以覺得,所以好難比較。

ckmammy 發表於 21-7-9 13:15
請問有冇前輩對 AP 有認識? AP 要考幾多科? 考試係咪主要 MC, 需唔需要寫essay? 同 IB 比較, 邊樣容易啲?   ...

IB程度其實等同DSE,但AP你可以睇成係副學士,好多美國大學直頭係有學分轉換制度,如果AP成績好基本上可以直入Year 2讀少1年!

archie1728 發表於 21-7-10 19:16
IB程度其實等同DSE,但AP你可以睇成係副學士,好多美國大學直頭係有學分轉換制度,如果AP成績好基本上可以 ...
咁勁,即AP 仲勁過IB?我見 IB 學生亦都入到 Stanford, Yale 等名校,
但香港有 AP 嘅 top IS 其實得 HKIS。 值唔值得轉過去又係另一個問題,因學費始終唔平。

ckmammy 發表於 21-7-10 21:40
咁勁,即AP 仲勁過IB?我見 IB 學生亦都入到 Stanford, Yale 等名校,
但香港有 AP 嘅 top IS 其實得 HKIS ...

完全唔同嘢,AP係大學先修課程,唔係一個考試。我覺得無謂比較邊個學制叻,要睇小朋友特點同目標學校。

題外話,呢個版依家成日都係比較分數,點揀學校點揀考試「有著數」,好功利,幾年前唔係咁樣。

archie1728 發表於 21-7-10 19:16
IB程度其實等同DSE,但AP你可以睇成係副學士,好多美國大學直頭係有學分轉換制度,如果AP成績好基本上可以 ...

IB都可以exempt credits,求其揾左間美國大學,寫得好清楚。

https://admissions.illinois.edu/Apply/Freshman/college-credit-ib

https://admissions.illinois.edu/Apply/Freshman/college-credit-AP

reyskywalker 發表於 21-7-10 22:21
IB都可以exempt credits,求其揾左間美國大學,寫得好清楚。

https://admissions.illinois.edu/Apply/Fre ...

美國有好多大學,唔少的確係會接納IB成績當credit,但論認受性始終唔及本土AP,好似Ivy League暫時應該都只係接納以IB成績入學,未去到可以當credit既level

https://oue.fas.harvard.edu/apexams

archie1728 發表於 21-7-10 22:36
美國有好多大學,唔少的確係會接納IB成績當credit,但論認受性始終唔及本土AP,好似Ivy League暫時應該都 ...

https://oue.fas.harvard.edu/eligibility

Point 3寫IB都可以,只係無好似AP咁list哂所有科出黎。

"承認入學"和"承認學分"係兩個唔同層次

香港美制IS唔多,HKIS一定係最勁,其次就係ICS,CAIS聽聞遲啲都話會開AP,不過最歷史悠久既AIS近年就好似唔多受家長歡迎

reyskywalker 發表於 21-7-10 22:42

https://oue.fas.harvard.edu/eligibility

呢個已經係分別,再者,經過呢兩年IB score "通脹",我估個list短期內都唔會有

如果一心只去美國讀大學,AP係好過IB,唔係指程度,係方便。而且IB行套餐制,即2 languages + math + 3 subjects from 3 subject groups,其中只可從2 subject groups揀多一科去replace arts,所以唔會出現phy chem bio既combination。AP係可以揀科考,所以可以有好多唔同combinations。

奈何香港AP唔多學校有,大部分國際學校都行IB。

AP的考試形式係點嘅呢?
去年留在家online 上課,所以阿仔用三個月完成自修AP 的一科,我哋見只有一科,所以冇諗過去考試。不過今年就預咗時間去考SAT subject test, 其實兩者分別是什麼?

deco99 發表於 21-7-10 22:10
完全唔同嘢,AP係大學先修課程,唔係一個考試。我覺得無謂比較邊個學制叻,要睇小朋友特點同目標學校。

...
對AP 完全唔認識。 如果 AP 並唔係一個考試, 即係選幾科讀,讀完就用嗰個成績去報大學? 同埋亦都唔知點樣知道小朋友到底適合邊個學制定係其實兩個學制都無問題。

Radiomama 發表於 21-7-10 23:16
AP的考試形式係點嘅呢?
去年留在家online 上課,所以阿仔用三個月完成自修AP 的一科,我哋見只有一科,所 ...
你仔係讀緊 IB 但自修一科 AP? 有時間讀嗎?

archie1728 發表於 21-7-10 22:50
"承認入學"和"承認學分"係兩個唔同層次

香港美制IS唔多,HKIS一定係最勁,其次就係ICS,CAIS聽聞遲啲都話 ...
如果真係為AP 轉校就只會考慮 HKIS, 其餘幾間學術成績唔見得好過其他 IB 學校

reyskywalker 發表於 21-7-10 23:04
如果一心只去美國讀大學,AP係好過IB,唔係指程度,係方便。而且IB行套餐制,即2 languages + math + 3 su ...
AP 是否 MC 多 essay 少? 邊類孩子適合 AP?

回覆 Radiomama 的帖子

如果讀IB或者GCE,基本上只要再考SAT/ACT+ Subject Test(if necessary)就可以。我的小朋友都無考AP也成功得到offers。
美國的學校會安排學生在High School的時候考AP 。我認識小朋友考9科AP入咗UC Berkerley、5科入咗Yale。不過,是否考得越多越好就很難說。

ckmammy 發表於 21-7-10 23:34
AP 是否 MC 多 essay 少? 邊類孩子適合 AP?

AP MC同free response questions通常各佔一半。

IB唔可以全理或全文科,AP可以,但考美國大學唔只睇SAT同AP成績,仲睇埋高中GPA,高中一樣要讀文理科。
‹ 上一主題|下一主題