用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AP VS IB
樓主: ckmammy
go

[中學] AP VS IB [複製鏈接]

ckmammy 發表於 21-7-13 20:55
我並唔係質疑老師既專業評估, 但每個老師要求唔同。例如我個仔音樂科成績第一同第二個 term 老師 A 比四分 ...

初中未必做到咁嚴謹,而IBDP所指嘅internal assessment 也是有特定的範疇及assignments, 每科都有清晰指引;不用擔心。

你講的情況是普遍均可能出現的,無論咩學制。另外我有跟孩子討論,學生要怎樣取得別人(老師及同學)的歡心?這是軟實力的學習,sociable, amiable, presentable, 不也應該學習嗎?
小時候,孩子曾經説我是teacher’s pet, 言談間有藐視之嫌,但人越大,我也會取笑他一定是做了老師甜心,所以老師俾高分佢。
成長過程,軟硬實力均需裝備。

Radiomama 發表於 21-7-13 21:42
初中未必做到咁嚴謹,而IBDP所指嘅internal assessment 也是有特定的範疇及assignments, 每科都有清晰指引 ...
無錯,soft skill 係好重要。我自己都係去到 grade 12 先識咁做, 的確係有用。

ckmammy 發表於 21-7-13 21:54
無錯,soft skill 係好重要。我自己都係去到 grade 12 先識咁做, 的確係有用。

有些孩子是天生的「大眾甜心」,但我仔嘅經驗話俾我知,有些孩子要一步一步學習,特別是數理人。

poonseelai 發表於 21-7-13 21:19
36分好難揾好學校收???你指那個國家/地區?

36 分,夠晒啦。
普通科目,CUHK 一定入到。
HKU ,的確要求高少少,但 36 分也可以入部份科。
PolyU BBA ,以往收 32 分。

外國 (尤其美國) 大學反而收生標準非只看成績。

不過,我佢應該係話 "新學校" 的學生,
咁一般大學收新學校學生都會小心 d 卦,
以往太多學校做衰個朵,將成績發水,結果學生入讀後貨不對板,人地見過鬼怕黑。

初中未必做到咁嚴謹,而IBDP所指嘅internal assessment 也是有特定的範疇及assignments, 每科都有清晰指引 ...

小兒有很多時侯做完 essay 或 lab report,會早兩三天給老師看看,請老師給意見。
大部分老師都簡單回答,oh it looks good 之類,
當然亦會有老師給意見去 improve。
老師一段也喜歡積極的學生。
學生的 effort 也是印象分,在一些 borderline 情況,可能有正面效果。

對,這個情況不分學制。

IB 其實評核反而相對公平,十分清𥇦,有 rubrik ,並非 "外人" 以為老師可以求俾個分。

Radiomama 發表於 21-7-13 22:01
有些孩子是天生的「大眾甜心」,但我仔嘅經驗話俾我知,有些孩子要一步一步學習,特別是數理人。
...

真係被你一語道破!我自己就係一個標準數理人,中學時純靠數理國際比賽排名入U,生平最憎「擦鞋仔」,所以呢世都冇發達,連累埋個仔都要揀間平民國際讀    

呢兩年"通脹"會唔會都反影緊其實評分未夠嚴謹,指引未夠清晰呢  

barque 發表於 21-7-13 19:14
所謂IB成績通脹對報考英國和香港本地大學的影響較大,因為收生大部分看分數為主。就算之前有CO所要求的分 ...

了解  

綜合而言,"通脹"過後IB未來應該有3大未知數:

(1) 大學收生門檻會否提高,包括CO要求
(2) 校內老師PG鬆緊程度; 及
(3) IBO最終調分機制會否有異

ckmammy 發表於 21-7-11 19:00
我明白你意思。 但我情況唔係因為唔鍾意而家間學校而轉校 ,而係為咗想入 Ivy league 而特登去轉制同轉校, ...

如果你是為了入Ivy而考HKIS(學費多很多,轉校,適應,眾多問題),就算了吧。你問一問你的HKIS家長朋友,無疑,HKISIvyUSTop U的比例很高,但你再問清楚,該校家長的背景,有多少世家大族,多少家長Ivy牛劍畢業,多少美資投行MD,對沖基金的創辦人etc.再對比一下graduateprofile…… 你就不會覺得特別厲害。對這些人,入HKIS是錦上添花,不是改變命運。APvs DSE/IB/A level, 更是幫不了多少。

wchan2000 發表於 21-7-15 03:02
如果你是為了入Ivy而考HKIS(學費多很多,轉校,適應,眾多問題),就算了吧。你問一問你的HKIS家長朋友,無 ...
每个人都害怕子女阶层会往下掉

archie1728 發表於 21-7-15 00:26
呢兩年"通脹"會唔會都反影緊其實評分未夠嚴謹,指引未夠清晰呢  
...

據我了解,今次的情況是IBO 的決定;至於個別學校的做法、評估、評分跟往常並無不同。因此,明年怎樣?的確令IB 學生擔心;但擔心也冇用,唯有叫孩子盡己本份。

archie1728 發表於 21-7-15 00:26
...

IBO 2020年放榜日DP平均分29.90
原本守住過住30年穩於約30分水平
後來順應各方要求後才升至31.34

May 2021 Avg score 33.02 → ?
https://www.ibo.org/news/news-list/more-than-170000-students-across-the-world-receive-ib-results/

May 2020 Avg score 29.90 → 31.34
https://www.ibo.org/news/news-list/congratulations-2020-diploma-and-career-related-programme-graduates/

Poyau 發表於 21-7-15 17:44
IBO 2020年放榜日DP平均分29.90
原本守住過住30年穩於約30分水平
後來順應各方要求後才升至31.34

所以其實冇人敢肯定明年會收緊、維持、還是跟趨勢更加寬鬆

考生唔知,家長唔知,大學admissions office都唔會知,變相以往成功入學分數之參考價值大減

Radiomama 發表於 21-7-10 23:16
AP的考試形式係點嘅呢?
去年留在家online 上課,所以阿仔用三個月完成自修AP 的一科,我哋見只有一科,所 ...

請問小朋友自修那一科

330 發表於 21-8-3 19:10
請問小朋友自修那一科

Physics
正確來講是online learning, 跟CTY 的intensive course 來上課。

b3410    發表於 21-8-4 12:11
‹ 上一主題|下一主題