用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AP VS IB
樓主: ckmammy
go

[中學] AP VS IB [複製鏈接]

archie1728 發表於 21-7-11 17:13
其實ICS雖然冇HKIS成績咁出眾,但以佢歷年成績同美國本土中學比較,如果用香港人既術語,佢已經算係Band 1 ...
我明白你意思。 但我情況唔係因為唔鍾意而家間學校而轉校 ,而係為咗想入 Ivy league 而特登去轉制同轉校, 我當然會想入成績最好/最適合嗰間。不過我同意如果有興趣讀 AP , ICS 的確係一個較平民既好選擇。 只不過係除咗學制之外,我覺得 ICS 唔太適合我個仔。 睇咗咁多意見, 我覺得都係留返喺而家學校讀 IB最簡單。

ckmammy 發表於 21-7-11 19:00
我明白你意思。 但我情況唔係因為唔鍾意而家間學校而轉校 ,而係為咗想入 Ivy league 而特登去轉制同轉校, ...

其實孩子已經grade 8/9, 學業和其他方面的發展應該已漸露端倪;有前輩曾建議可以搵升學顧問公司為小朋友做全面的計劃書,讓孩子follow建議。當然花的錢不少,所以沒有照做。另外就係參考學校內的師兄師姐所走的路,但別人行得通不代表自己果個也行得掂。
Ivy League 只是一個光環,入唔入到還要睇孩子造化。

我明白你意思。 但我情況唔係因為唔鍾意而家間學校而轉校 ,而係為咗想入 Ivy league 而特登去轉制同轉校, ...

其實HKIS入到Ivy League既學生有幾多係因為legacy我地唔會知。

Radiomama 發表於 21-7-11 20:34
其實孩子已經grade 8/9, 學業和其他方面的發展應該已漸露端倪;有前輩曾建議可以搵升學顧問公司為小朋友做 ...
無辦法啦,自己身邊既表兄弟姊妹朋友仔女大部分都係入名大學,牛津,MIT,  Imperial,  Cornell 等等。 我自己入加拿大最 top 嗰間已經算係最差嗰個。 我都想個仔爭氣啲, 盡力做到嘅都為佢安排。

用ib申請ivy league完全無問題,我有朋友喺美國都諗緊要唔要俾小朋友讀ib私校,好過公立。

你睇下GSIS,CIS每年咁多人入美國名校,就知ib無問題啦。

ckmammy 發表於 21-7-11 21:20
無辦法啦,自己身邊既表兄弟姊妹朋友仔女大部分都係入名大學,牛津,MIT,  Imperial,  Cornell 等等。 我自 ...
小朋友壓力好大......

Anyway,雖然話今年好多美國大學取消左SAT/ACT要求,不過呢段新聞應該都值得樓主參考

報導中,主角Angel Lee就讀沙田區本地中學,成績上游,中五暑假時應考SAT取得1520/1600佳績,來年入哈佛修讀生物醫學(Biomedical Science)和醫學預科(Pre-med)

當然,SAT只是門檻,長文/面試才是入學關鍵!

https://topick.hket.com/article/2994071?r=cpsdlc

archie1728 發表於 21-7-12 19:09

Anyway,雖然話今年好多美國大學取消左SAT/ACT要求,不過呢段新聞應該都值得樓主 ...

Harvard 就真係唔會諗喇,如果入到 UC  berkeley 呢啲都已經好開心。

archie1728 發表於 21-7-12 19:09

Anyway,雖然話今年好多美國大學取消左SAT/ACT要求,不過呢段新聞應該都值得樓主 ...

通常本地報紙呢啲專欄將事情簡單化,稍為做资料搜集就知國際生報美國大學唔簡單。

SAT I 只是一個standardized test, 當中包括英文和數學兩份卷,每份滿分800。要入美國著名大學/Ivy League的話,1520其實有啲抆水。要知道每間大學嘅要求,可以參考common data set (年份)就知道該年的收生statistic。

至於今年之後,其實多間美國的大學不再需要SAT subject test, 有些連SAT I也説不需要;此後以什麼做標準,真係天䁱得。

另外,一些如IBDP 或DSE的predicted grade, 以及學生的十八般武藝証明,仍是重中之重。

Radiomama 發表於 21-7-12 20:57
通常本地報紙呢啲專欄將事情簡單化,稍為做资料搜集就知國際生報美國大學唔簡單。

SAT I 只是一個standar ...

Harvard students SAT score
25 percentile: 1460
75 percentile: 1570
Average: 1510

https://www.number2.com/average-sat-score/

SAT好,IB好,DSE好,十八般武藝亦好,文件上既野全部都只為求一個interview機會。交得form去Harvard既學生都肯定唔簡單,來自全球各地五湖四海,但收生比率最終只有3.4%就是「名牌」珍貴所在

ckmammy 發表於 21-7-12 20:03
Harvard 就真係唔會諗喇,如果入到 UC  berkeley 呢啲都已經好開心。

以SAT報美國U最大好處就係有幾十年往績可尋,攞咩分大概已經知應該報咩U; 但IB就真係唔知,過往40+可能Ivy都有interview,但好似今年咁遇上"量化寬鬆"就真係好難講

archie1728 發表於 21-7-12 23:27
以SAT報美國U最大好處就係有幾十年往績可尋,攞咩分大概已經知應該報咩U; 但IB就真係唔知,過往40+可能Ivy ...
今年绝對係例外,IBO 肯定係放寬咗, 我好相信出年一定唔會。

ckmammy 發表於 21-7-12 23:34
今年绝對係例外,IBO 肯定係放寬咗, 我好相信出年一定唔會。

咁至大鑊!大學收IB生要求調高左,而IBO畀分卻唔再手鬆,你想像下會係咩情況?

archie1728 發表於 21-7-12 23:55
咁至大鑊!大學收IB生要求調高左,而IBO畀分卻唔再手鬆,你想像下會係咩情況?
...
今年IBO 放寬, 我哋大家都知, 大學一定知。今年大學收生要求調高都好正常。但出年 IBO 收返緊,即係回復以前嘅水平, 根本就唔可能再出千幾個狀元, 幾千個尖子。 既然係咁,大學最都會依照以往嘅分數收生。

如果... 只係想入UC, 咁好簡單啦.... 先讀foothill college, 再transfer lor...

唔使讀HKIS/ICS....

archie1728    發表於 21-7-13 12:08

如果未諗到將來升大學咁長遠,亦唔係比較AP同IB 邊種「較好」,有冇咩類型小朋友較適合其中一種學制?還是任何小朋友讀AP或IB 都適合?

真心請教,我小朋友K1都未讀

hkbusfan 發表於 21-7-13 11:56
如果未諗到將來升大學咁長遠,亦唔係比較AP同IB 邊種「較好」,有冇咩類型小朋友較適合其中一種學制?還是 ...
IB 係需要文理兼備, 因為必須修文科及理科,仲要寫4000字論文,如果小朋友特別叻文科但數理弱或相反就未必適合。亦必須參加 CAS (Community service ) , 兩年內要做咁多嘢,懂得時間管理係好重要。AP 照其他 JM 講可以選自己喜歡嘅科目考,比較 Flexible 。

hkbusfan 發表於 21-7-13 11:56
如果未諗到將來升大學咁長遠,亦唔係比較AP同IB 邊種「較好」,有冇咩類型小朋友較適合其中一種學制?還是 ...

如果未諗到將來會到哪裡升學,我自己會給小朋友讀IB, 因為較多國家認受,而且香港提供IB的IS選擇也會較多。

boojiji 發表於 21-7-13 11:31
如果... 只係想入UC, 咁好簡單啦.... 先讀foothill college, 再transfer lor...

唔使讀HKIS/ICS.... ...
以前 ( 廿幾年前), 入到 UC Berkeley,  UCLA 呢啲已經超勁,唔知而家仲算唔算係, 因為見近年好多學校都有學生入到....

ckmammy 發表於 21-7-13 12:21
以前 ( 廿幾年前), 入到 UC Berkeley,  UCLA 呢啲已經超勁,唔知而家仲算唔算係, 因為見近年好多學校都有 ...
UCB, UCLA的確冇之前咁勁,近年Caltech, U of Chicago, U of Pennsylvania都比佢地hit,但相信仍然係美國top 15

Moonlight819 發表於 21-7-13 12:13
如果未諗到將來會到哪裡升學,我自己會給小朋友讀IB, 因為較多國家認受,而且香港提供IB的IS選擇也會較多 ...
瑞典IB是否比美國SAT/AP較多國家認受就無從稽考,但香港提供IB課程的學校選擇較多卻是事實
‹ 上一主題|下一主題