用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2021-2022 協恩中學交流區
go

2021-2022 協恩中學交流區 [複製鏈接]

Hi, 大家好,新一年大家努力
   11    0    1    0

Hello, nice to meet you.

回覆樓主:

hi, 大家好呀!

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

HELLO~ 想請教下大家, 如果LUNCH 想叫DELIVEROO / FOODPANDA /外賣送去學校, 阿女會如何交收呢?

crayolor 發表於 21-10-20 22:49
HELLO~ 想請教下大家, 如果LUNCH 想叫DELIVEROO / FOODPANDA /外賣送去學校, 阿女會如何交收呢? ...
外賣可以係tennis court嗰邊攞。唔知可以問高form姐姐。

請問協恩有多少round interview ?昨天 online in 完 1st round

回覆 Maemonah 的帖子

2次,第二次12月--3月份,留意email~

回覆 0030 的帖子

Thank you

回覆樓主:

請問用家,協恩的教學方式和傳統是否好不同?另外知道學校好多活動,是否小朋友想參加多少也可以?另外學校會唔會要求學生一定要去比賽,替學校拿獎?

bbcathe 發表於 22-1-21 10:03
請問用家,協恩的教學方式和傳統是否好不同?另外知道學校好多活動,是否小朋友想參加多少也可以?另外學校 ...
你第一個問題唔識答你,唔知咩係好傳統。協恩主科係會再跟成績分組,其中三組係精英組,初中加咗stem課程。參加活動冇限制,但太多小朋友自己會頂唔住,因為有部活動要用好多時間,如drama, debate, choir等。我記得當年阿女Second Interview, 佢問咗副校同樣的問題,副校長話最好唔好多過三項,因要時間讀書。學校唔會要求學生一定去比賽,除有啲作文比賽,老師當功課叫佢地做,至於其他比賽,就好自由,有啲同學一個比賽都冇去。

想向各位師姐請教,知道協恩一定谷,小朋友有幸今年考到,請教有咩可以準備一下呢?謝謝!

你好, 請問有家長可以分享協恩中學有無獎學金?如有, 可以分享一下詳情, 謝謝!協恩校網搵唔到相關資料

醒目開學勳章

QueenieQuin 發表於 22-3-9 21:57
你好, 請問有家長可以分享協恩中學有無獎學金?如有, 可以分享一下詳情, 謝謝!協恩校網搵唔到相關資料:adore ...
有。全級第一名成績優異生頒發學費全免獎學金;向每級排名第二及第三名成績優異生頒發學費減半獎學金;向第四至第六名成績優異生頒發10,000元現金獎學金;及向第七至第十名成績優異生頒發四分一學費減免獎學金。

QueenieQuin    發表於 22-3-16 10:47

回覆 peggy 的帖子

,中學每次考試都要排名喔?1-180都要排嗎?請指教,謝謝

0030 發表於 22-3-16 10:41
回覆 peggy 的帖子

,中學每次考試都要排名喔?1-180都要排嗎?請指教,謝謝
係, 每科有排名次

回覆 hugub 的帖子

哇,甘壓力都不小喔

0030 發表於 22-3-16 14:00
回覆 hugub 的帖子

哇,甘壓力都不小喔
唔係更有動力咩?

回覆 medicine 的帖子

小學無試過各科排名頭至尾怕適應不了,小學只出band1的名次~無出過名次從1-尾
‹ 上一主題|下一主題