用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2021-2022 協恩中學交流區
go

2021-2022 協恩中學交流區

Hi, 大家好,新一年大家努力

Deleted.

回覆 0030 的帖子

好的,十分感謝🙏

回覆 baby彤 的帖子

2nd in好似先有自我介紹,但今年不知1st in要不要

回覆 0030 的帖子

有冇話10秒或1分鐘介紹下自己個part?第一次in好似小組,所以唔知有冇尼個環節?🙏

回覆 baby彤 的帖子

舊年系zoom in 同今年面試不同,舊年系中英文題目各一題,每題一分鐘思考,一分鐘回答

回覆 0030 的帖子

可以分享下第一個round個時in,會考D咩?謝謝

青菜蟲 發表於 22-8-29 07:58
回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝,所以主科三科分班都係A班B班係精英班?

主科係分8組嘅(係以1-8排,唔係字母),其中三組係精英組(我女嗰陣通常係456組)。

回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝,所以主科三科分班都係A班B班係精英班?

青菜蟲 發表於 22-8-16 23:50
請教協恩F1點分精英班?謝謝

1A1B 精英班,係校內分班試總分頭72名。
另主科有小組 教學,各科頭 72 名會編入精英組。

請教協恩F1點分精英班?謝謝

回覆樓主:

annual concert tomorrow
good luck

Phy Chem Bio 得 Bio可以獨立選呢科來讀, 如要讀phy, chem, 就要呢3科裡面選其中最少2科來讀, 其中一科排唔到就2科都無份, 佢話好多同學仔都想選bio, bio 未必會計其他科成績再去排, 好似一科定生死咁樣, 不過, 好多都未作實, 可能要到家長會先再多d資料

vestzs 發表於 22-3-19 13:07
今年聽完中三個選科, 比我想像中慨頭痛,
P,C,B 只有B可以獨立讀, 根據上年選科參考,
B只計該科名次, P,C又 ...

印象中新制如果揀 Chem Bio 要先入 Bio
我女當年揀到 Chem 唔會揀唔到 Bio 喎

以前 揀Chem係要計 science, maths and English 成績,Biology 基本上三班大把位,揀physics 要揀到chem 先,一班收晒但都唔係多人揀。

BCP係咩野?計第一個字母?

B只計該科名次, P,C又要計英,B成績, 囡想選C&B, 就算佢C考左頭廿內, 如B唔夠成績都無得讀C, 令到佢好擔心…….

peggy 發表於 22-3-16 18:38
真係不用太擔心。我女S1都係109/180,我都收貨。去到S4選左科,竟然有驚喜,高中三年都keep 住全級4X~5X。  ...

多謝鼓勵

醒目開學勳章

0030 發表於 22-3-16 15:25
回覆 peggy 的帖子

不敢念獎學金,就怕包尾

真係不用太擔心。我女S1都係109/180,我都收貨。去到S4選左科,竟然有驚喜,高中三年都keep 住全級4X~5X。
我女只補中文(主要係文言文),其他科目都冇補習。有選修科目好彩攞到獎學金。

阿女的同學,高中成績一向係100名左右,上年dse成績非常好,有3X分入左HKU牙醫。

回覆 hugub 的帖子

無甘厲害,只求不用補習,不要包尾就可以了