用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於送禮
go

[英國] 關於送禮 [複製鏈接]

醒目開學勳章

事原加入了新開的寄宿家長的group,但一開就話夾錢送禮(禮券+禮物),你地有無聽過?香港唔得的吧。
   1    0    0    0

咁奇怪,講佢知自己送可以了,不用一齊

mylunar 發表於 21-7-7 01:29
事原加入了新開的寄宿家長的group,但一開就話夾錢送禮(禮券+禮物),你地有無聽過?香港唔得的吧。 ...

送禮給誰?

事原加入了新開的寄宿家長的group,但一開就話夾錢送禮(禮券+禮物),你地有無聽過?香港唔得的吧。 ...
未聽過,同時唔會送,返左學見到有啲老師真係好,小朋友好鐘意佢,又幫丁小朋友,下次返去會買樣岩呢位老師既小禮物.唔會參與呢啲家長谷既活動.

醒目開學勳章

學校沒有寄宿生的家長群組, 阿仔有時放暑假回去開學會帶少少旅行手信比好的老師或舍監, 但不會每次都準備, 反而畢業就準備了小禮物給buddy一家,老師, 舍監和宿舍內的工作人員(matron, assistant)

我仔宿舍有的,每年聖誕同學期結束前會夾錢送禮俾house master, matron同其他宿舍工作人員。不過係自願參加,每次夾30-50鎊

回覆樓主:

我帶咗枝酒送俾housemistress,呂外一盒中式特色餅俾其他負工,matron這休就家長另外已經夾咗送禮。
我囡Y13畢業。

乜英國興咁㗎咩?我女係澳洲寄宿無呢尐喎……

我女中學都讀完,我都無送個禮俾舍監,老師...乜興的嗎? 會唔會被其他家長投訴?香港讀書,係唔可以送禮給學校老師
guardian呢,我女有時會在香港帶d靚英式茶葉禮盒送俾接機的 guardian,但都唔會次次送

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-7-7 16:13
我女中學都讀完,我都無送個禮俾舍監,老師...乜興的嗎? 會唔會被其他家長投訴?香港讀書,係唔可以送禮給 ...

唔知興唔興, 話晒讀咗幾年, 學校老師, 舍監和工作人員都不錯,純粹自己一點心意

醒目開學勳章

即是都有人送,但佢地話送coupon我覺得=錢,比佢嚇親,如果話送酒,果籃之類可能好d

mylunar 發表於 21-7-7 19:40
即是都有人送,但佢地話送coupon我覺得=錢,比佢嚇親,如果話送酒,果籃之類可能好d ...
我唔知英國有無法例,送coupon或名貴禮物就真係唔好做。如果送下chocolate,茶葉平平地的東西就算吧。

通常送幾磅既小野,仲要好少人送,自己畫張咭算

wloi 發表於 21-7-7 16:13
我女中學都讀完,我都無送個禮俾舍監,老師...乜興的嗎? 會唔會被其他家長投訴?香港讀書,係唔可以送禮給 ...

我都係自己心意,覺得佢哋照顧得幾先送。
阿大學校就乜都冇送過。

DOCTORGG 發表於 21-7-7 06:45
送禮給誰?
Good question

阿仔y13自己同幾個同學㚒錢送禮物和thank you cards 比housemaster , tutors & matrons. 因為佢哋覺得離校在即才送…以前一直沒有,是避嫌免得另人誤會想討好老師喎。

mylunar    發表於 21-7-9 17:42

我記得大仔當年Y13畢業,我都有叫阿仔帶咗啲朱古力送比boarding的House parents,自己獨立送好啲,唔需要同人哋夾份!

JN125 發表於 21-7-9 16:12
阿仔y13自己同幾個同學㚒錢送禮物和thank you cards 比housemaster , tutors & matrons. 因為佢哋覺得離校 ...

我孩子也是這樣,幾個同學自發去town買心意卡俾離職的老師,臨畢業也會送thank you card給每一位老師、舍監。仲寫到好夜!我都好欣慰好感動!佢地都話臨離開才會送,仲話收到卡後老師都好開心,隨後的幾堂課仲請佢地食好多零食

夾錢自願性質
用途例如 Christmas hampers
‹ 上一主題|下一主題