用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?  

PeterWong2021 發表於 21-7-7 08:07
當一科全球考生應考的中文成績既mean grade 可以係去到over 5 同 6 既時候,IB 家長竟好意思話IB 中文唔係 ...

如果想證實係唔係嘅話,安排下IB考生考吓DSE中文卷,睇吓係咪仲咁高分咪知囉

Dylanli2017 發表於 21-7-7 08:27
回覆 b3410 的帖子

睇翻2018年中大及港大醫科入學數據,中大近5成是經non jupas入,港大是2成幾。今年IB狀 ...
其實醫科是否還是神科?可能未必繼續神了?唔知今年大家如何選擇,可能要等最後睇數據先知。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 08:27
你想點比較?

一份中文試卷全球考生考出來的mean grade 可以係6.X out of 7...

唔比較考試內容,形式,衹看取高分比例,你用你的 logic,  無問題,但我希望你睇下D ib卷 ,感受下,最重要係請你尊重每個考生,任何考試制度都要努力,比了學費唔係就入到大學。

當海外醫科生可以回流,而又唔使考執業試,咁當然醫科就並唔是咁神了。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 08:30
你真係以為外國人考DSE 英文就會高分?  你真的這樣想?

唔,至少 oral 大機會高分嘅

今屆lb狀元有130人,以往都係IB狀元比DSE多好多,好似今屆咁連埋啲榜眼探花,豈不是所有神科都比IB學生攞晒,真係唔係好識所以想了解吓,係咪本身讀得IB都係好勁,定真係有着數啲?合格率都去到99%,當然考IB嘅人比例比DSE少好多,但睇%係好厲害嘅結果,真係唔識所以問,唔好打頭

何謂好勁, 何謂尖子, 都成130人啦!

只能說, IB制度找不出尖子.

建議今屇奧運不用舉辦了, 入圍嘅都俾金牌算啦!

Some students said they expected 37 according to internal results, but turn out to be 45/44..............

Haha...

CU medic gave out a lot of CO if >43...........severe headache....

b3410 發表於 21-7-6 22:41
今年情況特別, 從未見過,無代表性。

不用今年數據,看過往幾年,19年,全港只有2000多人考IB,英基一家已經誕生20名狀元,而全港中學近5萬人考DSE,又誕生幾名DSE狀元,唔通最優秀的全部去考IB了?應試教育讀出來的尖子無論你讓他用咩模式來考,只要給他年幾時間適應,就能給你一個好成績,而讀IB的轉考DSE,中文科就是一大關隘,我一向都認為中文難過英文。

曾幾何時, 我都投訴過香港既大學收生制度不公, 不過今次呢個情況, 其實會引伸更多問題, 甚至對日後在港修讀IBDP既學生, 帶嚟深遠影響
香港約有~5000個修讀IBDP既爨生, 有100個以上IBDP 攞滿分, 比例真係好高

對大學嚟講, 就咪真係: 正, 大把好嘢揀咁簡單呢?

如果大學咁諗, 就真係太天真了......

近年不時有家長投訴大學收生向NJ傾斜, 如果今年大學取錄NJ情況更嚴重(比例再大幅提升)的話, 相信以今時今日既政府長官意志, 唔會再係好似以前咁叫大學自己克制咁簡單, 可能直接幫間大學制定一份"個性化收生安排"都似

至於對今屆IBDP學生, 其實可能係更感慨, 以前攞住44分都大把選擇, 今年攞住44分可能就好似之前有家長個位問"點解小朋友科科攞9X分都只係B2學生"個一種感慨

如果IBDP滿分量化寬鬆情況唔係持續 (即係只係今年特別多), 問題不大, 但如果持續的話, 相信香港開辦IBDP既學校都會擔心

IBO見到呢個情況, 都會擔心IBDP成績令人出現錯覺係太易攞分而地位下降, 咁佢地(IBO)日後會對全港開辦IBDP既學校, 好大機會會作更詳細既核查, 更嚴格咁去評定佢地既水平, 結果可能部份學校校內俾既grade, 日後甚至有機會大打折扣

另外, 如果情況係普遍至全球 (IBDP滿分學生全球大量湧現), 英國UCAS亦好快會調整tariff, 到時IBDP, 可能更難考入英國大學 (相信如果UCAS一出手, 其它國家亦會跟隨)

至於IBDP係咪易過DSE?
其實最大分別我認為在於 IBDP 評分係有大量合理既"客觀標準", DSE評分係"小眾主觀標準".

歷年訪問中, 大家見過幾多次DSE考卷出既問題, 連篇文章既原作者都唔識答? 或者原者既答案, 連合格分數都攞唔到?

不過相信DSE可能20年內會完成歷史任務, 到時香港教育制度既會回歸祖國, 一齊考全國高考.

laijenny99    發表於 21-7-12 19:14
b3410    發表於 21-7-7 12:18
joyce76123    發表於 21-7-7 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你講得岩,DSE中文卷,你都唔知咩是岩既答案,而Ib評卷,是你講得通就可以是岩。而且IB着重寫文吹水多過考試,叫Ib考生去做一份要寫各種公式理論去計結果或證明結果既數理題,佢實坐係度唔知點好。我覺得以文科來比,除中文科外,IB同Dse相差唔遠。但理科就會相差好遠,就好似用世界數學測試同華羅庚杯比,是2個世界。

Dylanli2017 發表於 21-7-7 08:27

睇翻2018年中大及港大醫科入學數據,中大近5成是經non jupas入,港大是2成幾。今年IB狀 ...
個人覺得
港大仍會守 DSE 6科36分 的紅線
中大是否願意守 7科40分的紅線, 就要看長官意志

咁多 IB 狀元, 應該會影響冇co offer 的 iAL生, graduated/matured students 的機會

至於IB 收生點收科?
可能出現有 43分co, 結果 43分入
冇 co, 結果45分入唔到
笑死人!!

回覆 PeterWong2021 的帖子

如果以IB既比率6%來計,DSE 50000考生,如果有6%是狀元,咁就會有3000人,假如DSE狀元有3000人,唔知大家會有咩反應呢?

73662710 發表於 21-7-7 09:03
Some students said they expected 37 according to internal results, but turn out to be 45/44......... ...

你有無以往中大出CO ib 43, 最後唔達標%? 除非以往好高,咁今年有機會會多咗好多位比ib生,否則影響唔會好大。至於由37分變45分,原來就無CO, 根本唔會影響到㗎。

PeterWong2021 發表於 21-7-6 22:37
但IB 家長唔願承認他們用錢take 左制度既優勢

唔願承認DSE 難考過IB...
話時話, 家下DSE係咪拉Curve?

bananaGi 發表於 21-7-7 09:52
話時話, 家下DSE係咪拉Curve?
Core math 9x 分 5**
中文 6x分 5**

但大家的 5**率都係 1.x %
你話係咪拉 curve?

PeterWong2021 發表於 21-7-7 09:35
香港IB 學生冇5000人,只有約2200人

所以狀元比例係 130/2193,接近6%
4.6倍唔係量化寬鬆, 直情惡劣通漲啦
. 整鑊咁既野係自爆.

Jean1769 發表於 21-7-6 22:51
易唔易取高分、同容唔容易考得好係兩樣野黎

IB需要既係對知識融會貫通同埋支筆要靚

嗱,老實講,DSE考生如果成績只是普通,一定要考慮答題技巧等等問題,因為強大的競爭令人一分也不能丟失,呢一點恰恰也是IB不需要考慮的。但如果DSE尖子,特別是狀元級別,你認為哪一個DSE狀元做唔到呢?DSE狀元自細已從閱讀和寫作培養,不但融會貫通加筆靚,仲要係中英文都做得到,還要兼顧答題技巧,一個環節都不能出錯。在大家都批評中國和印度教育是應試教育時不會想到,因為中國和印度人口巨多,強大競爭令到他們不停增加考試難度。

poonseelai 發表於 21-7-7 05:49

我估可以收100 ib生,未必個個係狀元。ib狀元目標亦不是 ...
不止醫科,給所有本港受歡迎的幾個大學學科都帶來衝擊。