用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB放榜】IB成績今揭盅 港誕130名IB狀元屬歷年之冠 ...
樓主: 小鹿揀學校
go

IB放榜】IB成績今揭盅 港誕130名IB狀元屬歷年之冠

youma 發表於 21-7-9 19:25
講到只有lB生專心讀書,就可放水,其他考試就唔專心?笑死。Top30%都俾滿分,已成國際笑話,仲要死撐。&#129 ...

仲未計放晒水都仲要Appeal嘅 人,44分要搏45,43嘅又搏45,42嘅又搏45!唔係好想用貪心去形容,因為人地真係好專心讀書,好神聖。但機制係可以appeal,唔試就笨。IBO都怕咗呢班人,免得嘈都唯有滿足晒佢地啦,咁乖咁專心。

計計下,可能唔只30%了。

另外,我見其他帖還是這帖有人講做assessment特別認真看待,改完又改,一改再改,這不是老師嘅“特別認真看待”嗎? 唔好講到俾錢出面拎到“指點”,神校老師嘅積極干預教得咁好,都係好大“功勞”,拎正牌踩線教學生改完又改改到靚靚先呈上IBO。只講功勞歸於學生專心,不提老師“辛勞有份做”,說不過。

sc_mother 發表於 21-7-10 09:08
回覆 youma 的帖子

公開考試其中一個的目的,是甄別考生的能力,讓大學特別是神科例如醫科可憑著學生的成 ...

同意,考試最終目的係分出學生高低,尤其精英同精英中的精英。
如果唔係想“標籤化”,咁就唔洗咁精細的等級,例如一般考核分出合格和不合格。

而家間間學校都話自己一半以上學生拿40+,呢d唔係叫誇張,而是顯出今次考試制度的誤差。個個以為自己能力勁過超人,再三改變自己的大學選擇,搏多轉,得益者真係可能話:或者我真係讀到呢,而家大好機會點解唔試。可憐其他考試制度下的考生有何人俾機會佢地呢?雖然我唔係dse家長,但將心比己,我也會覺得如果自己孩子差一分而miss咗個jupas位要派低一格,見到IB係咁inflation,仲玩埋appeal食到盡,自己失落飲恨之情著實不少,很想別人給孩子一個機會卻苦無著落,心想自己孩子也很專心狂讀,但知道勤力唔等於一定考得好這道理。

看過esf的新聞,有個predicted grade只得39,卻得到45分。訪問中打正旗號說想讀醫,以前無機,而家想用45考入去。死未? 學校都只拎39 predicted grade,可見平時/之前考試record和能力如何? 這些都是值得看看。
https://www.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3140214/esf-sees-record-number-perfect-scorers-ib-exams-including

醒目開學勳章

Augesttime 發表於 21-7-10 11:57
同意,考試最終目的係分出學生高低,尤其精英同精英中的精英。
如果唔係想“標籤化”,咁就唔洗咁精細的等 ...
DSE PG 同得出成績真係唔會有 6 分嘅差距
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

其實lB狀元人數上年本來23人可以appeal後增加到55人或更多,真係難以置信。44, 43分可能更加多。其實咁多人易拿高分根本好影響今年大學收生,今年lB又手鬆得誇張,點會有人仍話今年對其他考生影響少??

如果IB 課程大家認為咁容易攞高分超過3x%取4x分高分什至滿分而對 DSE 抱不平,懇請讓我弱弱细聲低調分享有一個國際認可加拿大高中課程比 IB 更易攞高分亦比 IB 攞高分%學生更多,呢個課程比 IB 更容易考入世界各地名牌大學,可以睇睇呢個

Case 1: Cherrie https://m.facebook.com/watch/?v=241484660815857

Case 2: Ryan https://m.facebook.com/story.php ... id=1619694191622008

既然嗰個加拿大高中課程成績inflation 咁高,後果係加拿大嘅大學易入難出難成功畢業,根據以下討論帖網友分享,成功大學畢業率低的。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853114
#28 我會上usnews.com睇美加大學的資料,其中UoT的畢業率(4年制學士)是46%,絕對是易入難出。

帶定頭盔,不喜勿插

見 IB 係 EK 經常俾人插,好惨呀。

內地今年~1千萬人考高考http://www.moe.gov.cn/jyb_xwfb/xw_zt/moe_357/2021/2021_zt12/meiti/202106/t20210603_535277.html,內地高考要省/縣高考真係状元才考得入北大/清華等內地神大學,DSE 唔洗状元就可以免試考入,DSE 亦會遭內地家長呻對~1千萬內地高考考生不公……

另外,用 IB 課程考香港大學只能享受 香港UGC 資助嗰 8 間資助大學平學費~4-5萬一年,如IB 成績差嘅學生讀自資學位要支付全費(~8-9萬一年) 無政府资助的,但呢啲自資學位(eg 樹仁大學,恒生大學 etc) DSE 考生可以得到資助而俾 ~4-5萬一年。所以,IB 學生亦有佢哋要承担嘅風險,不是全港讀 IB 學生必定成績好吧!

每個考大學嘅國際課程考試評核方式不同,每個國家嘅中學有提供嘅考大學課程唔一樣,而每間大學對全球不同課程收生要求及offer 學額都唔同嘛,大家呻吓就算了

有時,時勢際遇幸運使而!  咁啱呢2年全球疫情令唔少國家嘅公開試取消,呢個情况百年難得一遇吧! 碰巧今年呢1年 IB 成績 inflation, 今年 IB 畢業學生幸運地遇上(相信是有今生無來世嘅一次大幸運),送上祝福幸運一句

DSE 畢業生,今年疫情第二年,加上今年大量香港人移民英國令以 DSE 考英國大學出 CO 可能比以前拉高咗分數,而以DSE JUPUS 考香港嘅大學因 IB 成績 inflation  而可能受影響。人生漫漫長路,某一年大環境影響唯有接受當下命運及時勢。願往後日子,能自己創造時勢及機會,不因今年不幸的大環境而受太大影響

tungtung0101    發表於 21-7-23 15:38
kinder.bb    發表於 21-7-18 10:12
kinder.bb    發表於 21-7-18 10:11
HeiHeiMa    發表於 21-7-17 16:17

回覆樓主:

路不轉人轉, 臨淵羨魚, 不如退而結網 。
知道入大學能夠有捷徑, 就要審時度勢,精明選擇:用non jupas考入大學著數得多, 容易得多。
年青人必須要肯憤鬥,有志氣!不要怨天尤人或自嘆命運不如人。
前路由我創!!