用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021  

到底係今年班學生全部都咁叻,定係比分鬆手咗? 到底今年考高分嘅係著數定唔著數呢?

會唔會因為有啲地區因為疫情唔使考 所以考試的俾分都鬆D?

ckmammy 發表於 21-7-6 09:37
到底係今年班學生全部都咁叻,定係比分鬆手咗? 到底今年考高分嘅係著數定唔著數呢? ...

https://today.line.me/hk/v2/article/GN1gD5

有兩份卷有變動,內容淺咗

delete

Youweird 發表於 21-7-6 08:05
今年是学校自己评分吧?

香港不是,有考試

deco99 發表於 21-7-6 08:53
全球有約17萬名IB考生,其中香港有2193人應考,狀元人數達130,佔全球11%,比去年的16%低。本港考生平均分 ...
有同樣的擔心

deco99 發表於 21-7-6 08:53
全球有約17萬名IB考生,其中香港有2193人應考,狀元人數達130,佔全球11%,比去年的16%低。本港考生平均分 ...
我都覺得太多狀元唔係好事。 以前得幾個狀元,如果你係其中一個你會感到好興奮好自豪。 但今年你有半班同學都係狀元, 感覺都唔同咗.....

Arabellahk    發表於 21-8-18 14:20

SPCC  13個狀元,21個榜眼。
44分或以上佔71% (34/48)

Arabellahk    發表於 21-7-7 10:11

PeterWong2021 發表於 21-7-6 10:09
你提供的連結,有以下總結:

總的來說,IB課程的新改變對IB學生來說是更容易和更輕鬆的轉變,雖然變相競爭 ...

這樣講有點dis credit 考生的努力 - DP課程本身要求是幾高的,入世界性名牌大學更除了成績外還有其他要求考核, 唔好講到入到DP 就直入心儀大學啦!

我反而擔心下年的考生。我相信大學下年會收緊IB收生要求e.g.提高CO的分數、減少出offer…。如果最後出嚟的成績又回復兩年前的水平,那麼啲考生就有排煩。

https://cdnis.edu.hk/news/cdnis- ... iploma-exam-results

CDNIS early snapshot summary of the IB Diploma Programme results of the Class of 2021

100% pass rate
6 students achieved the perfect DP score of 45
9 students achieved the near perfect DP score of 44
53 students achieved a score of 40 points or higher
13 students achieved the Bilingual Diploma
The overall average is 39.44

LLLT 發表於 21-7-6 10:26
我反而擔心下年的考生。我相信大學下年會收緊IB收生要求e.g.提高CO的分數、減少出offer…。如果最後出嚟的 ...

反而我要提醒2022 家長小心有2021 的學生用今年的好成績再報大學,和你們爭位! 因為一般來說,實分比PG 更容易攞offer

回覆 Cherishvalue 的帖子

就像今年英國的情況,多咗人take gap year。

Cherishvalue 發表於 21-7-6 10:38
反而我要提醒2022 家長小心有2021 的學生用今年的好成績再報大學,和你們爭位! 因為一般來說,實分比PG  ...
你意思係今年 2021 嘅學生唔入大學住,等多一年先入?點解?