用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021   [複製鏈接]

Cherishvalue 發表於 21-7-6 11:50
UCAS 和Non Jupas 都是年頭就報左,用的是學校predicted grades (PG), 大學會根據PG來派conditional of ...
明白,謝謝

回覆 PeterWong2021 的帖子

我覺得唔可用成績去衡量該科的課程深淺。IB是全球性的考試,國內,台湾,新加坡等城市/國家都有考生應考,相信國內的大部份考生都會選Chi Lang A吧。而選擇Chi Lang A (HL/SL)的學生都應是信心滿滿的學生,所以mean score好係在所難免的。没信心的學生如没有其他選擇(如西班牙文,法文,日文等),惟有選Chi lang B(HL/SL).所以IB考生會因應自己的能力去選擇語文科。
其實,近年亦有聽聞DSE 日文科容易取高分,有些學生便纷纷報考日文科。

IB 和DSE是两個完全不同的學制,好難去比較深淺。能掌握DSE的未必能掌握IB,相反亦然。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 08:05
當一科全球考生應考的中文成績既mean grade 可以係去到over 5 同 6 既時候,竟然仲好意思話難?

ht ...

昨天,我跟細囝討論130位狀元的lB系統.我細囝讀Data Science.
lB成績45分便是狀元,44分榜眼.
那能力的分辨率很低.如射箭,滿分的標靶範圍很大,
而射手能力配合提升.
結果是, 眾人皆歡喜.

一.如六合彩頭獎130注中獎,二獎中獎人數更多了.
二.狀元1 ,與狀元130, 能力差距有沒有?有多少?
三. 45分與44分, 分數差距是一條線, 而實際能力,
        44差什麼?

lB是一個好的教育系統.不需否定.
然而, 狀元名箴,就不要太誇大了,平常心.

當然,掛著45/44分去升學的優勢, 往後,更努力發展.
其實,DSE, AL,.. 大學也好,進入社會大學,每位同學都需積極進取.

stillgood20 發表於 21-7-7 08:49
昨天,我跟細囝討論130位狀元的lB系統.我細囝讀Data Science.
lB成績45分便是狀元,44分榜眼.
那能力的分 ...

ib45入唔到心儀大學,例子都聽過,ib制度兩個語文和數學分級別,兩個同是45分,能力可以不同,衹是香港人都喜歡叫狀元

poonseelai 發表於 21-7-7 09:01
ib45入唔到心儀大學,例子都聽過,ib制度兩個語文和數學分級別,兩個同是45分,能力可以不同,衹是香港人 ...
我表妹早幾年IB 44 分,攞咗一百萬獎學金入牛津讀法律。佢同學係狀元,但牛津唔收。另外朋友個女喺美國考 AP, 全部 straight A, 但連 Cornell 都唔收,佢啲同學攞 B 既竟然入到 Harvard。所以狀元個名係好聽,不過實際情況未必係你想像中咁理想。

ckmammy 發表於 21-7-7 09:17
我表妹早幾年IB 44 分,攞咗一百萬獎學金入牛津讀法律。佢同學係狀元,但牛津唔收。另外朋友個女喺美國考 A ...

因為大學會睇個別科目分類& other factors?

ESF Island School

https://fb.watch/v/1YxCj8sT4/

good job

Mrspan 發表於 21-7-7 10:53
因為大學會睇個別科目分類& other factors?
主要唔係淨係睇成績。我表妹攞唔少國際级辯論比賽獎項再加校長推薦信

回覆 vwmh 的帖子

this is the beauty of the IB. and this is also the beauty of most exams worldwide.unfortunately, DSE candidates don't have such privilege.

其實大家覺唔覺今年考 IB 好似好著數? 雖然唔知咩原因出咗咁多狀元, 無論係疫情淨係計學校分又好,份卷淺咗又好,總之今年嘅成績就係特別好。

發牢騷有什麼用,大學收生有他們一套.不存在不公平.美加大學現在仍非常喜歡收IB生原因唔通喜歡水份多咩

回覆 ckmammy 的帖子

上年AL Level 大派A*,IB 冇,今年到IB,我相信AL一樣.
可能只有香港DSE家長心裡不是味兒

lui 發表於 21-7-7 11:30
回覆 ckmammy 的帖子

上年AL Level 大派A*,IB 冇,今年到IB,我相信AL一樣.
話唔定今年 DSE 又出幾十個狀元呢....

poonseelai 發表於 21-7-6 17:37
平均分同去年差不多,考獲40分以上人多了(4成), bilingual diploma 42%。ib每間學校平均分都衹可作參考, ...

以往vsa平均分高過esf, 但今年低過esf, 所以有啲擔心

香港學生有得選一定選IB / A level.香港大學保障本地學生NON JUPUS比例限制了.
IB好容易高分都唔會令本地大學收多了IB生.
大學對IB生要求分數不低架.冇36以上你入不到HKU
冇40入不到Cu/UST.
神科冇42/43不用想
E 科44/45先可以想

‹ 上一主題|下一主題