用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-7-6 07:12
IB 量化寬鬆
好貼切

Cherishvalue 發表於 21-7-6 12:02
我明你講甚麼,其實學校在決定比唔比學生take B 時是有IBO 指引,如果一個語言之前已經讀了一定時間/程度 ...
我都明白你嘅講法,但考大學始終係睇分數,如果一直讀IS, 選英文A 係必然。但連中文都選 A, 真係搏得過嗎?如果選中文 B HL 又會唔會好啲呢?

ckmammy 發表於 21-7-6 15:56
我都明白你嘅講法,但考大學始終係睇分數,如果一直讀IS, 選英文A 係必然。但連中文都選 A, 真係搏得過嗎 ...

一直讀IS 我想就要看番你孩子一直讀的中文是甚麼程度。我有朋友孩子一直在ESF, 無特別勁補習,中文英文都是A / SL 可以攞7, 又有d同樣背景的中文B SL 先剛剛好,所以是否搏要看你間IS 和個別孩子。 仲有 HL 選 B中文之後你夠唔夠HL 比你心儀的大學看,舉例,我好似聽過LSE 有些科是唔當中文B HL 是一科HL, 因為對Chinese background的細路是不夠challlenging云云, 所以最好同番中文老師和學校的大學counsellor 溝通。

PeterWong2021 發表於 21-7-6 13:48
【Now新聞台】簡稱IB的國際文憑大學預科課程公布成績,本港超過二千名學生應考,當中130人考獲滿分,成為IB ...

。。。。。。。

Cherishvalue 發表於 21-7-6 16:20
一直讀IS 我想就要看番你孩子一直讀的中文是甚麼程度。我有朋友孩子一直在ESF, 無特別勁補習,中文英文都 ...

識人喺ESF SC中文揀B HL都話揀難咗,好多人揀B SL,好少好少人揀A。聽講RC就多人揀A,學校都有俾本地學生壓力,要求揀A。

VSA 今年平均分係咪算低?低過hk average

oilywater 發表於 21-7-6 17:32
VSA 今年平均分係咪算低?低過hk average

平均分同去年差不多,考獲40分以上人多了(4成), bilingual diploma 42%。ib每間學校平均分都衹可作參考,更何況全香港平均分。

deco99 發表於 21-7-6 17:20
識人喺ESF SC中文揀B HL都話揀難咗,好多人揀B SL,好少好少人揀A。聽講RC就多人揀A,學校都有俾本地學生 ...

又唔可以話係壓力,學校係有責任去按能力分級別。

poonseelai 發表於 21-7-6 17:42
又唔可以話係壓力,學校係有責任去按能力分級別。

係,學校應該咁做,係學生會覺得有壓力,有人覺得點解我中文好但要攞4攞5,中文差果個可以攞6。同埋都係esf,RC就要求高過SC,所以識人由RC插入SC。如果所有學校有客觀統一嘅標準就唔會有呢個問題。

deco99 發表於 21-7-6 17:53
係,學校應該咁做,係學生會覺得有壓力,有人覺得點解我中文好但要攞4攞5,中文差果個可以攞6。同埋都係es ...

RC is a private independent school, 為 local students (at least 70%) 提供非dse課程,無理由它對中文要求等同一間IS啩。

poonseelai 發表於 21-7-6 17:57
RC is a private independent school, 為 local students (at least 70%) 提供非dse課程,無理由它對中文 ...

我明,但其實SC都係local家庭多,esf 70%外國護照都係計全部分校,SC同RC style都唔係爭好遠。

deco99 發表於 21-7-6 17:20
識人喺ESF SC中文揀B HL都話揀難咗,好多人揀B SL,好少好少人揀A。聽講RC就多人揀A,學校都有俾本地學生 ...

咁係咪會影響RC平均分低一點….

deco99 發表於 21-7-6 18:05
我明,但其實SC都係local家庭多,esf 70%外國護照都係計全部分校,SC同RC style都唔係爭好遠。
...

我都明,係香港,中文科係好難搞,不少人想學深D,但考試考淺D水平,取高D分,差一兩分影響可以好大。

Arabellahk    發表於 21-9-5 10:37

PeterWong2021 發表於 21-7-6 18:55
向難度挑戰而失手,其他考生會多謝你...

入到心儀大學、找到工作,冇人會理你當年考試係選A 定B ...

Chi A or B是學校assign, 不是學生自己揀,曾經有自細ESF的學生也被assign 了Chi A. 如果係local school過去IS的頗大機會assign Chi A,所以想過IS避中文未必得。如不想考Chi A除非take 外語,照上Chi A課程但不考IB

PeterWong2021 發表於 21-7-6 18:55

入到心儀大學、找到工作,冇人會理你當年考試係選A 定B ...

我可能仲有點堅持和天真,計過條數努力左應該都是一分左右上落,輸得起!

呀仔有埋怨過,但最後他都同我講左聲多謝!

選科都係睇個人目標,能力同策略啦,我兩個無咁叻入名校或神科,文科人考中文A SL, 如果考中文B HL, 除了中文科易D,仲可以讀少科 HL。不過,孩子又肯挑戰下,當然鼓勵。

Cherishvalue 發表於 21-7-6 19:28
我可能仲有點堅持和天真,計過條數努力左應該都是一分左右上落,輸得起!

呀仔有埋怨過,但最後他都同我 ...

仲有我陪你咁天真

PeterWong2021 發表於 21-7-6 19:58
考得IB ,就算中文讀A, 都比DSE 易太多啦

願意花錢讓子女報讀IB,已經贏在起跑線

你比較D exam paper? A 係母語水平,中國內地生也考A,當然考HL多
‹ 上一主題|下一主題