用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021  

lovelovebabe 發表於 21-7-23 18:53
想問下RC係邊間?
https://www.rchk.edu.hk/

回覆樓主:

https://youtu.be/8PIrQkr61pA

唔駛拗IB定DSE易D,呢個係我呢十年來見過最detailed的分析,包括pros and cons

iamlazysmart 發表於 21-7-24 04:47
https://youtu.be/8PIrQkr61pA

唔駛拗IB定DSE易D,呢個係我呢十年來見過最detailed的分析,包括pros and c ...

thank you for sharing, 係少數講及 ibdp core 部份的分析,我個人認同theory of knowledge係ibdp精彩的一部份,有哲學成份,學習多年後反思 "how do I know what I know"。最好可以講埋另一 core部分 4,000字 extended essay, 同學選材好多自己都唔會想像到,印象深刻包括: 南非種族隔離時代,黑人上街抗議 (會唱歌跳舞),是否可分類為一種舞台表現? 流行曲歌'詞如何 empower women? 傳媒在一個歌手生前和死後報導角度如何改變。自問十七八歲時真係無能力做這些。

有些地方就誇張咗,補習唔係必須,MYP 上dp有 gap, GCSE 上 dp 一樣有,ibo自己都做過分析。project 評分重點是過程,不是 final product.

tok and extended essay 好花時間和心機,2樣評分最高可取3分 bonus point。但 core 部分,tok, extended essay and CAS, 任何一部分 fail, 其他6科取盡42分,都拿不到diploma (基本大學入場卷)。

最好笑係ib幾辛苦都好,唔係父母讀,我兩個孩子時常咁講

其實最好請佢分析下 dse的 難處,會更全面。他有講到通識科由似theory of knowledge,  變了考答題技巧,可以分析多D更好。

964000 發表於 21-7-16 15:28

其實DSE都係想學IB, 又文又理又分析,但效果有目共睹。
一矢中的

CWYE 發表於 21-7-15 10:24
真的很奇怪
你說DSE 做得唔好
話IB 佔便宜

點解唔針對DSE 做得唔好既地方去做嘢?反而在這裡指責付出努力的IB學生佔便宜?

魚蛋論。

我衰,你都唔可以好。

poonseelai 發表於 21-7-24 06:55

thank you for sharing, 係少數講及 ibdp core 部份的分 ...
其實DSE大部份科目都係考答題技巧
再叻知識再豐富,唔係評分標準就唔會高分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。