用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲一有冇人試過抽中?
go

甲一有冇人試過抽中?

大抽獎甲一係咪入到近乎零?

除非跟乙部完全唔同,唔係你點會知抽中係甲一定乙  部

island811    發表於 21-7-8 17:25
王家爸爸    發表於 21-7-6 11:21

回覆樓主:

唔咪,佢點都會有幾個位比甲部,唔會零。
我上年中甲一

sammiwt 發表於 21-7-5 23:13
大抽獎甲一係咪入到近乎零?

甲部佔統一10%學額 機會相對低
除非甲1乙1選不同學校例如跨區
抽中首選亦不知是中甲1定乙1

回覆樓主:

今年有八十幾個percent入第一志願,係甲一定乙一定兩樣都計?

Yo119yo119 發表於 21-7-6 00:42
今年有八十幾個percent入第一志願,係甲一定乙一定兩樣都計?

自行 + 統甲 + 統乙

https://www.info.gov.hk/gia/general/202107/05/P2021070500388.htm

中一學位分配結果明日公布

教育局今日(七月五日)提醒家長,二○二一年度中學學位分配辦法派位結果(包括自行分配學位及統一派位結果)將於明日(七月六日)公布。

教育局發言人表示:「本年度共有52 055名學生參加中學學位分配辦法。按獲自行分配學位及統一派位階段獲派首三個志願學校的學生人數合計,整體滿意率為92%;若以獲得自行分配學位及在統一派位階段獲派首志願學校的學生人數計算,滿意率為81%。」

本年度自行分配學位及統一派位階段的滿意率如下:

* 獲自行分配學位的學生當中,65%學生獲派首志願學校;及

* 透過統一派位階段(包括甲部「不受學校網限制」及乙部「按學校網分配」兩部分合計)獲派學位的學生當中,87%的學生獲派首三個志願學校,67%的學生獲派首志願學校。

發言人說:「我們在此呼籲家長及學生以平常心面對派位結果,學生的學習成效並非只取決於他們獲派的學校,更重要的是他們是否在學習中積極進取,家長亦應繼續支持和鼓勵子女,以免個人的期望加重子女的負擔。」

所有參加中學學位分配辦法的應屆小六學生,明日必須返回就讀小學領取「派位證」及「入學註冊證」。此外,如家長在《中一派位選擇學校表格》內已填寫手提電話號碼,以示同意透過該手提電話號碼接收派位結果,他們亦會於明日透過電話短訊得知派位結果。

註冊日期為本周四及周五(七月八日及九日),所有學生必須於註冊期內前往獲派中學註冊。倘若學生及其家長或監護人均未能親身回校領取「派位證」及「入學註冊證」,有關學生的家長或監護人應事先以書面授權代表替其子女領取有關文件及辦理註冊手續。

······

回覆 vta137 的帖子

自行係咪同甲一揀同一間?如果係,其實唔會知係自行後備生收左,定甲一收?

Cavebaby 發表於 21-7-6 01:05
回覆 vta137 的帖子

自行係咪同甲一揀同一間?如果係,其實唔會知係自行後備生收左,定甲一收? ...

有D情況都會知,自行揀跳2級,抽中甲一機會大過自行後備入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我朋友個仔抽中甲一, 仲要係大熱學校, 我覺得佢超級幸運.
佢係自行同乙部都無揀呢間學校, 所以非常肯定係甲一入

vta137 發表於 21-7-5 23:51
唔咪,佢點都會有幾個位比甲部,唔會零。
我上年中甲一

恭喜,超幸運,請問甲一是否跨區?

kchan1997 發表於 21-7-6 11:23
恭喜,超幸運,請問甲一是否跨區?

甲一無分誇唔誇區架 全港跟banding派,編號到又有位就可。
不過我係中西入觀塘,老師話我仔b2隱陣既,但學校唔肯定轉區係點情況,佢話怕誤導我喎!我覺得可能有機會入左band 1列都唔出奇架

vta137 發表於 21-7-6 11:34

甲一無分誇唔誇區架  全港跟banding派,編號到又有位 ...

明白,可能我問得唔清楚,其實我意思係指中了甲一,是否不是校網內中學?

kchan1997 發表於 21-7-6 11:42
明白,可能我問得唔清楚,其實我意思係指中了甲一,是否不是校網內中學?
...

我果區有既,但我係轉區,唔跟學校

vta137 發表於 21-7-6 11:42

我果區有既,但我係轉區,唔跟學校

超幸運,謝謝你

我小朋友中甲一,同樣都係自行同乙部無揀呢間學校。
好開心

回覆樓主:

今日知道有人中甲二

回覆樓主:

我女甲三都入 (不過脷申,我曾放自二,唔知會唔會係waiting list入)

kchan1997 發表於 21-7-6 11:42
...
由於甲部係全港所有學校都可以揀, 所以通常啲人都會搏其他區既學校, 除非好心儀校網內某校而該校又明示暗示扣門一定要"111", 咁先至會甲一揀個間學校囉.
最重要係認清仔女既banding, 唔好越級挑戰, 咁樣甲部抽中都唔出奇ga.

PuffyBobby 發表於 21-7-6 12:12
由於甲部係全港所有學校都可以揀, 所以通常啲人都會搏其他區既學校, 除非好心儀校網內某校而該校又明示暗示 ...

明白了,謝謝(emoji)

我小朋友今日中了甲一