用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 外國學校在香港的IS直接招生名額疑問
go

[其他] 外國學校在香港的IS直接招生名額疑問

聽frd話,好多美國大學系香港部分IS有直接招生名額,譬如MIT(舉個例子,唔好對號入座)在XX學校每年招收N個學生。想問下,有冇咁嘅事?另外系咪話入唔到呢d學校,升到名校的概率會大大減低?

PS:宜家個女度緊IS,但未算IS名校,諗緊需唔需要小學/中學轉校。
Remark: sorry for any confusions.  MIT只系一個舉例,我係話外國學校同香港本地IS之間可能有直招名額

其實我問這個問題的原因好簡單,即系想了解下: 如果有直招名額,就會想辦法幫小朋友盡早入到呢d學校。 如果無,其實仲好,因為對各個different IS的student都fair。

我了解MIT每年只收幾個香港嘅學生,HKIS都係每年最多1-2個(多數係美國人)。請問那間中學每年有N 個offer?

無聽過美國大學有直接招生,只知大陸大學好似有,但都係LS

大學收生會睇學校的school profile, 參考往績,學校水準。所以比較有歷史,一向多人入海外名校的學校有著數。

應該係conditional offer. 例如話成績達到幾多就收。

zzffir 發表於 21-7-5 16:29

聽frd話,好多美國大學系香港部分IS有直接招生名額,譬如MIT(舉 ...

咁快諗大學?不如先努力面前,例如在學業、運動、音樂等方面看看是否可造之才,學校的profile重要,但子女自己的表現更重要,努力啦!

LLLT 發表於 21-7-5 17:52
我了解MIT每年只收幾個香港嘅學生,HKIS都係每年最多1-2個(多數係美國人)。請問那間中學每年有N 個offer? ...
Seems no senior will go to MIT this year in HKIS

聽frd話,好多美國大學系香港部分IS有直接招生名額,譬如MIT(舉 ...

美國大學睇埋legacy,父母係校友相對易入過其他人,只睇學校畢業生profile跟本睇唔出。而且所謂名校都唔係個個入到top schools。

回覆 Youweird 的帖子

HKIS一直都有不少學生入讀美國好的大學。請問今年情況怎樣?

LLLT 發表於 21-7-6 12:58
回覆 Youweird 的帖子

HKIS一直都有不少學生入讀美國好的大學。請問今年情況怎樣? ...
不太清楚,网站上反正还没有看到MIT哦。我看到有Columbia 好几个,CMU和John Hopkins有

但是每个美国藤校的确都是有他们自己的feeding school, 如果这个大学在某个中学没有招生计划,那么这个中学的学生去这个大学的可能性很小。

这的确也是说明高中非常重要。比如美国的两个菲利普斯高中,就是哈佛的feeders

Youweird 發表於 21-7-7 11:12
但是每个美国藤校的确都是有他们自己的feeding school, 如果这个大学在某个中学没有招生计划,那么这个中学 ...

香港有沒有美國學校的feeding school呢

zzffir 發表於 21-7-7 11:48

香港未必有ivy leagues的feeding school, 不過正如之前網友所講,school profile也是重要一環,HKIS, CIS, GSIS, SPCC, DBS, DGS這些學校的學生,一直在本地及海外均。響噹噹

zzffir 發表於 21-7-7 11:48
我听说李宝春那个好像算。不知道HKIS算不算,我看看录取,和uwc没什么区别

香港唔知有冇,但美國一定有。有些座落所在大學城市的高校(私立或公立),每年大學都有配額給不同的高校。如果你想你的小朋友有多些機會可以入到的話(Harvard, Yale, Princeton, Stanford, UPenn, Columbia, etc),最好搬去大學所在城市,或者入讀美國Top10私校。

英國學校大家知道香港有冇feeding school呢

Radiomama 發表於 21-7-7 13:42
香港未必有ivy leagues的feeding school, 不過正如之前網友所講,school profile也是重要一環,HKIS, CIS, ...
應該只有HKIS, CIS, GSIS, UWCLPC 的 profile (係美國大學眼中) 叫做比較好,其他既本地直資校學生 (DBS, SPCC) 都會搵升學中介做branding,走唔甩。除非係學生portfolio十分亮麗果啲 (IMO champion, Intel Science Fair 好勁果啲)。

zzffir 發表於 21-7-9 22:37
英國學校大家知道香港有冇feeding school呢

心儀英國大學考慮Y7/Y9去當地讀
Oxbridge 參考以下網頁 按圖索驥

https://www.keystonetutors.com/news/oxbridge-which-schools-get-the-most-offers

sweetydear 發表於 21-7-9 22:47
應該只有HKIS, CIS, GSIS, UWCLPC 的 profile (係美國大學眼中) 叫做比較好,其他既本地直資校學生 (DBS, S ...
SPCC同IS一樣,有自己的further study office, 學校本身對申請海外大學的support 已經好好。

b3410 發表於 21-7-10 12:03
SPCC同IS一樣,有自己的further study office, 學校本身對申請海外大學的support 已經好好。 ...
Hmm, 睇下你好嘅定義係乜嘢意思。你係SPCC用家?
因為我聽過啲SPCC學生反映過。
SPCC唔同IS.

SPCC喺有further study office,但是學生仍要去中介做branding.
入美國大學唔同英國大學,要睇好多嘢。