用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 未能及時 安排英國回港
樓主: lumfamily
go

[英國] 未能及時 安排英國回港   [複製鏈接]

幸福花海 發表於 21-7-3 20:24
唔使理佢地啦,針唔到肉唔知痛,講風涼說話係人都識,如果係佢地啲仔女就唔係咁講啦 ...

攪到好似啲家長送小朋友出國讀書,係罪人一樣。

回覆樓主:

我都一樣 本來7月2日返 我仔13歲 第一年去讀書 我自己改唔到機票 學校幫手係英國改到 測試同車學校都攪掂哂 但只差我 就是酒店full 哂 酒店改早3日都話唔得 攪到零晨都攪唔到酒店 只差一步便可回港 全家人都崩潰 阿仔無言 我知佢好失望 學校同佢一齊搞機票以為有希望

打過去入境署 叫我發郵件去衛生署 無野幫到佢哋

LiHing 發表於 21-7-3 20:28
英國那邊12-17 歲唔會有針打,一來唔夠針,二來那個年齡羣死亡率低,但我真心覺得打咗針安心好多。眼白白睇 ...

係呀!我個女昨晚先講緊可能佢冇得打針呀。英國好似想比人打第三針(加強劑),所以12-17 歲真係未必有得打。

回覆樓主:

之前 睇到一位媽媽的囝囝也未能回港,佢地大家哭了一整晚      我作為2個囡的媽媽,感到好傷心。      希望政府 幫幫這班英國學生     
其實係一家四口子

見到咁多家長同小朋友都唔開心,實在很同情。但係我覺得不如咁睇,人生有好多挑戰,唔會因為暑假今次返唔到香港令到小朋友覺得係好負面既事,令佢覺得係挫折一個。

其實暑假可以自己溫習下,上下網課之類,係唔理想,但唔好讓情緒太激動,如果家長自己都忍唔住大哭一場,對小朋友更太影響,暑假仲未開始,點過?可能會情緒病。

不如家長試下鼓勵一下小朋友,有時世事就係咁,遇上自己控制唔到既病毒,學會妥協,並且過一個更充實既 summer, 例如試下英國過 summer 都好,天氣又好,唔太熱,可以既話,約下朋友仔出去行下,或者試下寫生,去下動物園,甚至英國好需要義工,可以報D機構試下。都有暑期班可以報。

當係一個夏天既體驗。希望大家唔好唔好心啦!

回覆樓主:

我都鼓勵下未能回港的學生和家長(包括我自己)回港其實除了打針真係沒什麼好做,我身邊朋友都唔知幾想送子女出去summer camp, 我們都當比仔女去夏令營啦,比起聖誕沒回來的學生,今次好多了,因為夏天天氣好,日照長,佢地會有好多活動的。

KIMLIFEINUK    發表於 21-7-4 00:54

唔使理佢地啦,針唔到肉唔知痛,講風涼說話係人都識,如果係佢地啲仔女就唔係咁講啦 ...

同意說法!!見 BK 真講得好涼薄!而正苦根本沒有考慮學生問題; 學生回港除了團聚外,重點係打疫苗麻!! 熔斷機制通知時間又短酒店供應不足,有心安排自費入離營都好吖!! 我囡囡 yr.1 學生雖然已回港,但連日見家長們紛紛崩潰地搵酒店機票都……    希望未回港的孩子們有個開心 summer camp!!   

KIMLIFEINUK    發表於 21-7-4 00:55

Same here!  我女第一年出國讀書,本來7月3日返港,星期一那天都係撲過一場空、失望而回。 返唔到來,亞女當然好失望、我也很想念她,暑假返唔到、現在只寄望隔離放寬後盡快飛去探望,但都唔知幾時。

既然暫時都不能改變現況,唯有積極鼓勵下滯留英國的學生,如沒有親人/可信賴朋友在彼邦,試下安排 Summer school, 我覺得會比在host family渡過充實!

FennieMan 發表於 21-7-3 19:33
BK 嗰邊,仲要話點解要等到7月1? 應該即禁飛,有啲話等埋啲高官仔女返黎呀。佢都傻嘅,去讀書一定要高官 ...

咩英國留學有錢,點解唔去英國團聚。有位媽媽只是表達下自己的感受,就備一大幫人圍攻。大家都為人母,都有困難的時刻,為何唔可以多D理解體諒。

而家英國晚上六點啦!

速遞個英國晚上六點既火球俾大家欣賞一下!

好似香港中午十二點咁架!

大家睇下個太陽幾勁!通常日照到晚上九點之後都仲好光猛!

祝大家都開心番!
只要大家身體健康,乜野唔開心都無啦!

互勉之

我小朋友也是15歲滯留在英國,己打熱線,但感覺唔到有任何幫助.我小朋友監護人因要照顧染病家人,於6月中己回香港,7月3日學校last day,全校closed,佢年紀未夠16歲,當地酒店同airbnb都唔接受真係好徬徨
BK個邊己經唔去啦,d人真係好偏激

SinCnai 發表於 21-7-4 12:58
我小朋友也是15歲滯留在英國,己打熱線,但感覺唔到有任何幫助.我小朋友監護人因要照顧染病家人,於6月中己回 ...

同Guardian company 要求轉其他Host family 最多地區唔同,佢哋會安排好交通,大的Guardian Company有呢個好處網絡夠大Host family夠多。

大家加油啦,安排好Host family 比年幼學生,又可以要求監戶人公司去其他區的Host family 順便認識下其他地區,遊覧下.而成年的學生仲方便,可以去在英國其他城市遊覽下,暑假英國天氣幾好架。

當然,成年又已經接種疫苗的學生也可以兜路返香港

回覆 cfs 的帖子

呢個係我哋自己朋友來

SinCnai 發表於 21-7-4 14:15
回覆 cfs 的帖子

呢個係我哋自己朋友來

哎呀咁又幾難搞,私人監戶人冇其他back up,你向大間的求助丫,White House 同Quest,有人試過可以比登記費,之後比host family平時計法安排住宿架

回覆樓主:

對呀,你可以搵同學佢地參加左既監護人公司,可以即時幫到,比番費用就得,連同走唔到的同學兩人一同入住寄宿家庭

SinCnai    發表於 21-7-4 17:04

回覆 cfs 的帖子

多謝晒你哋嘅資料,我哋而家都攪緊,當時真係好無助

同意, 個d人 冇同理心
‹ 上一主題|下一主題