用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 未能及時 安排英國回港
go

[英國] 未能及時 安排英國回港   [複製鏈接]

我女15歳,原定7月4日回港,由於我 搵唔到6月30日入住的酒店房間,所以唔能夠6月29日安排回港。大家心情崩潰,我已經足十個月無見過我女。我女現留宿於親友家中,絕對希望可以返香港同我哋團聚。

我早前向入境事務處 同 衛生署 反映意見,得48小時 好難同步 搵到酒店 又 改到機票。 希望他日再作決定時要考慮同照顧未成年的學生。

我好理解 衛生署用意係想保障香港市民,作為公民,我真心理解,但希望有關部門也理解 香港有過萬 學生在海外升學,突如其來嘅48小時限期,未必個個家長丶學生應付得來。

見到 討論區話 人哋英國讀書仔女 大晒,我都好難過丶好尷尬,同理心 變得好值錢。

續⋯⋯

17    0    0    0

我剛剛收到 衛生署 sms :

女士:

主旨:查詢在「熔斷機制」下由英國返港事宜  (檔案編號:xxxxx)

食物及衞生局已就查詢在「熔斷機制」下由英國返港事宜作出審視,並表示相關事項應由衞生署處理,我們已將你的個案轉介衞生署跟進。當有跟進結果,會盡快回覆你。

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

2019冠狀病毒熱線

客戶服務主任
莫詠珊 謹覆  
2021年07月03日

電話: 2125 1111 / 2125 1122

如果 EK 的會員 有跟我同一問題,建議你打電話去 21251111/21251122
留低聯絡同資料

盼望 做過檢測 再檢測
比有需要嘅香港人 返香港 跟家人 聚一聚

我的處境同你一樣,呀仔大少少但又未成年。中學又未放暑假,得48小時真係處理唔到,還要有PCR test 証明,之前原本訂好晒所有野等七月中回港。呀仔都有啲失望,冇得回來。暫時決定留英與同學一齊過暑假。不過我都會試吓打去衞生署。謝謝

lumfamily 發表於 21-7-3 15:42

女士:
同意,政府抗疫政策都要人性化啲,可以做得好啲,暑假係留學生回家既日子,將大量未成年學生拒绝在外無任何支援,好似話之你咁,佢地都係香港公民,在香港定立政策都會顧及市民感受,但在外既居民就感覺受到歧視

我都一樣情形,我也是訂不到酒店,如果有得返,隔離營都好,如果今次返不了,等到聖誕同復活節也返不到,唔夠時間隔離21日,返英國又要隔離,在英國18歳下沒得打疫苗,即使驗什麼血清也沒有份可減隔離時間。

我大胆假設,不喜勿插。
大學生的假期放得早些也 flexible 一些,中學生除非學期一半便回港,如果唔係根本好難快得過溶斷。

lumfamily 發表於 21-7-3 15:41
我女15歳,原定7月4日回港,由於我 搵唔到6月30日入住的酒店房間,所以唔能夠6月29日安排回港。大家心情崩 ...

我完全明白你的感受,成日話佢地返來播毒,有本事去就唔好返。聽到都傷心。

好有感受,睇到啲留言真係好傷心,佢哋都係香港居民,只係去讀書求學,唔係去玩。

好多謝你哋嘅留言!大家經歷過先理解,多謝多謝!

過去一星期我每日都好難過,每日希望有機會轉變結果。

如果我女今年暑假真係返唔到香港,
唯有希望世界盡快回復正常運作,唔會再有同樣情況再次發生。

lumfamily 發表於 21-7-3 17:21
好多謝你哋嘅留言!大家經歷過先理解,多謝多謝!

過去一星期我每日都好難過,每日希望有機會轉變結果。

完全感受到你的無助,相信政府短期內亦唔會開通英國回香港的航班,希望多啲人打電話去入境處,政府能提供指定航班,讓留學生暑假能回港和打針。

BK果邊見到英國兩個字D人就衝哂出嚟罵、駡、駡⋯⋯好恐怖的。

我女15歲,都係冇返到香港。之前有家長話CX 7月1,可能停飛時,我已經問咗酒店,但full 曬。所以當政府宣佈禁飛時,我冇去搵酒店。因為我知機會好微,另外我有奶奶做back up,就冇謂同其他家長爭。本來女諗住返香港打針,而家都唔知幾時有得打。
我哋都預咗佢聖誕同復活節也返不到,唯有睇下政府幾時可以開番,我和老公和個妹,希望聖誕去英國。
我好好彩身邊朋友都係關心個女冇得返香港點算。一啲難聽說話都冇

lumfamily 發表於 21-7-3 15:42

女士:

要BK家長打電話到衛生署反映問題

Kmee@@ 發表於 21-7-3 17:56
完全感受到你的無助,相信政府短期內亦唔會開通英國回香港的航班,希望多啲人打電話去入境處,政府能提供 ...

BK 嗰邊,仲要話點解要等到7月1? 應該即禁飛,有啲話等埋啲高官仔女返黎呀。佢都傻嘅,去讀書一定要高官先可以負擔到咩
又話食得鹹魚抵得喝,冇人冇物比個小朋友去讀書,就預咗。
又話一早唔好比啲學生返,因為會帶Delta 近香港

係,BK 嗰邊已經沒有同理心。

FennieMan 發表於 21-7-3 19:33
BK 嗰邊,仲要話點解要等到7月1? 應該即禁飛,有啲話等埋啲高官仔女返黎呀。佢都傻嘅,去讀書一定要高官 ...
唔使理佢地啦,針唔到肉唔知痛,講風涼說話係人都識,如果係佢地啲仔女就唔係咁講啦

英國那邊12-17 歲唔會有針打,一來唔夠針,二來那個年齡羣死亡率低,但我真心覺得打咗針安心好多。眼白白睇住香港有咁多針,但無得打,下次再回來都唔知仲有無得打。

BK嗰邊啲人無同理心,講啲嘢真係難聽過粗口

28 號宣布7月1號停航,D人仲要話點解唔即刻停,果班人無知啫,28號宣布其實29號飛機已經係最後,有D人已經on line check in 左啦,其實好趕就真,如果唔係比酒店局限左,好多人返到黎。

基本上Y11 同Y13 考完mock 就走得,其他我哋學校考到26 號,大部分26-28 回港多,得一個7/1 趕唔切。

Decdec 發表於 21-7-3 16:54
好有感受,睇到啲留言真係好傷心,佢哋都係香港居民,只係去讀書求學,唔係去玩。
...

好認同,讀書啫,已經要過五關斬六將,講到個個都有病毒咁,有啲留言重好mean ,真係好傷心...
BOOBOO
‹ 上一主題|下一主題