用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學vs港大同學會小學
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學vs港大同學會小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

因為這間有直屬中學,考直資中學,是否小學支援較小,想請教你是怎樣準備

回覆 ctammy 的帖子

很明白亦同情你囡囡,同時很高興你囡囡找到更好嘅學習生活。有信心、有安全感嘅學習生活先至係人生快樂嘅起點。那個老師出名偏心,對人不對事。
我囡成績上叫做好彩幸運嘅一個,冇咩機會被人因學業成績而鬧,但小朋友耳濡目染,見到同學仔做錯少少嘢、學業唔係佢地眼中標準就鬧鬧鬧,呢啲嘢都係會影響小朋友嘅性格同價值觀。呢個亦係點解我選後者嘅原因。

至於brotherhood 與sisterhood點解咁難睇齊,好大原因係學校文化。

男校brotherhood 係至少努力做到互相扶持,修女女校根本冇出力互相扶持,佢地只係叫大家囡囡做一個品學兼優嘅女生,聽聽話話就得啦。呢個唔係錯、呢個唔係
不著,只係唔係我對小學教育嘅唯一/重點期望。

作為家長,我覺得當年我低估咗學校嘅學習環境對佢性格同soft skills構成嘅影響。而對我,性格同soft skills係遠比成績重要得多。我知不少家長自己囡囡成績好,無視學校係其他方面嘅不足,其實呢個做法正正影響後來者、影響歸屬感、影響學校嘅健康發展。

平心而論,前者係一間好學校,無論師資、學業、歷史和中學支援。

百貨應百客,選咩學校,一定有得必有失。做家長嘅,不妨清醒一點。好嘅讚,唔好嘅都同人講下、討論下,咁樣先係教育。

alicelam881 發表於 21-7-7 13:14
因為這間有直屬中學,考直資中學,是否小學支援較小,想請教你是怎樣準備
...
呢間學校入銅鑼灣姐妹校係有優勢,另一間佐敦女直資不嬲都係一個起一個止又或零。

chick1stbb 發表於 21-7-7 13:22

很明白亦同情你囡囡,同時很高興你囡囡找到更好嘅學習生活。有信心、有安全感嘅學習生 ...

其實一個學生係好難對以前嘅小學,長期保持歸屬感,尤其是已經離校生,始終人大左思維會有改變,亦時間可沖淡記憶~~~

回覆 NatalieBaby 的帖子

很高興你囡囡得到學校嘅重點培育。

其實呢個亦係學校長久問題之一 - 對學業成績好嘅太偏心啦。至於點解,相信不用討論。

我囡同樣係升中時去左
BAND 1A直資,同樣,佢有不少友好同學成績非常一般(學校眼中),對於佢地嘅遭遇我就感到非常可惜。我明白呢個世界冇絕對公平,但都可唔可以盡量公平一點對不同學習能力嘅學生?

欣賞與包容係一種人生教育,而呢種教育方式,香港家長身上見到嘅唔多,係香港嘅學校搵到更加鳳毛麟角。

我唔係想踩任何一間學校,而係愛之深,為香港教育一時有感而發。

很明白亦同情你囡囡,同時很高興你囡囡找到更好嘅學習生活。有信心、有安全感嘅學習生 ...
我唔知你所講既老師係咪我女女學習生涯中遇到既一位最令人難忘嘅老師。當年的經歷,我心痛到「眼淚在心裏流亦在眼眶流」,但幸好,只是惟一,所以我相信「明天會更好」。我女女算是成績不錯既一群,都有呢啲經歷,我相信人問題大於制度問題,亦於當年激發到女女成績更上一層樓,所以,視乎點樣灌輸觀點與角度俾小朋友。呢個世界冇人會永遠寵你或被寵,人要靠自己。

請問你會知道嗰位老師仲喺學校入面任教嗎?咁其他老師又會否偏心到出晒面呢?

回覆 PTL_L 的帖子

個位老師教數學、又教PE,應該同上面分享嘅都係同一位啦。
教主科,又負責課外活動,權力大、可以被人嘅機會很多。呢啲機會我囡有得到,咁係咪冇問題呢?

如果有人長久以來都係以唔公平見稱,又鍾意鬧人,而學校長期無視問題,咁樣代表咩呢?
只要老師交到數(學生數學成績好)?只要老師交到數(出外拎獎多?)

歸屬感最基本係一種感覺,呢啲就係不少old girls (包括我)對學校嘅感覺。

chick1stbb 發表於 21-7-7 14:05

個位老師教數學、又教PE,應該同上面分享嘅都係同一位啦。

我知係邊個了,但唔係同一人,不過你既心情我明白,敢怒不敢言,我覺得自己做左壞榜樣俾女女。

又唔係同一人⋯⋯咁係咪學校有一種文化呢?

"敢怒不敢言":呢種文化係 in our blood。
幸運地,我囡係學校冇咩刻骨銘心嘅體驗。
如果有,我諗我會拆天啦。我係晌修女教導之下,可能因為基因出錯,絕對敢怒敢言。

7歲女當時真係無諗過教她這個道理,所以選擇離場。找到快樂、自信的學習方向對我們家庭比較重要。同意亦有老師很好,尤其一位中文老師,是這所學校唯一值得留戀的

chick1stbb 發表於 21-7-7 14:16

又唔係同一人⋯⋯咁係咪學校有一種文化呢?
應該係有「人」既地方,就會有呢種文化。
慶幸,多年來只遇到一個,連校內另一老師都話點解唔向學校投訴,等校方知道並正視處理,所以,我都係會講係「人」問題大於「制度」問題。

學校有不少好老師,對學生關愛、教學上有能力(有料)、盡責,非常同意有幾位中文老師很好。

PTL_L 發表於 21-7-7 14:22
應該係有「人」既地方,就會有呢種文化。
慶幸,多年來只遇到一個,連校內另一老師都話點解唔向學校投訴, ...

我試過直接找校長投訴,但只會包庇

當你睇返同一系列中小學,你便明白學校文化。 究竟sisters 係人,定係制度?

哈哈~我笑而不語。

ctammy 發表於 21-7-7 14:25
我試過直接找校長投訴,但只會包庇
你當年既校長應該非而家既校長。另外,點算唔包庇行為?即刻炒老師?要老師當面向師生道歉?

chick1stbb 發表於 21-7-7 14:26

當你睇返同一系列中小學,你便明白學校文化。 究竟sisters 係人,定係制度?
我當然明白,我唔會要求人哋,所以要裝備好自己,俾自己有得揀,而唔係被人揀。

呢啲句式似曾相識,都係唔講落去啦,唔係敢怒不敢言,而係笑而不語。
ctammy: 我明白你呀!

chick1stbb 發表於 21-7-7 14:39

呢啲句式似曾相識,都係唔講落去啦,唔係敢怒不敢言,而係笑而不語。

謝謝(emoji)(emoji)只是咁岩路過抒發一下,這個討論完畢了☺️
‹ 上一主題|下一主題