用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學vs港大同學會小學
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學vs港大同學會小學  

雲牛 發表於 21-7-5 14:51
題外話, 講下校規, 我們家人兩代都係讀教會學校, 我們讀的學校從來無規範過底褲著咩色, 反而朋友讀九龍熱門 ...

我果間規定不得超過$500、不能多過三隻色。諗返起都ridiculous, 所以本人對讀修女學校比較抗拒

同學都是乖乖女你講乜就乜果種,又可以稱為薯

回覆 DengCK 的帖子

不得超過$500的是什麼?

pizza121 發表於 21-7-5 18:44
回覆 DengCK 的帖子

不得超過$500的是什麼?

書包價錢

DengCK 發表於 21-7-5 18:34

我果間規定不得超過$500、不能多過三隻色。諗返起都ridiculou ...

Let it go la.學校、人、時代都會進步的,唔好再活在過去喇,可能會令自己損失好多。

PTL_L 發表於 21-7-5 18:52
Let it go la.學校、人、時代都會進步的,唔好再活在過去喇,可能會令自己損失好多。 ...

我就當然let go好耐,只是講起呢個話題就回想好多ridiculous校規

DengCK 發表於 21-7-5 18:56
我就當然let go好耐,只是講起呢個話題就回想好多ridiculous校規
...
但好多網友真係以為而家都係咁㗎,作為前用家既我,都諗緊幾時發生過呢啲事原來係你好久遠前既經歷,加上仲要唔係講緊sppcs或spss嚟評論而家學校,欠公道。

PTL_L 發表於 21-7-5 19:00
但好多網友真係以為而家都係咁㗎,作為前用家既我,都諗緊幾時發生過呢啲事原來係你好久遠前既經 ...

咁我駛唔駛delete comments?我一直都係評論緊修女學校。

你既然係用家咁請你講多d俾大家聽。不過我朋友日日同個女為功課搏鬥係現在式sppcs

回覆 PTL_L 的帖子

最緊要是攪清潔是那所學校,吾好混亂左.另外就是家長最了解自己小朋友適合什麼類型的學校.

DengCK 發表於 21-7-5 19:03
咁我駛唔駛delete comments?我一直都係評論緊修女學校。

你既然係用家咁請你講多d俾大家聽。不過我朋友日 ...

咁ek係公開既分享平台,唔需要delete,但建議表達前,請清楚及全面講返整體情況好啲,因為唔係個個都係資深會員,知道前文後理。至於你想我再分享sppcs,其實當作為用家時,我分享都頗多了,有興趣可以搵返之前既post睇一睇,而家要師妹們家長接力喇,不在當中,唔想將outdate 資訊說出誤導網友。

DengCK 發表於 21-7-5 18:34

我果間規定不得超過$500、不能多過三隻色。諗返起都ridiculou ...

我以前不是讀修女學校,不過部分考規都大同小異。以前的中學確實比現在多規矩。 我覺得書包規定不過$500 都是好事,以前都不少同學用過千的書包,地圖袋,M. Duck,bold 袋,日本書包等好常見。不過我覺得學生返學還是簡簡單單比較好。

DengCK 發表於 21-7-5 18:19

每日只有2-3樣功課,weekend最多4-5樣。按咁嘅功課量,如果咁都要日日鬧功課,咁可能未必適合呢間學校。

Charlotte_mom 發表於 21-7-5 15:07
其實都分享過好多次,港同「教仔」係靠化,唔係靠管。我仔係sen仔,訓輔組常客,訓輔老師同我講,訓輔係一 ...

很impressive ! 老師是用心教導 說到做到!

非常欣賞這種處理手法

Charlotte_mom 發表於 21-7-5 15:07
其實都分享過好多次,港同「教仔」係靠化,唔係靠管。我仔係sen仔,訓輔組常客,訓輔老師同我講,訓輔係一 ...

呢樣我就只可以睇你分享,自己完全唔知當年小學若係相同情況下嘅處理手法,佢係一向操行果啲項目係近乎完美嘅~~~

6年來只係俾老師省過兩獲金嘅。一次係唔知頭唔知路嘅老師,係知啲唔知啲嘅情況下省咗佢一堂,不過,被班主任用咗兩堂時間為佢平反咗,仲鬧其他同學點解唔出聲去指正位老師。另一次係校內有位老師可能心情唔好,被人用嚟出氣,又係省咗佢一堂,又係被副校長目睹過程,根本無做過,第二日為佢平反咗。罰,都好似唔覺係佢哋身邊出現過,或者,佢無參與過被罰,所以唔知~~~

mcl203 發表於 21-7-6 03:31

呢樣我就只可以睇你分享,自己完全唔知當年小學若係相同情況 ...

你個女咁乖讀女校當然没有問題,但「百厭」個D女仔,讀男校好好多,會有D男仔幫手「墊下底」女仔相對個個都操行A.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-6 03:31

呢樣我就只可以睇你分享,自己完全唔知當年小學若係相同情況 ...

羨慕呀!
所以點解我咁多深度分享,真係因為我家公子俾我試咗好多「新鮮嘢」

感謝樓主出呢個帖,令我深思好幾年面對同樣選擇。
我囡係前者最近三年嘅畢業生,當年同樣有港同呢個OFFER。
囡在前者讀左六年,學業成績一直不錯,唔駛點谷,拎足六年學業獎(唔係想曬,因為我驚大家以為我囡讀得唔開心而踩母校)。

當年,我問幼稚園老師,我囡比較適合活動教學定係傳統學校,老師有少少行貨(我覺得啫),話我囡兩者都適合。註:我囡係幼稚園期間無任何能力顯示鍾意讀書,係幼稚園從未拎任何獎。

當年我選前者,都係個啲大路原因,唔駛錢,有歷史嘅名校,有直屬中學,期望阿囡做一個獨立、有主見嘅女生。

六年過後,阿囡成績叫做不錯,唯性格、soft skills 乃至眼界走唔出呢間學校從五十年前已經存在嘅特質。

係大約4年級左右,我發現囡做嘢好怕錯,怕老師鬧,怕同"其他叻人"唔同,開始墨守成規。睇埋佢友好嘅同學仔,特質相似。坦白講,我心中有點不安。當然,一間學校培養不同人,但大抵有啲特質文化係會一直傳承。

我唔知如果阿囡去港同讀會唔會同樣咁開心,但係現今呢個大環境,過分保守嘅小學教育對小孩性格構造、成長都並不理想。睇返不少師姐們,對原中又好、對小學又好,幾十年嚟都係歸屬感一般。我諗呢啲某程度反映左保守環境造成對學校有距離感,不是不喜歡,但是不會像男校咁,建立度sisterhood。有sister,但沒有sisterhood,感覺係可惜嘅。

我囡係學校六年係開心嘅,唔知點解,又係對小學歸屬感一般。

我唔知大家明唔明我嘅感覺。

不過,如果俾我重新選擇一次,我會選後者 - 港同。 因為我希望小學教育係俾小朋友在成長、生活、知識上啟發、嘗試,而不是單向式的教育。

chick1stbb 發表於 21-7-7 03:25
我囡係前者最近三年嘅畢業生,當年同樣有港同呢個OFFER。 ...

其實女校一般都難有男校那種歸屬感。
不過很同意你所講,小學(其實幼稚園也是)對小朋友性格很大影響,不是只看成績。

我囡係前者最近三年嘅畢業生,當年同樣有港同呢個OFFER。 ...

我又講吓我經歷,我囡囡是一間天主教幼稚園升上這間女校小學。當年的課程可能冇現在那麼輕鬆,常識一開始是背四頁密麻麻的字,中英文默書都有考試每一次考8課。幼稚園沒有好好裝備我個女跟不上。最重點是有個教數及教體育的老師是不停喝駡。亦試過當住全班要他在黑板罰企20分鐘,經常會說一些侮辱的說話,如:「說普通話的那個都聽得懂你咁都聽唔明你個腦去咗邊?」
有次平日我交文件到校務處,亦聽到小朋友排隊老師很大聲駡:「人必自侮然後人侮之,你哋排隊排成咁知唔知醜。」。

到小二學期中我就主動轉走了。轉了不過一間沒有人想讀的寶校,但女兒的信心全部回來了,默書考試都不用我跟,今年升中了。
重點是沒有最好的學校,只有最適合。

路過, 多謝你坦白無私分享.你解開咗我一直諗要唔要為小女揀天主教修女學校既疑惑 (我哋有宗教分)
你既形容同我預計既好相近.
再次感謝你

回覆樓主:

可能人人的際遇不同。

小女是近幾年 sppcs 的畢業生。

小女小一時,是一個欠缺自信心的小女孩。

經過6年學校的愛心栽培,有系统的訓練,學校比不同機會小女發揮,加上同學間的友愛,小六畢業時,老師的評語是:自信,淡定,有領導能力。

最後,小女考入 Band 1A 直資女校

我們一家對小學很滿意,亦很感恩。