用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 不懂如何安慰
樓主: plumdeer
go

不懂如何安慰   [複製鏈接]

回覆樓主:

回覆樓主:

plumdeer 發表於 22-8-11 16:57
謝謝安慰,我也盡量調整心態,壓抑情緒,只可惜她看似還未了解時間,金錢的可貴和目標的重要。
英國大學是 ...

如果已經決定去英國,咁就向前看,don’t look back, 可以當過去一個保貴經歷,又識到一班朋友,一定有幫助!不要懷疑孩子

plumdeer 發表於 22-8-11 16:57
謝謝安慰,我也盡量調整心態,壓抑情緒,只可惜她看似還未了解時間,金錢的可貴和目標的重要。
英國大學是 ...
免強去英國讀,或可以考慮下QUIT U ,出年再NON-JUPAS報過, 唔得的話都係曬一年時間啫。

plumdeer 發表於 21-6-30 14:53
她讀Pham的,我也不知她修了甚麼科,通識好似不是大問题,但大概是本科讀得非常辛苦,她喜歡Chem和英文, ...
我仔都係讀Pham, 佢今年升Year 3啦, 我見佢平都幾忙, 不過佢Chem底較好, so far我見佢都應付得來, 佢話其實Bio唔係太重要, 咁當然有收過會著數啲啦!  我都唔識點安慰你, 既然已經選擇咗quit去英國讀, 就唔好look back, 其實過去兩年都唔係浪費咗, 都係人生中一個寶貴經驗, 都有學習過, 努力繼續向前, 共勉之!

piyohk 發表於 22-8-11 23:09
他也用了很長時間轉到自己喜愛的科(重點不在醫科)

https://youtu.be/wCUMvOvb_zY

多謝分享,剛睇完。
父母的支持和遇到的百樂都好重要

ratafan 發表於 22-8-12 12:01
如果已經決定去英國,咁就向前看,don’t look back, 可以當過去一個保貴經歷,又識到一班朋友,一定有幫助 ...

上個禮拜仲抱住一絲希望留港⋯但唔到我哋選,希望我囡能珍借這次去英國的機會

October. 發表於 22-8-12 14:26
免強去英國讀,或可以考慮下QUIT U ,出年再NON-JUPAS報過, 唔得的話都係曬一年時間啫。 ...

感覺太危險,再過一年,即中學畢業三年,完全唔知non-jupas點選學生,會唔會下年學曆再打折?所以唔感博。
因為現在連一間以前從來無考慮會讀的大學(其中一所八大),都無俾offer。
另一間三大, 兩年前俾佢所有的conditional offers係好低要求,(包括神科),現在蘇洲過後冇艇搭,只想讀BA, 但已聯絡上這大學,她連waiting list的機會都冇,只是末正式拒絕。

POD 發表於 22-8-18 10:55
我仔都係讀Pham, 佢今年升Year 3啦, 我見佢平都幾忙, 不過佢Chem底較好, so far我見佢都應付得來, 佢話其實 ...

多謝鼓勵,過去兩年係辛苦,但都係始終係學到野的,讀咗係自己的

POD    發表於 22-8-23 11:09

回覆樓主:

醒目開學勳章

我囝都有同樣問題
佢今年year 3 讀bio Chen
頭2年hea 讀,GPA衰到得2.3
而家開始知驚,話驚畢唔到業
咁今年9月開始努力番啦
但點知原來佢好唔掂,話之前果的好多唔明,問professor又完全唔幫佢,連想 paper做的professor都唔肯俾
尋日係屋企無哂心機想哭咁問我點算
其實我想問坊間有冇一的係可以幫到大季生補習既中心可以幫到佢?

plumdeer 發表於 22-8-22 12:36
感覺太危險,再過一年,即中學畢業三年,完全唔知non-jupas點選學生,會唔會下年學曆再打折?所以唔感博。 ...

你囡中學讀IB? 可能比較適合外國教學,現在英國讀,大部分課程只需三年,香港讀大學要4年,其實香港讀大學的2年唔會浪費,會令囡囡思想更加成熟,海外升學亦比較易適應.
除咗中途轉,其實大學畢業後,唔少人會因興趣、前途轉學科,其實海外大學專科課程,唔少亦要求要有first degree。

父母支持和鼓勵很重要,希望你囡囡重拾自信,好好享受大學生活。

rebecca0113 發表於 22-10-17 09:56
我囝都有同樣問題
佢今年year 3 讀bio Chen
頭2年hea 讀,GPA衰到得2.3

sorry,我都唔知邊度有補習,因為女兒没有想過和要求過補習,所以冇研究過。過去兩年,我女主要問題係課程太過緊迫,大量資料需短時間內消化和背記,另她透唔到氣⋯⋯

醒目開學勳章

plumdeer 發表於 22-10-17 14:47
sorry,我都唔知邊度有補習,因為女兒没有想過和要求過補習,所以冇研究過。過去兩年,我女主要問題係課程 ...

我個囝就正正係消化問題
佢話唔明根本都背唔到

bbc2018 發表於 22-10-17 12:20
你囡中學讀IB? 可能比較適合外國教學,現在英國讀,大部分課程只需三年,香港讀大學要4年,其實香港讀大 ...

係呀,其實除了學科選錯了,同時都可能跟以往的教學模式不一樣而令她加陪難適應。
但見識過了在香港大學內尖子同學的能力,大部份都無論語言,分析和組織能力都高,令她明白天外有天,兩年所學所見的日子沒白過。
她已開始了英國留學生涯,本來的back up plan,後來變成唯一出路,現在已適應了生活,開始從新學習中,好笑的是,今次係週邊的新同學各自籌備轉科,有同學因覺得科程太hea 想轉一D較challenge 的科目,而又有同學因為聽唔明,追唔上而希望轉走,同樣的事情重覆在唔同的地點上演。

plumdeer 發表於 21-6-30 15:38
她core成績唔好,但elective不是太差,我估她下學年會更加小心選科
還有我囡囡都說斑中成績最好的幾個都是 ...

班中成績最好的幾個是讀 A-Level,可能因為A-Level的課程更廣闊、更深入,對比total考試時間和試卷數量就會知道有分別。

醒目開學勳章

rebecca0113 發表於 22-10-17 14:49
我個囝就正正係消化問題
佢話唔明根本都背唔到

佢而家有個諗法
想退學再入番alsso
想讀返自己想讀嘅科目再由頭嚟過
其實係咪可以咁樣?

rebecca0113 發表於 22-10-18 13:44

佢而家有個諗法

他有IB diploma 洗咩讀ASSO?直接再apply degree從頭來過

rebecca0113 發表於 22-10-18 13:44

佢而家有個諗法

Asso? Year 3?唔怕浪費三年,其實可以 quit u 用dse 成績rejupas讀其他 degree course

佢而家有個諗法想退學再入番asso
想讀返自己想讀嘅科目再由頭嚟過
其實係咪可以咁樣?

仔仔有沒有想過將來工作 /就業方向呢?

如果是 Bio-Chem畢業的話,好多時會入藥廠,化驗所工作的。
做 實驗室助理等。

如果想薪酬/就業前景有保障的話,會再讀書入職醫務化驗師。

所以考慮下仔仔 想過將來的工作是怎樣?
才再考慮入副學士,還是讀BioChem至畢業。

因為挨多 2年,就係本科畢業呢。好多人都會補個碩士,之後再轉職/轉行/轉跑道。
‹ 上一主題|下一主題