用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 不懂如何安慰
樓主: plumdeer
go

不懂如何安慰   [複製鏈接]

plumdeer 發表於 21-6-30 15:19
多謝分享你囝囝的學習過程,雖然不太平坦但總算達成,兼有幾好的成績,你囝囝付出的努力真的不可少

至於 ...

我觉的与其在这里问我们不是读 Pharm 的家长意见,不如提议女儿见一见负责课程的教授,讲述自己面对的问题,听听他的意见。他们年年见不少不同情况的Pharm 学生,可能有很多解决方法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

plumdeer 發表於 21-6-30 12:01
我家孩子剛完成了第一年的大學生涯,眼見她已很努力了,日又讀,夜又讀,比中學考試辛苦得多,但成績不如人 ...
轉科有冇幫助

我家孩子剛完成了第一年的大學生涯,眼見她已很努力了,日又讀,夜又讀,比中學考試辛苦得多,但成績不如人 ...

最緊要搞清楚自己有冇興趣。
唔好同人比,自己有興趣就繼續努力。
遲啲大家一齊畢業,唔會睇你什麼GPA。
出嚟社會,成績其次。
待人接物、性格丶際遇,都會有唔同的效果。
讀書真係要照顧埋健康,食物攝取和運動平衡都好重要。
人生苦短,盡咗力就無悔。
家人支持和體諒係最好的安慰!

其實我都想知邊一科會得閒的?

calendula 發表於 21-10-13 18:08
其實我都想知邊一科會得閒的?

純文科,冇lab work,experiment and design project, 少好多功夫及功課量。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔知你囡囡係唔係DSE生? DSE入讀PHAM應該幾高分.囡囡再三思考, 如果真係肯定讀緊呢科唔適合, 而DSE又幾高分的話, 可以QUIT U 先, 再RE JUPAS.
我仔同學前2星期都QUIT 左, 佢當初放榜成績高過預期, 就一時衝動報左高分但自己并唔係咁中意既科, 一個SEM都未讀完就QUIT.
我覺得大學QUIT U 、轉系、 轉校都唔罕見, 始終18歲人仔加上受家長老師社會環境影嚮左選科, 一時揀左唔適合既, 唔出奇.

回覆 October. 的帖子

唔係太明,在香港讀u 是否不可以next semester 轉科? 轉科一定要高GPA ,所以要quit u, 無其他辨法? 讀緊u 唔可以apply rejupas or apply non jupas  ?? 因為繼續讀at least 可繼續take d common core , 唔洗好似quit U 咁waste 了一年,橫掂轉了科後first year 都要take common core . 到時轉到,之前讀了的common 是否recognized , 唔洗再讀。再問如Quit 了u ,apply 了rejupas , 在來年9月便可立刻再start u ?唔好意思,真的唔太明個system .

oasismcmug 發表於 21-11-24 07:15

唔係太明,在香港讀u 是否不可以next semester 轉科? 轉科一定要高GPA ,所以要qui ...

轉U 轉科應根据本身情況及條件, 肯定有人有唔同方法、行唔同路線既, 係其它post網友都分享過. 不過讀緊Jupas 派左既U 就肯定唔可以再re Jupas,要quit 左先.
我分享既呢個case岩岩發生, 佢係想出年Year 1再讀起, 佢當時A1交左表後已後悔, 可能真係冇興趣讀落去, 免強讀GPA都唔會好, 本身DSE成績高分, 對re Jupas好有信心, Jupas派位的确以成績為主.

唔該曬,不過個system 真有點怪,比中學更唔flexible , 簡錯科不是什麼奇怪的事,無得即刻轉不特止,等next semester 都唔得,明明分兩個獨立的semester , 硬要無la la quit u 來9月開始過。anyway , 唔該晒,外國u 轉是很普通和flexible 的,應該不須要quit u

October.    發表於 21-11-25 10:36

October. 發表於 21-11-24 09:54
轉U 轉科應根据本身情況及條件, 肯定有人有唔同方法、行唔同路線既, 係其它post網友都分享過. 不過讀緊Jup ...

早知唔合適早轉係好事,識人讀了3年,再另一科由year 1讀起,轉嘅過程就唔清楚

poonseelai 發表於 21-11-24 20:05
早知唔合適早轉係好事,識人讀了3年,再另一科由year 1讀起,轉嘅過程就唔清楚
...
仔女升左大學, 聽埋先知原來轉U轉科都唔罕見, 唔適合會讀得好痛苦GPA又爛, 早轉早解放.

October. 發表於 21-11-25 10:41
仔女升左大學, 聽埋先知原來轉U轉科都唔罕見, 唔適合會讀得好痛苦GPA又爛, 早轉早解放. ...

所以揀科要揀鍾意嘅而唔係博最高分嘅

YmOra    發表於 21-12-3 21:55
2jkidsfather    發表於 21-11-26 08:10
October.    發表於 21-11-25 21:26

又係文中有理,理中有文害死人

去到咁intense既專業課程
個底削D都會追趕得好辛苦
應當最少讀過chem bio m1才入去

更慘既係藥劑在香港從來都冇乜景(並不是疫情下失勢),所以可以簡單講句
人生很多事情是徒勞無功的
我是護書簿

stillgood20 發表於 21-6-30 16:46
Year 1, 不可以定成敗.
個人理解,會不會你囡囡付出很多努力,而有一定期望.
而結果與期望有落差.

原來仲有AL讀?

losoco 發表於 22-7-5 11:34
又係文中有理,理中有文害死人

去到咁intense既專業課程

係,真係徒勞無功,選錯了又白白浪費兩年時間,又辛苦,又唔開心,同academic adviser傾多次,壓力爆煲下4月最終決定休學等待轉科(再次錯誤決定!),今日正式收到想轉科學系的拒絕信!
係香港一個offer都冇,現在只有英國可以去…..

路過見到這個 post, 現在看來像是浪費了兩年,但人生很長,經過這次經驗,明白了自己的強弱項,可能去了英國一片新天地,有不同的看法,再好好走下去。作為家長,一定會心煩 心痛,千萬要努力支持孩子,作為最後後盾。

LiHing 發表於 22-8-11 16:03
路過見到這個 post, 現在看來像是浪費了兩年,但人生很長,經過這次經驗,明白了自己的強弱項,可能去了英 ...

謝謝安慰,我也盡量調整心態,壓抑情緒,只可惜她看似還未了解時間,金錢的可貴和目標的重要。
英國大學是上年申請的,科目一早已選定,但前幾個月嘗試在香港轉科時又填了別的科目(文科)上去,因為休學後經細心考慮而填上去的,現在轉不成,就只有去英國的後路,但俾我感覺是騎牛搵馬,不是真心鐘意,又怕她跟不上因為是理科,佢數底又弱,我真的不想花那麼多錢送佢去又畢唔到業

回覆樓主:

piyohk 發表於 22-8-11 22:44
N年之前,香港同一大校轉學系,那怕你成績比新生強,機會都是低,甚至係「0」(估計現在都係一樣,資源管理 ...

有報其他大學,雖然末正式拒絕,但一樣沒回音……
已經讀兩年了,感覺好似gap year兩年一樣,但而家quit再出去走走,仲有機會再入大學嗎?不是機會更低嗎?我真的唔肯定,諗除非這年有驚人的事業發展,亮麗的成就去增加重新入學的機會?

plumdeer 發表於 22-8-11 23:02
有報其他大學,雖然末正式拒絕,但一樣沒回音……
已經讀兩年了,感覺好似gap year兩年一樣,但而家quit再 ...

‹ 上一主題|下一主題