用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-12-5 19:28

Risk Management係咪高級過Credit Analyst 好多?根本唔同一 ...

我所認知risk management 唔係一個職位⋯⋯

Credit analyst係credit risk department 嘅其中一個職位;

Credit risk 係risk management division 嘅其中一個部門;

BHA 發表於 21-12-7 14:38
我所認知risk management 唔係一個職位⋯⋯

Credit analyst係credit risk department 嘅其中一個職位;

同意。Head of Risk Management係幾高級嘅職位,可以睇好闊嘅職權~~~

Augesttime 發表於 21-12-6 23:39
我遲咗入來睇post, 而家變del del無得睇,得你RE:嗰部分頭幾句。我miss咗好多,有時睇下咩多d意見觀點都 ...
唔講咩ibank唔ibank,做programmer如果入bloomberg做trainee(trainee program perm位)都有10萬-12萬年薪,10年前. 美國人工高係真,但點先會請就係重點。 xxxxxx。 xxxxxxx

十分有興趣討論這個「點先會請」這個重點。

annie40 發表於 21-12-7 20:48
唔講咩ibank唔ibank,做programmer如果入bloomberg做trainee(trainee program perm位)都有10萬-12萬年薪 ...

你又夠眼利,呢個先係多人想打聽嘅重點!

咁講美國啦,呢d有分先天定後天:
先天有
1.公民=綠卡=有影響力的家底(唔一定講錢)
2.名U嘅學霸(入名U算係先天,因為起跑線係入學嗰刻計起,歡迎各地人士挑戰)
3. 殘疾人士中嘅學霸(我無貶義,係真係社會責任同公司形象,一定有請d嘅)

後天:
1.唔太差嘅大學(其實都有名嘅),但不包括香港,嘅學霸+portfolio好好
2. 人事,呢樣係後天,因為邊可能殺入最後係靠人事,人事只係話你知原來有位,去申請啦,幫你遞表..(停,都要dd食自己,profile夠好,人地先幫㗎)..過到hr一大輪之後(即係又食自己interview),見到個hiring manager而又你識人, (佢講晒好多料你知佢想要咩人,就增加機會),好喇過到喇..... 真係呢步都未成功!好多人唔知,top-tier有時一team人係咩timezone都有,即係再個個timezone嘅VP/之類嘅同事,你都要去做interview,個個都覺得你無咩大問題,就先開始講offer(要好幸運經歷咗咁耐都無話無啦啦freeze),咩offer,offer咩,攪一大輪都OK喇,大約係咁。
3.呢個最好,但得1次機會,就係搵到個intern做+拎到個return offer。講呢d,即係由頭到尾都無講過嘢。呢d intern係講返先天條件多。

不過!intern有大學如果穿到針引到線有多d位俾學生去體驗,就好公平嘅。所以d人講得最多就係intern+return offer入。

香港嘅情況就好d,因為香港人香港嘅3大嘅first hon多仲係有機會入,有但講analyst做起,真係一年小貓2隻3隻。
香港亦多濫用ibank呢個字,如果要好define top-tier,一年港產嘅真係一年比一年少。

回覆樓主:

喺呢個“點先請”嘅迷,我更加想講嘅係真係唔好諗舊時喇,以前係擴展,唔好見身邊朋友平平無奇都入到,就覺得容易入,呢d係當年,當呢10年-20年前。
呢5年,講多咗exposure呢d soft skill,讀到GPA識飛係無必要,高就1定,hk一定只睇first hon,呢點係無可置異嘅。

閒話但實在:真係要靚仔靚女!呢浸除有時浸漬於微時,談吐眼界觀點,唔係話搵人練2練,內行人都係假。仲有,好嘅英文係如血液一樣咁,我唔講咩叫好喇,大家自己諗下血咁喎!

外子多年in過唔少junior post呀,associate都有,所以傾計說笑,都講dd,所以我知知地。講得唔啱就笑過就算。謝謝。

回覆樓主:

人工都係一個迷思,呢d都會多人想知,亦有好多誤解。如有高人講下,丟個西瓜,就更熱鬧。

Augesttime 發表於 21-12-7 22:32

睇咗EK半年,以上post最有共鳴和建設性。

回應你的「top tier點先會請」之迷思,引證真實案例:

個案一 紐約姪兒
東岸狀元,名U學霸

個案二 細姪女丈夫
哈佛畢業

個案三 倫敦朋友女兒
名U畢業,有人脈睇實個application,做埋intern
個profolio四四正正,交足功課

個案四 女兒男友
三國名U都系個profolio內,再加intern

Augesttime 發表於 21-12-7 22:52
人工都係一個迷思,呢d都會多人想知,亦有好多誤解。如有高人講下,丟個西瓜,就更熱鬧。
...

自己完全不是高人,只是因為家人是科技界而多留意一下。

美國本土,科技界top tier 如google, FB,DeepMind, MS, Amazon, Apple,字節 或其他低調的行內大牛公司,入職engineer 或research scientist, data scientist, 等初級入職員工,年薪連花紅是USD200,0000 plus, 如果有建樹,一路升上去,可以年薪USD500,000 plus to USD 1 million plus.

中國top tier 如華為,入職月薪一般是RMB15,0000 to RMB25,000,(包括普通工種) 三年後公司按職級分配bonus,大部分工作滿三年員工年薪可達RMB600,000 to RMB1,000,000.

香港情況如何,不大清楚,要先找到top tier 公司。

重點是點至有人請你。據說不用靚仔靚女,無需口才出眾,亦不用氣質優雅,英語一般無妨,名校出身非必然「殺手鐧」。

xxxxxx

純粹拋磚之言,有錯請指教,先感謝。

PS. 字節在美國top tier中,或者算「掹水」,見佢有個engineer post 的package都有USD300,000, 所以加咗。

2. 人事,呢樣係後天,因為邊可能殺入最後係靠人事,人事只係話你知原來有位,去申請啦,幫你遞表..(停,都要dd食自己,profile夠好,人地先幫㗎)..過到hr一大輪之後(即係又食自己interview),見到個hiring manager而又你識人, (佢講晒好多料你知佢想要咩人,就增加機會),好喇過到喇..... 真係呢步都未成功!好多人唔知,top-tier有時一team人係咩timezone都有,即係再個個timezone嘅VP/之類嘅同事,你都要去做interview,個個都覺得你無咩大問題,就先開始講offer(要好幸運經歷咗咁耐都無話無啦啦freeze),咩offer,offer咩,攪一大輪都OK喇,大約係咁。Xxxxxx  xxxxxxx

兄台的資料跟坊間傳聞大相逕庭。坊間話金融界top tier 的入職職位,人事好有決定性,被紅二代,官二代,富二代,包攬晒喎,麻煩你跟嫂夫人再確認一下,以免道聴途說。

會唔會係intern 上偷咗步?不過top tier 收intern 非常有規則,名U還是必需的。

我寫的四個吻合案例,巳經交足申請功課,無偷步。

回覆樓主:

無睇一排,呢度好似講咗第二樣野,都係繼續討論金融業係香港係咪很好嘅出路啦,等我可以學下野

elo1616 發表於 21-12-9 19:46
無睇一排,呢度好似講咗第二樣野,都係繼續討論金融業係香港係咪很好嘅出路啦,等我可以學下野
...

高手是Augustime呀!我都係到等佢教化呀!或者是其他高手加入。

柯兄話金融金字塔鍾情靚仔靚女,這樣對未必是氣質様貌達標的才子佳人,十分不利。因此加寫科技路,好譲大批古古怪怪,岩岩杉杉,不修邊幅的年青人,有條活路。

mcl203 發表於 21-12-7 14:57
同意。Head of Risk Management係幾高級嘅職位,可以睇好闊嘅職權~~~

呢個職位嘅人大多叫自己做CRO,C-level executive!

annie40 發表於 21-12-9 20:12
高手是Augustime呀!我都係到等佢教化呀!或者是其他高手加入。

柯兄話金融金字塔鍾情靚仔靚女,這樣對未 ...

係,你啱,非科技範疇的投行職位,真係睇重d外表,或者觀感討好嘅一類人。IT唔洗好講樣子呢回事。

但,你都啱,投行IT部係香港來說,係較為貼地,易入d,因為最緊要係寫寫寫寫寫到code出來,debug到,fix到隻鑊。
係見前面你地各位講嘅background唔係IT嘛,又要想直接去美國闖蕩江湖,讀咩risk咩quant唔算真係IT,咁我就先講清楚“名U+樣好+入血式英文”才會有d本錢直接喺美國拎到intern/offer返來。

講IT,入HK嘅top tier/second tier,都係嗰句,first hon就梗㗎喇,如果係HK嘅U。英國嘅U就更加要喇。係咪岩嶄口面就應該都唔會,都係四四正正,薯唔係罪來嘅。呢樣好笑,我真係曾經有問:有無同事係爛面(暗瘡) !?得到嘅回應係“無”!我覺得呢點已有好多potential candidates fulfill到。入IT,實力係要有,如果junior post,而家好興係先來做test(如果有agent跟),呢d真係fresh grad先會過到。如果係轉跑道嗰d IT人,或者真點少少吃力。但ok的,過咗就得。唔係banking就算入consultant如Accenxxxxxx 都係做test先,樣子真係唔太嚴苛。
待續~

【薪酬的規律:幾乎所有宣稱自己年薪100萬的人,都是假的!|年薪|薪酬|薪資|月薪】https://xw.qq.com/cmsid/20200903a097gn00?f=newdc

前幾日看到朋友圈有科技朋友貼了這個帖,大家又可以比較一下,起碼大學畢業的工資是貼地的。原文是2020年9月。

文中講的 BAT 是百度,阿里巴巴及騰訊。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Finance industry

https://www.investopedia.com/ask/answers/030315/what-financial-services-sector.asp

金融业入面分四个板块,包括銀行业,投资业,保险业,税务及会计业。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 21-12-9 20:12

柯兄話金融金字塔鍾情靚仔靚女,這樣對未 ...

IT,如果身邊有人講俾人知做投行,有時都要自己過一過濾,睇睇個“definition”大家有無共識,如:3大top tiers,美資>英資歐資>亞太。有人會定個definition定得較窄,亦有人話沒落咗嘅野X,連X村呢d都係,麥記窩輪都係。
另外,front office定back office呢?middle office呢? 其實middle office都唔係好ibank feel㗎喇,咪IT guy一個。真係做Google做華為都可能有多幾步遠路生路行下。 呢點,係畢業年輕人所忽略嘅!工作性質係好緊要,諗住做IT唔好盲追finance之名,追就只好target front office來做。

去樓主正題:現實金融呢,前境呢,IT呢,這個係唔差的,入到嘅話。可以有幾差,最多就係炒之嘛!
炒唔一定無錢途無前路,高人教落,要做,一定做上流,炒先有得轉下一流,再炒都仲有同流或下下流嘅工。唔會真係失業㗎,係時機而已。所以君不見個個炒咗都量一陣地都無所謂,呢個係保身價嘅問題。你一出咗個圈,除非你好快就入返來,就唔係咁易去返以前。所以寧願拎住賠嗰舊錢hea,都靜待下個年度出咗budget再個個hiring manager拎到head count請人先再叫agent幫你“跳槽”,現實係agent仲緊張過你。   

以上呢d都係年輕人想入行或者會想知道嘅。 小結:要做得有錢途前景,target top tier,唔得嘅最上嗰浸second tier都可考慮,即係美資第四,呢個已易入好多好多。 待大牛(家陣長遠收縮唔樂觀)人人出post請人搶人,就有機會向上流跳1下。如果求其搵咗間3線4線做,就真係唔知點走,要搵朋友仔幫你引線跳槽,咁邊到有呢d朋友仔?就自己要諗。
待續~

ANChan59 發表於 21-12-9 21:12

https://www.investopedia.com/ask/answers/030315/what-financial-services-sector.as ...

陳sir呢個link算清晰!4個板塊。

不過係慘在好多媽媽或同學都先入為主咗,金融=投行。

其實真係金融業有好多類公司,入面都有呢4個版塊。最好的選擇係同學自己最有有興趣嗰種工作環境,而唔係規限咩國家,咩公司名。
金融如果無前景,世界嗰頭就好近㗎喇!點會無前景呢!爭在咩版塊上先又食正條水。

ANChan59 發表於 21-12-9 21:02
【薪酬的規律:幾乎所有宣稱自己年薪100萬的人,都是假的!|年薪|薪酬|薪資|月薪】https://xw.qq.com/cmsid ...
華為應該有,囡囡個師兄在北京華為工作,這個三年後的年薪是真的。

ANChan59 發表於 21-12-9 21:12

https://www.investopedia.com/ask/answers/030315/what-financial-services-sector.as ...
高人終於泡頭了。
‹ 上一主題|下一主題