用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-7-6 09:32
咁又唔好妄自菲薄,我哋 DSE phy electives 都讀好多 quantum 嘢....
E=MC2 甚至愛恩斯坦賴以得到諾貝爾物 ...
Very interesting! It's the first time I've heard someone like 167 talked about the "depth" of US secondary curriculum.

skywalker167 發表於 21-7-5 22:05
量子電腦好似
同傳統電腦不一樣,不是0同1
據我的了解,而是量子狀態的疊加
Many statements relating to quantum computers are inaccurate or incorrect.  A quick check on the web (from more authoritative sources) can spot them out easily!

stillgood20 發表於 21-6-30 09:32
香港疫情儘快完結.
移民潮要走的,走定了.

Team leader 唔编程好正常,几时见Director 揸椤丝批,风煤。唔识咪揾 part time 啰!

阿仔大二已经接  programming job 返嚟判俾同学(中学,有不同大学)做,不是个个Program 自己写,但最终还是要孭飞!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 21-7-5 16:51
偶然, 我會上網search一下Data Science job行情.
今日, 見到有兩間中小形銀行, 請Vice President / Data A ...

VP 睇行业及外资抑或华资,可大可小。

我识一个银行的VP,是华资,但被外资收购了,做两年MT,因为工作态度好,老细赏识,就升VP。我都奇怪咁厉害,他讲因为做 commercial banking,成日见客户的高层,唔VP咪侮辱个客,说到底咪又係sales一个!

阿仔都讲十年上AD不是好难,上D就难d,只要顶得住d老细,顾掂d客,唔驶点瞓,唔过正常人的生活,做高层不是梦,他两个老细重未结婚!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-8-9 16:27
Team leader 唔编程好正常,几时见Director 揸椤丝批,风煤。唔识咪揾 part time 啰!

阿仔大二已 ...

亞囝仍有2天便完成intern.

他的感言, 分享一下.

1)
原先,interview公司話有teamleader負責數據. 結果, 也太失望了. 是沒有的, 連入門都談不上. 倒是, 老闆是有這方向, 要尚待大幅度改善.(唔改善, 產品前途有限, 將來無競爭能力.)

2)
所以, 亞囝有d驚初創公司, 無資源.

3)
經大家工作, 大班EE internBrain storm, 產品如何, DS是有幫助. 不過, 都係嗰句, 各自修行. Intern, 就散.

4)
沒大收穫, 卻有同事提供了Microsoft一些程式的account key. 可以, 自學. 大學無教, 大學無提供電腦程式.
這一點, 十分有益, 可以自己亂玩, 唔受限制.

相信, 比其他同學, 程式理解多了不少.

5)
之前,intern interview, 好多公司見亞囝programmingA grade, 對他要求特別高. , 原來只係個科成績叻, 而外面好多程式唔明白.

現在有改進. 萬幸. 如果, 無見過, 無學過, 無接觸, A+都無用.

6)
亞囝無興趣編程, 要花時間的. 亞囝是空想形, 幻想架構形. 要撘棚, 效益唔大. 完全未見亞囝寫程式. 好似, 咁多年讀數學, 好少見佢計數.

7)
最近, 我同亞囝研究效率, 和效益問題.

每個人, 都有自己特性和善長.

結論, 不要看著別人的效率表現, 而放棄/(或是誤會)去找效益的方法.

細囝比我叻, 我得把口. 閒時, d無聊野, 以為自己好識.

有日, 同亞囝講外面Data science 工作市道, 前景十分好.

亞囝一句, 我未到data scientist級數, 還是睇目前好d.

目前困難很多, 沒認受性.

就算叻唔叻, 仲要睇機會.

沒機會”, 識飛都無用.

我即刻收聲.

年青人有自己睇法.

回覆樓主:

多謝你的分享,我又講一些感受

1.去到 start up 公司,不是個個老闆都是果行科班出生,空有理想,但對產品及用戶的要求還未清楚..老闆未清楚,下面更加烏下烏下!

自己開始都摸住石頭過河,到第三年才搵到產品發展方向,到現在16年都係同一個方向。

2.初創公司,肯定冇乜資源.。就算大公司都要看老闆肯唔肯放水,燒銀紙都係要因住洗。

3.Brainstorming 話易唔易,話難唔難。如果找到突破口及付諸行動起來,才是關鍵。都識一班其他專業的朋友,將來可能會有再合作機會。

4.有Account key, 好事,都要小心。大學班教授未必系有落手落腳經驗,而且好多教嘅嘢都 outdated.

出到社會,好大機會從頭開始學過。他現在明白,已經是好的結果。

5.成績都係在學習過程的指標,你細仔知道跟現實的差距,改善學習目標,前途無限。

6.小朋友自己可能收埋唔俾你知。我是他講才知道他一直有寫程式。我哋以為佢斎打機。

真係數學叻果d是天份使然,不是補習,奧數操出來。你送佢去補習班,返嚟兩手空空回家,你會覺得被騙。我只覺得這些後生個腦唔知乜嘢構造!

我欣賞你細仔夠清醒,踏實,不會被你老點。他自己有目標,只是不想你有太高期望,他有太大的壓力。你放手啦!

同意,機會是十分重要,真係可遇不可求。有人賞識,帶佢入門口,已經爭天共地。

阿仔的老細及同事覺得他醒目,他後面果批唔夠醒。阿仔反而同佢哋講自己幸運,兩個師傅在個別範圍好叻,因為頭大半年,他們有時間分別捉手教,這是人夾人緣。但因為有經驗的人流失好快,後來果班一來冇乜人教,二來一嚟就上前線,做錯嘢俾人問候,自信心大受打擊,於是惡性循環!

你個細仔應該冇問題,現在只係睇有冇機會。

ANChan59 發表於 21-8-9 19:46
多谢你的分享,我又讲一些感受

1.去到 start up 公司,不是个个老板都是果行科班出生,空有理想,但对产 ...
謝謝分享.而你的分析也十分準確.

我想講一下"師傅", 那是十分重要,和有幫助.
好似,武功高强的, 必定有一(一些)高人傾囊相授.

我細囝數學好叻, 從未想走入"真正"的數學世界.
一.自己有能力,無興趣
二.找一位極好數學師傅, 不容易.
(我係曾開了一post是寫美國奥數隊教練.
教練/師傅極之重要)

真的巧合, 亞囝可以遇上DS.
係某一些範疇,是輕如易舉,
可以花多時間在弱項上.
但仍然是頭痕, 沒有師傅,沒有同伴.

今次intern, 最成功的是遇到一些跨领域的同學.
有一些溶合, 和化學反應.

亞囝知道我的期望.
也從未因我的期望,調節步伐.
因為, 明顯知道,他的自由選擇是高於我的期望.

宜家,心態是望天打掛,亞囝從來不是有線風箏.

要飛幾高,跌幾低,平常心.
或許, 無線風箏會飛出另一個境界.

智慧d想,
不要期望.
把實事做好.
先好好完成degree.

继上去master.
用本身知識去推動.
余下,就交比佢自己了.

机会有很多时候都要等待!

stillgood20    發表於 21-8-11 13:40

你上面提到跨领域合作及融合,我在过往几年在EK及其他场合讲过。在大学学科上是有长远优势,但不是大部家长杯茶,可能要十年廿年才睇到或醒觉!

stillgood20 發表於 21-8-11 10:33
謝謝分享.而你的分析也十分準確.

我想講一下"師傅", 那是十分重要,和有幫助.

我一直赞同你细仔读上去,但如果有机会创业或者入他觉得有前景的初创公司,我会鼓励佢试试,但同时进行到底是十分困难,未必有明显的好处,除非他真的想挑战自己!

ANChan59 發表於 21-8-11 13:58
我一直赞同你细仔读上去,但如果有机会创业或者入他觉得有前景的初创公司,我会鼓励佢试试,但同时进行到 ...
收到.多謝指教!
初创, 我立場中立.
成功固之然好,
失敗也未必徒然.
我見CityU 都為學生提供StartUp
機會… 社會多d支持, 可以為年青人,或許,社會本身有得益.

亞囝今次intern中.自己能發揮不多,
但係,齋睇也係種吸收.
初創的模式, 工作分配, 慨念, 設計,電子工程 ,Marketing,
CEO的工作, 聽演講,聽討論…
環環有关連.
甚至外判寫apps, Apps 公司跟進,也影響整體工作的.

所以.DS是一環, 廣闊d,可以見到好多野.
(也可能是一眼見曬.)

stillgood20 發表於 21-8-11 17:15
收到.多謝指教!
初创, 我立場中立.
成功固之然好,

他識得在旁邊觀察其他人做乜,對嘅,錯嘅都係得著,而且重唔需要洗濕個頭,有錢收兼學嘢。最有得著會係一些soft skills ,它們才是決定勝的特質!

創業艱難,我自己差不多20年創立咗五間公司,執咗一間,賣出兩間,現在還有兩間。

學得最多嘢,反而係點樣好頭好尾執咗香港公司及國內工廠,做良心僱主唔容易,冇錢冇時間係好難deregister 間公司,我個會計都要留低五個月清手尾,當時才明白點解d人要走佬。

現在回首過去,真係犯錯不少,而且有跡可尋。現在我在大學或者初創公司,最喜歡分享點樣令公司執笠!學生及聽眾都好開心聽到真實的創業掙扎及失敗經驗!

我之前講過Al 只係工具,為商業,服務業,產品來服務,Beef 唔一定係Al及DS!

ANChan59 發表於 21-8-11 18:00
他識得在旁邊觀察其他人做乜,對嘅,錯嘅都係得著,而且重唔需要洗濕個頭,有錢收兼學嘢。最有得著會係一 ...

每個人都有自己的人生路程.

奧妙, 多變. 更多是出人意表.

謝謝你的分享, appreciate你對學生/年青人的分享的熱忱.

開始要比內地人接手了 香港人很少機會做到中高管理層

babachau 發表於 21-9-7 15:54
開始要比內地人接手了 香港人很少機會做到中高管理層
臆測,未必等於是必然結果。
各憑本事,香港人有自己的潛能。

annie40 發表於 21-9-7 18:25
臆測,未必等於是必然結果。
各憑本事,香港人有自己的潛能。

不是臆测,是現在進行式。

各憑本事係可以,但係要越級挑戰,120%的實力及願意低薪!

IBank 都分外資,中資,你之前講嘅外資,但中資方面,香港人嘅機會好低。

吹一個實例,識人做分析員,未夠兩年經驗,但有兩個前同事推蔫給同一間猎頭公司。是其中一間頗出名的中資搵人,開價比他當時高不少,年輕人講冇興趣,猎頭族講他過去會學到這些那些,他笑笑口回應,你講那些我現在日日做緊,你請我係即食麵。一個電話之後,真正客戶肯加碼,他也是婉拒。

個猎頭族話一個國內人在香港有碩士,加5年經驗,才是這個價,已經好合理。他的回覆是咁請國內人啦,個猎頭族講個客見咗,但技術上未夠班。最後問他要幾多,他說高五位數,通知個客,個客回覆俾唔到要外資才俾到,而且已經等同個國內人VP,好難批!

這個case去到猎頭公司的partner處,約個年輕人見面,雙方傾得好開心,了解到年輕人的想法,覺得外資較合適,不過建議他夠四年經驗或者去到經理級,叫價就更好。最後的評價是香港有叻人,但不少客唔肯出好條件,因為俾人搶爛市。

可能樓主會問點解唔去外資?

原因好簡單,他現在的工作較多元化,不同行業不同金融產品分析,初初畢業幾年是學嘢黃金時期,現在工作可以學到不少,而且有機會參與Fintech,AI的項目。獵頭族也同意,所以講夠四年就更成熟,而且d牌都齊晒!

還有他也計算過,純人工,以時薪計,他現在跟投行差唔多,唔駛咁快burn out,當然花紅有差距,但做mid office 也不會太多。

你可能又會問年輕人為什麼不喜歡中資投行?

他對中資是中立的,面試前了解那間公司想請他那部門的portfolio,他覺得個組合幾大問題,回報肯定唔掂,如果遲啲出事,搵白狗當災時肯定衰硬!

他也見了另一間中資,但個portfolio及估值唔多合理。

ANChan59 發表於 21-8-9 19:46
多谢你的分享,我又讲一些感受

1.去到 start up 公司,不是个个老板都是果行科班出生,空有理想,但对产 ...
很好的分享.
特別是:
小朋友自己可能收埋唔俾你知。我是他讲才知道他一直有写程式。我哋以为佢斎打机。

其實大部分兒女都有自己的想法.
自己也是“跟車很貼”的家長型,以為一定知,卻又未必知。年輕人需要多點時間和空間,去模索所想,實踐所求。急不來的。

普遍而言,DB boys 總是多一點“狼性”,是好事!

annie40 發表於 21-9-13 10:12
很好的分享.
特別是:
小朋友自己可能收埋唔俾你知。我是他讲才知道他一直有写程式。我哋以为佢斎打机。

狼性,你是指那方面?

ANChan59 發表於 21-9-15 10:14
狼性,你是指那方面?
有人把“狼性”,看成褒詞,亦有看成貶義。
我看到的是刻苦,積極,進取,勤奮,野心,懂暫時妥協,以獲得更多成果。

這種文化,就是無論佇立何時何地,依然充滿奮鬥精神”!

‹ 上一主題|下一主題