用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?  

akys 發表於 22-5-5 11:05
其實乜嘢情況下先會有長新冠及腦霧?坊間講得唔清唔楚,是否重症患者的後遺症?我媽媽,哥哥,阿嫂,岳母 ...

班專家都好難做,講真話又死,講廢話又俾人鬧,講假話可能⋯⋯
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

人在世每天生活,就要作出決定平衡唔同嘅風險。唔感染疾病,當然就唔會有感染疾病帶嚟嘅風險,但係唔感染疾病對個人及社會嘅代價有幾大呢?正如唔打疫苗就唔會有打疫苗帶嚟嘅副作用,是一定對的。但唔打疫苗,對個人,對家庭,對社會嘅風險有幾大呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-5-5 12:24
可能我有參與及掌握多些資讥,因為護老院不想留輕症及無徵狀的老人家,可況重症老人病患。在家的老人家也 ...

醫院的情況當然錯綜複雜,但連身後事的也應接不暇,便知道年頭嘅問題唔係空中樓閣嘅問題。係老人家嘅死亡真係比過往多很多。

為了要避免這個問題再發生,除了打疫苗還有什麼方法呢?個別人士可能真的有疫苗過敏,但係全世界打咗幾十億支新冠疫苗,絕大部份人係冇問題的。如果因為見到有幾個人有問題就唔敢打疫苗,咁樣就等於見到新聞有幾宗車禍就唔敢出街一樣。

有些朋友問我對打疫苗嘅睇法,我同佢哋講,唔好亂信別人,你睇吓最有學識嘅醫生佢哋打唔打疫苗,同埋打咩疫苗,你都睇吓全世界最有權有勢有錢嘅人,佢打唔打疫苗或者打咩疫苗,你就知道答案。冇可能全世界唔同國家唔同階層唔同人士,世界各地嘅CDC,衛生署,全部都夾埋來整蠱你。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-5 12:43
人在世每天生活,就要作出決定平衡唔同嘅風險。唔感染疾病,當然就唔會有感染疾病帶嚟嘅風險,但係唔感染疾 ...
我太太有位舊同事,係年青力壯形.
唔打疫苗.

中招第一兩日還可以.
之後一日, 大昏迷, 失聯.
好辛苦, 最終, 都好返.

stillgood20 發表於 22-5-5 13:01
唔打疫苗.
我朋友比較好,他一家五口中左,兩個大人打咗針,朋友多年糖尿,3個孩子(10-16歲)都冇打針,5人都算係輕症,可能全家身體質素高,都係幾日內康復。

ANChan59 發表於 22-5-5 12:24
可能我有參與及掌握多些資讥,因為護老院不想留輕症及無徵狀的老人家,可況重症老人病患。在家的老人家也 ...

不認不認還須認,今次係人禍。已經兩年幾,外國有晒案例,但乜Contingency Plan 都冇,班醫生朋友話由此護士當家作主真係唔掂。

shadeslayer 發表於 22-5-5 12:58
醫院的情況當然錯綜複雜,但連身後事的也應接不暇,便知道年頭嘅問題唔係空中樓閣嘅問題。係老人家嘅死亡 ...

我自己及家人都打齊三針,任何人問打唔打,我建議打,打什麼牌子,我反而冇建議,因為所謂保護力又係講d唔講d,IgG IgM 的防中招保護力好短,而且抵擋唔到新變種,但后續產生的T cell 才是減低重症及死亡率的重點,你見有幾多個專家會講呢。

我又吹吓,科興疫苗,國藥疫苗的抗體臨床測試data presentation 差,讓人覺得唔掂,但去到重症及死亡率的保護力是前列的。我自己打BNT 係方便出差,費事麻煩。

我認識的朋友家中長者唔打,係因為長期病患者,醫生唔建議打,到第五波疫情嚴重,多咗醫生建議部份合適長期病患老人家去打。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 22-5-5 13:01
唔打疫苗.

都係嗰句,為自己,為家人,為社會。

ANChan59 發表於 22-5-5 12:41
班專家都好難做,講真話又死,講廢話又俾人鬧,講假話可能⋯⋯

一般市民邊識睇啲醫學報告,亦有唔少有立場有Bias嘅報告流傳,呢個時候,班專家就要出來闢謠,導讀,最緊要唔好嚇人,搞到一確診就走去醫院,急症室;驚遲咗會死,或者有嚴重後遺症。

不過,青o,共存/分流兩個政策係南轅北轍,只能活在矛盾中。

akys 發表於 22-5-5 13:22
不認不認還須認,今次係人禍。已經兩年幾,外國有晒案例,但乜Contingency Plan 都冇,班醫生朋友話由此護 ...

公道d講,班醫生不嬲都唔理護士長,奶媽重用護士長都係加一兩個肯捱義氣的女局長,多d diversity,跟上市公司個董事會一樣。

我個人認為奶媽責任最大,也最難做,又想跟國際接軌,又想跟國內接執,兩頭唔到岸,裏外不是人。

最初中央都以為好小事派深圳衛健委副主任帶隊過嚟,最初講四日,最後幾個星期,及后中央衛健委第二把交椅落嚟,大家都知乜嘢事啦,國內防疫三板斧在香港行唔通,才調整策略。

ANChan59 發表於 22-5-5 13:25
我自己及家人都打齊三針,任何人問打唔打,我建議打,打什麼牌子,我反而冇建議,因為所謂保護力又係講d唔 ...

我媽媽做過心臟手術,初期都冇打,年頭見勢色不妙,打咗2針科兄。點解會中?差唔多肯定係強檢時中,做咗2次強檢,陰性。第二次做完後冇幾日就中,仲唔係強檢時中? 見到國內密麻麻排隊強檢,只能笑而不語。

最近北京朋友強檢,見到地下劃晒1.5米指示,看來已經明白問題所在了,哈哈!

ANChan59 發表於 22-5-4 18:31
大家不要被奶媽嚇親,香港2021年全年50555人死亡,平均一季已經l萬2千几人,通常秋冬季死亡數字較高,特別 ...

當然我無具體數據,而且現在很多報道都是有偏見的,因此都只能靠估。

但係點估?我嘗試用美國CDC公佈的預期壽命作比較:

2016   78.7 嵗

2017   78.6

2018   78.7

2019   78.8

2020   77.0

2021   76.6

這裏只能作個大概。美國人口有3億多人。Population size 夠大了。這些年因其他原因死的因素仍然存在。covid-19 而大量死的,卻在2019年底開始。數據告訴我,20202021年發生了一些事,導致平均壽命短了。這些事歸咎于其他因素,其實無咩道理。班老人就算唔中covid-19,都會因其他病症而死。但數據告訴我,唔應該咁簡單。

當然,我亦留意到美國佬最近因covid死少了人。假如2023年時,能看到2022的數據囘升,就更能顯示covid增加大量死亡。

就我們對新冠的不確定,就算我們看到Omicron減弱了,但最好買些時間,看看其他國家的情況。可惜護士長已經讓大部分人與病毒共存了!

另外,假如在第5波死亡的9千多人其實有大部分都會因爲其他原因而死,但這又怎解析殮房都唔夠,棺材都要用紙做?正常情況下,香港未出現過這情況哦!假如唔中新冠,他們會這麽快,同時係第五波時一齊死?

ANChan59 發表於 22-5-5 13:25
我自己及家人都打齊三針,任何人問打唔打,我建議打,打什麼牌子,我反而冇建議,因為所謂保護力又係講d唔 ...

但后續產生的T cell 才是減低重症及死亡率的重點,你見有幾多個專家會講呢。

Cxxxxxx

我唔係專家,但係呢個我會考慮,唔係只係睇中唔中招。

我認識的朋友家中長者唔打,係因為長期病患者,醫生唔建議打,到第五波疫情嚴重,多咗醫生建議部份合適長期病患老人家去打。
Xxxx

呢樣嘢,政府推比醫生,叫市民問醫生,醫生又怕孭鑊,喺舊年冇疫情嘅時候好多都叫老人家唔好打。疫情嚴重咗佢哋又改晒口。呢個真係實實在在發生我哋家裏邊。

其實有邊個老人家冇啲小毛病大毛病,人哋新加坡歐美全部都打老人家打得好犀利。老人家中招死亡率咁高,唔打針真係搏一搏?

ok_ko 發表於 22-5-5 15:36
當然我無具體數據,而且現在很多報道都是有偏見的,因此都只能靠估。
但係點估?我嘗試用美國CDC公佈的預 ...

對啊,所以出路我見到只有一個,就係老人家打疫苗。

shadeslayer 發表於 22-5-5 15:48
對啊,所以出路我見到只有一個,就係老人家打疫苗。

我都相信有出路,但領導要作決定。

奶媽誤打誤撞,相信把超過4百萬人感染了。我又相信有少於10%打了疫苗的人真的對病毒有抗體。加上有些人特別小心。在傳無可傳的情況下,每日宗數囘落到幾百宗。假如最近嘅提前放寬係有心而爲嘅,咁就可能代表有人想盡量再多D人受到感染。到了宗數回落到少於50宗時,其實采用從前的每單跟進,繼續圍封,污水照驗,未必清唔到零。

但係政府一日唔決定先同内地,還是外地接軌,才是死路一條。

ok_ko 發表於 22-5-5 15:36
但係點估?我嘗試用美國CDC公佈的預 ...

多謝你肯花時間搜集資料,然後討論。我只能找到CDC的2020跟2019年比較的正式報告。

https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db427.htm

首先你講美國的平均壽命是按2020年死亡人口年齡推算出來。

This report presents final 2020 U.S. mortality data on deaths and death rates by demographic and medical characteristics. These data provide information on mortality patterns in U.S. residents by variables such as sex, age, race and Hispanic origin, and cause of death. Life expectancy estimates, age-adjusted death rates, age-specific death rates, 10 leading causes of death, and 10 leading causes of infant death were analyzed by comparing 2020 and 2019 final data (1).

Key findings
Data from the National Vital Statistics System

。Life expectancy for the U.S. population in 2020 was 77.0 years, a decrease of 1.8 years from 2019.
。The age-adjusted death rate increased by 16.8% from 715.2 deaths per 100,000 standard population in 2019 to 835.4 in 2020.
。Age-specific death rates increased from 2019 to 2020 for each age group 15 years and over.
。Nine of the 10 leading causes of death in 2020 remained the same as in 2019, although 5 causes switched rank; heart disease and cancer remained the top 2 leading causes, and COVID-19 became the third leading cause of death in 2020.
。The infant mortality rate decreased 2.9% in 2020 from 2019 to a record low of 541.9 infant deaths per 100,000 live births.

我看完有兩個發現,第一,平均死亡年齡下降,我會解讀為在2020年,比較年輕的死亡人口比2019年增加,才會降低平均數,如果按老人家死亡多,平均年齡應該上升,不是下降,對不對?

第二點,你參考圖4,死亡原因第一位仍然是心脏病,然後癌症,第三是covid-19,而其他7個原因也是以往的前10名。這個合理,如果將心脏病或者癌病死亡,而同時核酸陽性,將真正主要原因如實報道,才會有這樣結果。如果按香港2022年第一季度公布方式,可能大部分心脏病及癌症長期病患者都係死於covid-19,這個就是我的看法。

不過,如果等到2022年7月看到CDC的2021年報告,可能有更多有用資料,我們再深入研究一下。

我推測如果你quote 的由死亡率倒推的2021平均壽命正確,很大機會較年輕的年齡層 adjusted death rate 比老年人口增加得多,才會拉低平均壽命。

shadeslayer 發表於 22-5-5 15:42
但后續產生的T cell 才是減低重症及死亡率的重點,你見有幾多個專家會講呢。

Cxxxxxx

我個人還是相信防疫係portfolio management 而不是一招了,或者三板斧。

我冇打算說服任何人,只係做好自己本分,預備下星期再回國內工廠。兩次回國內,就算注射了兩劑,我是小數人戴口罩,仍然保持社交距離。

ANChan59 發表於 22-5-5 17:27
多謝你肯花時間搜集資料,然後討論。我只能找到CDC的2020跟2019年比較的正式報告。

https://www.cdc.gov/ ...

這些人口壽命數據近兩年嘅變化好細,唔知係咪統計學嘅誤差裏邊。

ok_ko 發表於 22-5-5 17:25
我都相信有出路,但領導要作決定。
奶媽誤打誤撞,相信把超過4百萬人感染了。我又相信有少於10%打了疫苗的 ...

不管清唔清零,不管同內地接軌先,定係同國際接軌先,老人家還是要打針。唔打針就算其他防疫措施做到足,都係唔掂。

annie40    發表於 22-5-5 20:49

ANChan59 發表於 22-5-5 17:35
我個人還是相信防疫係portfolio management 而不是一招了,或者三板斧。

我冇打算說服任何人,只係做好自 ...

多香港人是 Portfolio Management,多招齊發,但招式也有分重要性。疫苗搞唔掂,其他招式係唔能夠代替疫苗的地位。