用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?   [複製鏈接]

回覆樓主:

香港通唔到內地關,又通唔到國際關,國際金融中心地位,再拖落去對香港有冇影響?

留意新聞一些國際大行高層職位已經過檔新架坡。自己公司也不少expat回國,可能頂唔順。

shadeslayer 發表於 22-5-3 12:09
香港通唔到內地關,又通唔到國際關,國際金融中心地位,再拖落去對香港有冇影響?

留意新聞一些國際大行高 ...

全球新冠疫情已過 2 年多,微軟創辦人比爾蓋茲 (Bill Gates) 警告,未來將出傳染力更強、更致命的變異毒株,最壞的情況可能還在後面。

各國轉向與新冠病毒共存之際,比爾蓋茲上週日接受《金融時報》專訪時表示:「世界仍有可能出現傳播力更強、致死率更高的變異株,我也不想烏鴉嘴,但疫情相關風險遠高於 5%,最壞的狀況可能還沒出現。」

- - - - - - - - -

今天, 見這報導.

shadeslayer 發表於 22-5-3 12:09

留意新聞一些國際大行高 ...
大家當然非常期望通關。經歷了香港醫療恐怖爆煲的2022年1,2,3月,近萬人死亡,行得通才敢去想通呢!

annie40 發表於 22-5-3 17:34
大家當然非常期望通關。經歷了香港醫療恐怖爆煲的2022年1,2,3月,近萬人死亡,行得通才敢去想通呢! ...
台灣準備趟平.但係台北市長柯文哲擔憂死亡人數 , 估計是4萬(from now on).

大家當然非常期望通關。經歷了香港醫療恐怖爆煲的2022年1,2,3月,近萬人死亡,行得通才敢去想通呢! ...

香港老人家現在免疫力比1月好得多。不過大家要做自己本分,幫老人家打齊針才有出路。

annie40    發表於 22-5-4 15:31
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

stillgood20 發表於 22-5-3 15:22
全球新冠疫情已過 2 年多,微軟創辦人比爾蓋茲 (Bill Gates) 警告,未來將出傳染力更強、更致命的變異毒株 ...

One step at a time.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

大家不要被奶媽嚇親,香港2021年全年50555人死亡,平均一季已經l萬2千几人,通常秋冬季死亡數字較高,特別是老人家,在網上很易找到的資料。而且每年數據都有分年齡層,通常最多都係老年人。同時有每月數字,睇2018-21年同期數字,冇新冠變數及有變數,增幅係有,但不是0去一萬。

另一點係那幾個月,任何人不論是危疾,長期病患者,在以往歸類為自然死亡,現在死亡后,核酸陽性就不理是什麼原因致死,都係歸類新冠,特別係老人家,數字被嚴重扭曲。

連你咁淡定嘅人都失方寸,政府今次對阿爺總算有些交代。不過,做生意嘅,打工嘅就⋯⋯⋯,

有普通常識都知道Omicron 佔9成以上冇乜病徵病狀,按衛健委的三板斧,檢測,臨離,醫治,問題出在香港跟住將冇徽狀的也要隔離,全世界的任何醫療系統都應付不了Omicron的傳染速度,包括上海,就算有香港及深圳年初經驗都一樣拖几個月,動態清零係很好的理想,但不切實際!

陶醉於過往兩年的隔離政策成功,這個心魔不除,中國及香港都會被拖跨,清0或者+0 都不是全科學根據的防疫措施。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-5-4 18:31
大家不要被奶媽嚇親,香港2021年全年50555人死亡,平均一季已經l萬2千几人,通常秋冬季死亡數字較高,特別 ...

我都中咗新冠.
我無咁樂觀.

隨時,有長新冠,腦霧.

所以,e大約兩個月, 得閒就做數獨.
留意自己思考能力.

我細囝被我連累.
我細囝身體十分好.

感染未確診時,連續兩三日低燒.

過去,咩病毒,佢有自我收復機制, 燒一晚,便好.

今次燒三日,已經証明新冠病毒比感冒病毒强.

另外,我感覺,新冠病毒,有强弱之分.
Omicron是同一樣, 但病毒的强度有不同.
可能,今次無病徵,下一次,不一樣.
真係,試過先知.

stillgood20 發表於 22-5-4 20:29
我都中咗新冠.
我無咁樂觀.

抱歉你不幸中招,希望不會有長新冠及腦霧。

我諒解你的擔心,不方便有其他說法,任何事都可以有正反兩面,我尊重你的言論自由。

我上面講嘅跟中招冇乜關係,只係指出 Annie的數字經不起考驗,被政府誤導而已。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-5-4 21:15

我諒解你的擔心,不方便有其他說法,任何事都可以有正反兩面 ...

Sorry, 有時我d包拗頸, 講嘢會角度唔同.

幾年前, 頸椎神經受損, 家庭醫生已經是非常厲害,
藥物+物理治療,差不多完全康復.

醫生說: 治療成效已達極限,95%,
神經受損,受損就不可能100%正常.

如是者, 一天,太太腳底,筋膜炎,,求診同一個醫生.
醫生開出的醫物,跟我之前不同.
病向險中醫.我服了太太的藥,
顯然見效.

我回到醫生那裡, 改開了太太所服的藥,
大慨,康復了98%,再加自己針對性運動.

……

醫生治療神經受損.
但手腳係我ge.
減少1%能力,我都唔願意.

正如,死亡率,死亡數字.
不同感受,難免.

stillgood20 發表於 22-5-4 20:29
我都中咗新冠.
我無咁樂觀.

就算是普通感冒,可以唔染病,當然好過染病。但係世界各國已經展示左什麼是出路。打齊針,做好自己衛生,其他的就是天意。

stillgood20 發表於 22-5-4 23:04
Sorry, 有時我d包拗頸, 講嘢會角度唔同.

醫生都唔係100%可信,這個我非常同意。有一名親人入私家醫院,我俾啲醫生激死呀,眼中只有金錢。

我識有一些受過教育,社經的地位也不錯的人士,差不多每一次同佢傾偈,佢都提到打疫苗嘅副作用,怕什麼嚴重副作用引起死亡。佢哋還沒有打齊針。

我覺得佢哋可能有呢啲想法,無論別人怎樣講,無論科學證據是怎樣,佢哋就係覺得身體是自己的,就是不想打疫苗。但係打針係公民責任,幫助自己,幫助家人,幫助社會。

shadeslayer 發表於 22-5-5 08:21

我識有一些受過教育,工作的地位也不錯的人士,差不多每 ...
昨晚, 看台灣一個報導:-
https://youtu.be/Ci8NVE9D2dM

Omicron BA.4, BA.5.

stillgood20 發表於 22-5-5 08:33
昨晚, 看台灣一個報導:-
https://youtu.be/Ci8NVE9D2dM

並不是什麼新聞,病毒係會有變種,但變咗咁多次疫苗仍然有效,就算防唔到感染到防到重病。防疫永遠都係鬆鬆緊緊,直到有一種防疫能力特強的疫苗產生。

但共存與否,不是個人的意願,不是政府的意願,不是一個社會的意願。

呢個世界很好,有兩個極端防疫嘅方法同效果展示給世人看。有歐美嘅防疫方法,亦都有北面的防疫方法。那一個可取,大家心裏已經有數。

你睇小小一個新加坡,佢哋每日感染持續高企,但醫療系統從來未俾拖垮。香港啲亞洲地區職位慢慢俾移過去新加坡。

呢個世界,做乜嘢都有風險,唔做嘢都有風險,行出街有個招牌跌落嚟,搭飛機會唔見咗,過馬路會有架車撞埋你,飲水可能會有鉛,食嘢用手機Wi-Fi可能會至癌,喺屋企沖涼都會跌死。我哋每個人點樣面對呢啲風險?就係做好自己減低發生嘅機會率,就繼續生活下去。每個社會每個人每天都要面對風險,不能夠怕得要死,人未死,生活已經死咗。

ANChan59 發表於 22-5-4 18:31
大家不要被奶媽嚇親,香港2021年全年50555人死亡,平均一季已經l萬2千几人,通常秋冬季死亡數字較高,特別 ...

但係香港第五波的問題,唔係太多冇症狀嘅人送咗去醫院,係真係嚴重重病嘅老人家拖垮左個醫療體系。無論個數字係10,000 ,定係5000,第五波頭一兩個月,醫療系統不勝負荷係一個真實嘅問題,不是一個政策嘅問題。

要不重蹈覆轍,出路只係有一個,就係老人家打齊針,所有人都打齊針,好似Singapore咁。歐美國家老人家打針率都遠比香港高。

回覆樓主:

我反而覺得,因為政治原因唔打針,因為睇到假新聞唔打針,因為怕副作用唔打針,通通回頭是岸,仲要幫助自己老人家小朋友快啲打針。

有一日,有一個頗大嘅年青人群組,我也在裏面,有人post左一個Pfizer 被美國除牌的新聞,因為被發現疫苗副作用太多,嗰度啲人討論左幾句,有啲好驚因為已經打咗復必泰。但係我一睇,一Google就知道呢宗係假新聞,喺有心人用一篇正常嘅新聞,加加改改做假新聞完之後四圍傳。我懷疑好多人睇完呢類假新聞之後就怕咗疫苗。

ANChan59 發表於 22-5-4 21:15

我諒解你的擔心,不方便有其他說法,任何事都可以有正反兩面 ...

其實乜嘢情況下先會有長新冠及腦霧?坊間講得唔清唔楚,是否重症患者的後遺症?我媽媽,哥哥,阿嫂,岳母,朋友一家5口中晒,蓋涵十歲到86歲,無病無痛到長期病患乜都有,托賴全部輕症,暫時乜後遺症都冇。

政府尤其班專家唔好成日嚇鬼,正正經經更新各地和本地研究,解釋清楚數字由來,唔好斷章取義,求其噏個%就算,拜託。

akys 發表於 22-5-5 11:05
其實乜嘢情況下先會有長新冠及腦霧?坊間講得唔清唔楚,是否重症患者的後遺症?我媽媽,哥哥,阿嫂,岳母 ...
長新冠, 應該是有存在. 而, 因人而異.
我同事, 會在工作途中, 或者午餐時間.
不自覺, 短暫"休息".

這可能是年紀大了.
也可能是腦霧.
當事人, 反而沒有感覺自己有異樣.

-----

我細囝, 偶然也有咳嗽.
可能, 係肺功能減弱.

會多D湯水, 食療, 和中成藥止咳.

shadeslayer 發表於 22-5-5 09:05
但係香港第五波的問題,唔係太多冇症狀嘅人送咗去醫院,係真係嚴重重病嘅老人家拖垮左個醫療體系。無論個 ...

可能我有參與及掌握多些資讥,因為護老院不想留輕症及無徵狀的老人家,可況重症老人病患。在家的老人家也全部送醫院,香港地方細,因為怕互相傳染,所以新年期間全部醫院爆滿,很多老人家在外面風餐露宿。

triage 之後,重症絕大部份入院,輕症及無徵狀者,因為護老院及部份家人拒絕回收,只可以這樣風餐露宿,我明白他們的難處及因為很多照顧者相繼中招。

你留意下亞洲博覽館,油輪碼頭的方艙醫院係收容無病徵或痊愈的老人家,后來社福機構開臨時宿舍接收護老院拒收的老人家。公立醫院才可以發揮正常的功能。

家父15年入醫院,我才知道3-4成老人是家人半遺棄在醫院老人科,家人的想法是每日$100,每月$3000元,俾護老院便宜幾倍,而且照顧周到。這些事情,有幾多人知道呢?

重症患者係什麼重症?當然有部份係新冠,但大部分真係跟長期病患有關。所以我先講唔好信我,看看18-21年死亡數字作比較。

我不是冷血,只係提供一些可能在宣傳機器未必會講的有用資料,讓大家反思。你又試吓睇睇老人打得多的國家,新冠死亡年齡分布,也是大部份老人家,這個是事實。

你可以參照 Our world in data 的covid 網頁,你看CFR case fatality rate ,確認中招死亡人數除以確診人數,

https://ourworldindata.org/mortality-risk-covid
香港數字係衛生處呈報世衛的數字。

日期。        %
1/3/2021   1.81%
1/6/2021   1.77%
1/9/2021   1.75%
1/12/2021 1.71%
2/1/2022  1.68%
1/2/2022  1.49%
1/3/2022  0.30%
1/4/2022  0.68%
1/5/2022  0.77%

1/3/2022 CFR數字偏低,係因為確診死亡數字及確診數字在2月份滯后公佈所致。

打針谷針另一回事,我自己全家都好早打齊三針,而且減少外出,主要wfh。防疫係portfolio management 不是單一方式就可以。我的老外朋友很早講打完疫苗就可以四圍去,事實並非這樣。

我家菲律賓姐姐去年已經打齊兩針,但都有劇烈反應,她不想再打第三針,因為怕身體受不住,客死他鄉,政府將第三針提前到五月底,就算家人大多失業,她決定提前解約,我們只可以尊重,結束25年的賓主關係。

這個可能是單一例子,亦可能是趨勢,你說的轉變不是在單一行業出現,不少行業備受衝擊,只係你們聲音傳咗出嚟,政府聽到了,其他可能連聲音都未必可以聽到及被重視。

akys 發表於 22-5-5 11:05
其實乜嘢情況下先會有長新冠及腦霧?坊間講得唔清唔楚,是否重症患者的後遺症?我媽媽,哥哥,阿嫂,岳母 ...

我自己冇乜特別去了解后遺症,只係看過一兩篇研究報道,我當時睇完感覺係inconclusive。

有一個朋友(不是stillgood20, 係退休iBanker) 他約60歲,成日講后遺症,唔出街,幾個星期前中招,5日后好番,都係成日覺得左唔妥右唔妥,我唔知點解,可能係 self fulfilment prophecy ,也有可能有特異功能,對自己身體特別敏感!
‹ 上一主題|下一主題