用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?  

Augesttime 發表於 21-12-9 21:39
陳sir呢個link算清晰!4個板塊。

不過係慘在好多媽媽或同學都先入為主咗,金融=投行。
金融如果無前景,世界嗰頭就好近㗎喇Xxxxx

金句

Augesttime 發表於 21-12-9 21:01
係,你啱,非科技範疇的投行職位,真係睇重d外表,或者觀感討好嘅一類人。IT唔洗好講樣子呢回事。

但,你 ...
名U+樣好+入血式英文”才會有d本錢直接喺美國拎到intern/offer返來。Xxxxxxxx

呢句又要馬上抄低佢⋯

陳sir教科式資料,永遠無失拖呀。

其實香港投行從業員人數佔金融業很細,很容易以偏蓋全,要看得闊些。就算投行也不是個個部門咁高人工,或者花紅。

好似不少人以為入QFin 就可以入投行,我已經講咗幾年,這個是美麗的誤會。

但QFin 畢業之後三到五年經驗,機會就大好多,就算有機會是否適合自己,都係要考慮。

如果懂得分析,可能搵份工冇乜利益衝突,唔駛乜都申報,自己得閒炒嚇股票,可能投資收入都唔錯,而且不用7-11。

annie40    發表於 21-12-9 22:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Augesttime 發表於 21-12-9 21:01
係,你啱,非科技範疇的投行職位,真係睇重d外表,或者觀感討好嘅一類人。IT唔洗好講樣子呢回事。

但,你 ...

高盛做IT的女朋友,除了喜歡買包包,卻買包唔多用包,平日打扮非常樸素。她說公司的女同事真美,屋企好有米,自己又賺到錢,每日走時装show, 十分養眼,有朝不在金融立足,也可以入時尚界云云。

好奇一問,金融業的錢總有點合法但唔多實浄咁,會唔會因此影響命數?(純八卦),自己認識一些朋友,不是CEO,也接近地區的CEO, 婚姻生活,孩子健康前程,真麻麻⋯⋯⋯如果這邊有金融朋友,正直鴻運當頭,福星高照,就當我人儍多咀好了,有怪莫怪。

annie40 發表於 21-12-9 21:55
華為應該有,囡囡個師兄在北京華為工作,這個三年後的年薪是真的。

华为工资等级对照表2021

https://m.cnwage.com/hot/8852.html?ivk_sa=1024320u

你用三年后的年薪,他是已經有几年工作經驗入華為,抑或畢業生?

如果學士畢業入職,可以參考上面由l3級開始,博士l5級。每一級再分ABC,你可以參考一下。

當然這個世界永遠有例外!

annie40    發表於 21-12-9 23:17
annie40    發表於 21-12-9 23:17
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 21-12-8 20:42
2. 人事,呢樣係後天,因為邊可能殺入最後係靠人事,人事只係話你知原來有位,去申請啦,幫你遞表..(停, ...

你話坊間咩類型的二代包攬晒嘅疑問係正常人會咁諗。

我講ibank喇,呢d算係先天因數㗎啦!但係遊戲玩法係:
1 HR開閘出post招聘(各有先天後天或兩溝人士去send cv)
2 agent一早等咗好耐,佢地都會有轉跑道/跳槽/新人 遞表上去,人人有quota,一次1個,隻candidate中途被out係可以再遞另一個上去從新來過,即到真正宣佈“下次請早”先完結。 (呢點後生新丁知多d係好事)
3 當中招聘過程就係龍蛇混雜,有人係“真命天子”,有素人嶄露頭角,有人四平八穩,咁直接d講,人人都唔知自己係唔係被“梅”化。 但大家都盡力爭取嘅,有賭未為輸!(呢點後生就更加要學,唔好in完direct hiring mgt再叫in 歐,英,美team 就覺得勝算衝薰頭腦,呢round可能有2個人,甚至3個4個人會請兩個post)
4 “梅味”係咩味?我唔文字化了,太差! 有時你以為梅,但似虛明實。有時你以為順滑過奶茶,最後隊杯梅汁叫你下次光臨。 平常心!

講咁耐,即係,job opening有好多,位唔會俾天子拎晒嘅,邊得咁易坐大,總有人後天實力得到。我講就係呢款。
最得意係,最好表現最想請未必係最係拎offer嗰位,因為係睇budget。例如有2個head count之前請咗個貴一貴的,咁如果唔鬆動,下一個就只好請個平d嘅。呢d咪less preferred candidate嘅機遇囉!無嘅,低dd就下年希望加返囉,如果有心入唔會計較太多。

所以你講嘅係有,但混合式咁請,其實所有大嘅mnc 咩大公司都係咁上下。

歡迎指教,

annie40 發表於 21-12-9 22:57
高盛做IT的女朋友,除了喜歡買包包,卻買包唔多用包,平日打扮非常樸素。她說公司的女同事真美,屋企好有 ...

生活美唔美滿,我又覺得唔關事。雖則你咁講,我又略有同感。
不過如果坐正trading floor的IT,咁d trader俾多咗d“祝福”係會影響心情。

咩人都有,掟書,向空氣大叫粗口,向電話聽筒講AK47式的問候亦都有。電話多到耳都鳴都有。人有悲歡離合,鑊有陰/陽完缺。睇你點選擇去補定搵人去補定當睇唔到。或者做個productive的造鑊者以應上司的喜好。
呢d係你朋友呢間獨有的文化。蠻享受的,後生時。耐咗係爭d。但經驗畢生受用。我諗另外2間無咁樣的亂檔。

唔好嚇窒家長和同學,你講呢間係佢地嘅烏托邦來的。

Augesttime 發表於 21-12-9 23:32

謝謝拎錢入我袋,突然間富貴咗添。

回覆樓主:

知道好多今年 Final Year 商科神科學生已有各大行或Big4 grad job offers, salaries ranging from $2X to $5X K.

annie40    發表於 21-12-10 18:50

Augesttime 發表於 21-12-9 23:32

可能是這個「媒」。

ANChan59 發表於 21-12-10 21:50
可能是這個「媒」。

係呀你個字才正確,無所謂啦,當係給有意入行或將踏入社會工作的人留個想像空間,思考下,也不壞呢。

有時看到有家長想得太美好或不知招聘一事(尤其涉及有關financial job agents)的操作,只顧叫年輕人申請,而不夠準備,盞攪。

Augesttime 發表於 21-12-10 22:07
係呀你個字才正確,無所謂啦,當係給有意入行或將踏入社會工作的人留個想像空間,思考下,也不壞呢。

有 ...

同意,太多道听途说,会导致希望越大失望越大。

題㚈話,認識一些在金融工作的朋友,工種是超大壓力,又搵到錢的崗位。生活上的共同點是強力度花錢,(共實唔算有生活,嚴格是工作隙的時間去買嘢)。

例如碌爆卡(呢個不少年青人都係咁,唔止金融)
例如出差,助手訂咗的酒店不是自己喜歡的風格,就⋯⋯拆天咁。
例如出差買咗成箱名貴禮物給自己和家人,海關話超重。朋友覺得煩,直接把行李留在海關算了。

人在其位,覺得這些行為理所當然。離開後,才知道⋯很不真實。

金融行業崗行很多,要求高,十分專業,平均收入亦高。其中壓力極大的崗位,相信只合適少部分人(行內叫精英?)

Augesttime 發表於 21-12-10 22:07

有 ...

你遲啲分享吓香港及外地HH 嘅分別。

我同意讓小朋友自己一手一腳去搞,成敗得失都係好經驗。他們的分享及領受令我這些老餅都學到好多嘢。

最近最大感觸係如果年輕人肯放開自己的comfort zone,跳出香港及大灣區,機會會多好多,一些在香港唔太突出的skill set 會搶手好多。

所以在外國去到一些特別工作及冷門行業,前景及待遇係好唔同,而且入職要求也好唔同。

例如同樣做分析員,外資會分得較精細,可能一個高管已經要數理PhD,6-10年相關經驗,懂几種編程,而且有牌。在海外人工係香港嘅加6成或者一倍。

香港較少這種職位,但歐美請好多,你之前講experience hired佔不少人數,5、6年經驗7位數字係几普遍。

ANChan59 發表於 22-4-26 09:10
你遲啲分享吓香港及外地HH 嘅分別。

我同意讓小朋友自己一手一腳去搞,成敗得失都係好經驗。他們的分享及 ...

客氣客氣。

就講下英國,近呢1年鬆d,相公公司鄰team的同事真係攪internal transfer,順便5+1, 呢款唔係甚麼特別工種,就咁relocate就要減人工嘅

有趣之處係外圍人士聽呢d朋友消息真係highly selective,
人地話走(去邊?);
去英國(搵到工未?);
都係呢間,果邊有位就去囉(啊~正啦,公司調你過去..... 個心就開始亂估,龍頭投行咁調去英國實又加薪啦)

朋友都唔想講落去。但周圍個氣氛就係咁,總係覺得搵咗工有著落先去嘅一定薪高糧準,投行喎~ 其實唔一定㗎!呢d internal 無著數嘅。 我諗香港調去邊個地區(如果HK人工係高過rank average),除咗美國,我諗都係要減人工嘅。

而唔講internal transfer,講真係“搵”份新工而又真係請,多數都係睇中你個profile千里遙遙都要請你,咁offer就一定唔低,唔係高都係“笑住飛”價㗎喇。咁呢個情況,相公有位朋友就一向做科研嘅,一個出奇不而話舉家去美國做嘢,帶老婆呀女去,麻省,唔講咁detail始終世界好細。咁一家得1人搵錢,都去到,真係應該人工唔錯唔錯,亦相信呢位朋友嘅skill set真係好啱好啱先請。

呢個case又有咩有趣之處?! 就係佢做科技嘢,但本地大學讀書,無出過國留學,4張嘅嘢,我諗都唔會話講英文滑過奶茶例湯,佢贏得一紙聘書一定係特別渴市嘅domain。 真嘅!陳sir你話“香港唔特別但得外國垂青”嘅case 係真人真事,呢代再後生少少3張頭可能機會更多! 值得整靚個LinkedIn,或者留意心儀國家的就業市場,對一對自己的skill set 對唔對口,放膽試下!

又講返投行嘅,例如做quant係最少master多數Phd先會請,眼見咋,都係8掛下。人工係高之餘,你講嘅係真,有牌嘅,可能初入去第一份工係就係拎個牌,先再跳入投行,好少可投行請你仲竟然有時間考個牌,無牌佢唔要你啦。 所以experience hired一樣吃香,但要嘅domain就highly selective,講緣份。唔似得fresh grad入嘅analyst,講咁多background同academic。

人工幾多,我就唔多講啦,開個glassxxxx 開個payxxxxx 就一清二楚。

Augesttime 發表於 22-5-2 21:22

客氣客氣。

多謝你的分享,大致上我都同意,但特別skill sets 係game changer ,私底下同妳再吹吓。

ANChan59 發表於 22-5-2 22:04
多謝你的分享,大致上我都同意,但特別skill sets 係game changer ,私底下同妳再吹吓。
...

有感而發,職場,十年河東,十年河西。真係好睇有幾多千古風流人物,係邊樹出現。

無elon musk 就無咁多xxxxx
當年無Google ,Facebook,就無馬雲點點點點.....
咩都講應用到某點就會拐點去加新嘢再前行。 我自己都唔知自己講咩,呢d就係有慧眼人士發掘特別skill set嘅人出來。

又,現今product life cycle(service也好)就短到超乎投資者所想,唔再係父母仲讀緊書果陣,80-2010年代,好好地1個product都行到3年-5年甚至10年先慢慢退場。

例如當年d人無諗過讀operation嘅(under business school),覺得無鬼用,讀數都係。但今時今日operation 落入讀數嘅人手中,就可以成為好專嘅domain(再分唔同industry)。

現時香港唔少人覺得,呀~袋住個undergrad唔夠,有master係基本喇,讀囉讀囉,讀埋PhD囉。有時d年青人就真係俾父母/親友老點,讀完1樣又1樣,都唔知為乜。 就講香港金融/顧問呢類,其實證明到唔係讀得多書就贏,係讀得幾好書個/人有幾好可以貢獻俾(即係賣啦,即係你個價值啦)公司,先有“前景”。HK父母親成日仔女諗入到ibank就一世無優係好錯,入面點生存,佢地如果唔係行內人,點知咁多,唔通真係聽番朋友,好日唔見嘅親戚講就當真。

頭先我講嘅前景係指年輕人自己“前景”,呢代人唔好諗咁窄,金融/商業所觸及嘅層面好闊,可能睇到更好路數又啱自己就轉行呢!大把ibank叻仔叻女點解走咗去創業就係證明。

回覆 Augesttime 的帖子

有感而發,職場,十年河東,十年河西。真係好睇有幾多千古風流人物,係邊樹出現。

elon musk 就無咁多xxxxx

當年無Google Facebook,就無馬雲點點點點.....

咩都講應用到某點就會拐點去加新嘢再前行。
我自己都唔知自己講咩,呢d就係有慧眼人士發掘特別skill set嘅人出來。

(社會及科技一直在轉變,新舊交替,互補長短是必然的。有些科技及技能係要睇時機,tipping point 一到,完全顛覆整個社會及世界,所以要經常諗what’s next?)

又,現今product life cycleservice也好)就短到超乎投資者所想,唔再係父母仲讀緊書果陣,80-2010年代,好好地1product都行到3-5年甚至10年先慢慢退場。

(這個幾講行業特性講眼光,有些行業及產品的PLC係長d,難入行,但週期長,利潤空間也大,懂分析,睇到機會,知道什麼是紅海,什麼是藍洋!自己兩樣都做過,差天共地,不過去藍洋之前,可能要經過曠野或者沙漠!)

例如當年d人無諗過讀operation嘅(under business school),覺得無鬼用,讀數都係。但今時今日operation 落入讀數嘅人手中,就可以成為好專嘅domain(再分唔同industry)。

(MBA主修Operation Management and Total Quality Management, 讀咗一些modelling skills ,統計及 data mining tools。搵問題點,niche markets係好過癮,不過,思維模式要好 flexible,經常會打倒昨日的我。執行力是重點。我個人相信是人類應用科技,而不是科技支配人類,domain expert 及ethic 應該在應用科技之先。)

現時香港唔少人覺得,~袋住個undergrad唔夠,有master係基本喇,讀囉讀囉,讀埋PhD囉。有時d年青人就真係俾父母/親友老點,讀完1樣又1樣,都唔知為乜。
就講香港金融/顧問呢類,其實證明到唔係讀得多書就贏,係讀得幾好書個/人有幾好可以貢獻俾(即係賣啦,即係你個價值啦)公司,先有前景HK父母親成日仔女諗入到ibank就一世無優係好錯,入面點生存,佢地如果唔係行內人,點知咁多,唔通真係聽番朋友,好日唔見嘅親戚講就當真。

(PM 跟你分享過,不再補充。我始終認為年輕人知道自己前途及目標,讀master 係正確嘅,讀自己鍾意嘅就係好事。兒子幾肯定唔選MBA,因為跨國公司跟出名大學有tailor made 相關課程。個人興趣在 Data Science,自然會搵嚟讀,只係讀FT or PT?同埋時間點。)

頭先我講嘅前景係指年輕人自己前景,呢代人唔好諗咁窄,金融/商業所觸及嘅層面好闊,可能睇到更好路數又啱自己就轉行呢!大把ibank叻仔叻女點解走咗去創業就係證明。

(上面提及做分析係會很容易搵到市場空白點,或者顛覆市場及技術的方法,重點在執行力,資金,人才,網絡,客路缺一不可。創業艱難,不然的話,點會成功率係低單位數。可以有運氣,不過冇符碌。)

雖然Annie 好大方。唔講啦,客家佔地主。

休息一陣,返嚟再繼續啦。

令世界更真實。