用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?  

Augesttime 發表於 22-8-21 19:45
expeirenced hires 而家個trend其實都有dd變,或者真係科技一日千理,products也多。 例如 digital asset  ...

謝謝分享和悉心講解.

往往, 我見到由尖子精英那方向表達入職問題,
而從現實經驗,另一個角度去分析.
提供客觀視角.
平衡了這方面的了解!

讚!

expeirenced hires 而家個trend其實都有dd變,或者真係科技一日千理,products也多。 例如 digital asset  ...

CS, hard core skill...
一一一一

細囝Data Science 剛畢業,入職一間lT公司被派往銀行做programming 工作.

其實, 現在做編程,身邊所有同事都是出身CS.
亞囝其實對編程興趣不大. 本身優點應該是Statistics &  Data Analysis.

Hard core skill很重要,
所以現在畢業做有关CS工作,就是做好hard core skill基礎.事實, 學習能力十分重要, 解碼和編碼的邏輯,
幫助掌握CS能力.

估計這一年,是當作大學畢業後的課程延伸.

下年, 希望找到較理想的DS職位.

Augesttime 發表於 22-8-21 22:07
experienced hires 係金融呢行就趁3月-9月 多d留意job openings。d agents好積極。好得意,唔係越早就offer ...

Quoted:- hk人睇金融機構搬office係因為hk is dying,但點解唔簡單d睇somewhere is hiring?

- - - - -

這個想法, 十分有趣,
其實, 人才流動, 都是利之所在.
把某些生活/政治理念混淆.
當然, 每個人有不同睇法.

- - - - - - - -

有位讀完Fintech同學, 未有某何工作經驗, 便跑了去加拿大,
更放棄所學專業, 找2 年degree讀, 為了移民.

其實, 學習能力+工作能力+未來工作成就的重要性,
遠遠超出一個HK dying看法.

也有親戚在港交所工作, 工作穩定, 生活順泰,
跑去英國.  那職位和機遇,  SAY Goodbye.

-----

我睇平常心.

有危便有機.

Augesttime 發表於 22-8-21 18:29
不如就講最近嘅covid time起,美國嗰邊就唔係好清楚有咩變動,我諗都係不外嗰幾條Golden rules 去入投行/f ...

Covid 改變咗所有行業的生態環境,係要靈活變通嘅。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Augesttime 發表於 22-8-21 19:13
陳sir啱呀,擴展期已過。不過hk的家長又好得意,呢幾年先推d細路去讀quant fin, risk,讀乜都好啦都搭多 ...

我都唔明不少家長以為QFin 加CS major or minor就容易入投行 。阿仔讀咗幾個月已經同我講,排隊入投行黃金歲月已經過去了,但不少同學仍然以這個為目標。

阿仔8、9年前的想法係CS 配QFin 係絕配,到現在睇,又係正確嘅,跟入唔入投行冇乜關係。

你講到公司請人考慮mobility and diversity,這個在MNC係好重要,亦係阿仔之前有考慮,但因為疫情推遲咗計划。當他決定出去闖,他才發現他的skill sets 及經驗在出面啲機會大好多,待遇、職位也高很多。

我講一個Diversity例子,很多MNC 金融機構請Quan 嘅專才,起點一定係PhD FE, 或者其他工程數理PhD。如果一個在其他地方有經驗,醒目啲嘅experience hired 新人,很快會睇到,要全Quan 嘅分析項目數目,全年都不夠5%,點解要綁死咗要MFE 及PhD,又要特定經驗,在人力市場找到合適嘅人,係好難。如果你有在其他國家地區,不同MNC的經驗,用兩三個月證明有其他招聘重點及如何培訓新人方法,係可以很快擴大這條team ,解決人手問題,不需要推咗d生意,Diversity 就突顯咗在這個情況的優勢,其他經驗其他思維。

反過來也學到什麼是嚴緊,不同工作態度及方法。例如你派工作,講到項目,下面由associate 到高級經理都會問很多點解,香港係好少嘅,老細講乜就乜。因為瞭解why,所以很多事情會通咗,較易舉一反三。幸好外國的工作強度工作時間較香港低,所以有時間慢慢教班細嘅。

公司人員Mobility (流動性)另一個角度係staff cost,CEO在公營機構,最高峰的時候同一個職位,有5-7種不同待遇,工資,子女教育津貼,其他津貼及年假,可以差成條彌敦道。原則就係,每次新人嘅待遇都係cut cut cut。通常金融行業在經濟衰退期最快cut 人,咁遣散費係一個芝麻咁細考慮點。

你講到fresh grad 又要十八般武藝,EK 家長及子女要記住贏在起跑線,到大學也要齊齊谷。如果係子女自發,我都贊成。

到大學我讓阿仔自己諗、自己搞,只忠告一句,先專業後其他。原本可以三年畢業,最終都四年,讀多啲CS及其他個人有興趣科目,到外地又好似好有用。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 22-8-22 10:54
Quoted:- hk人睇金融機構搬office係因為hk is dying,但點解唔簡單d睇somewhere is hiring?

去加拿大移民只需要香港5年內大學畢業就可以,另外讀一個學位可能有其他原因。

ANChan59 發表於 22-8-22 14:07
去加拿大移民只需要香港5年內大學畢業就可以,另外讀一個學位可能有其他原因。
...
這是加拿大政策更新後?
我沒有多大的認知.
只是跟同學媽媽在路上聊天時, 才知早大半年前移民的事.

這個訊息, 我沒核實的!

Augesttime 發表於 22-8-21 22:07

experienced hires 係金融呢行就趁3月-9月 多d留意job open ...

你這篇好闊好多資訊,我只係選擇性地搭口。

金融行業音樂椅4季都有,看請人公司財政年度開始日期,有不少係一月一號,最遲十月已經開始請人。不過你講3月到8月又係真實,阿仔遞信辭職後有first tier and second tier 搵佢,但都推曬。

執LinkedIn 係routine, 季度或者半年更新。如果想瞭解自己的能力及價值,可以改setting,不局限於香港,可以嘗試其他地方的headhunter,瞭解職位,入職要求,待遇及面試方式。補充一句,國內係上唔到LinkedIn ,要翻墻/VPN 才可以。

Dying =/= certified, 香港經濟收縮緊就係Dying。睇失業率,就業不足率,GDP這些宏觀經濟指標較有代表性。

Somewhere is hiring 係非常正確,應該去睇下其他地方「躺平」的蓬勃發展,打齊針,誰怕誰!

同意金融業冇地方限制,mobility 係特質。阿仔考慮出外闖蕩嘅時候,我都問為什麼唔睇下星架坡,他認為冇乜吸引力。

去到外地找金融行業嘅工作是否容易,你問十個人,可能有南轅北轍的答案,兩個都係真嘅。例如Big 4 Audit,有人兩個月有3個offers,有人9個月,N個interviews,0 offer,你話難定係容易?

Relocated 講機會,阿仔一直等international posting,到決定唔等,就海闊天空。咁就面對第二個問題,間間公司的分類有不同,幾難分清楚工作性質,這個時候HH就可以解答到當地情況。外國在金融服務行業,特別係顧問之類較精細分,香港較闊,去到外國未必對口,搞唔清楚,浪費機會及時間。

阿仔試過同一間企業,問級不同工種,可能一個一二百人申請,另一個得幾個人申請。前者職位可能不是同級,人工跟香港差不多,或者少咗啲,另一份可以係加50%+人工,再fast track上多一級,咁就睇你好唔好彩?就算有offer,你又敢唔敢上?上咗又掂唔掂?

起薪點這個你已經講得好清楚,我反而覺得第一份工作要看得長遠一點,如果五年十年過去,又會點呢?我始終相信專業,能力,網絡及人際關係,才是長遠發展的重要元素!

有啲中年人、年輕人已經諗緊金融業Slash 工作,例如去到part time Director,另外自己trade stocks,derivatives,bitcoins,可能回報好過做投行。

狗尾續貂完畢!

stillgood20 發表於 22-8-22 08:45
謝謝分享和悉心講解.

往往, 我見到由尖子精英那方向表達入職問題,

不單是講尖子,係指不能用特殊例子代表整個行業生態,以偏蓋全。越不了解嘅人,就會中伏!變成誤墜塵網中,一去三十年。

stillgood20 發表於 22-8-22 14:48
這是加拿大政策更新後?
我沒有多大的認知.
只是跟同學媽媽在路上聊天時, 才知早大半年前移民的事.

不是新的,緊接英國BNO之後推出,第一輪好似到今年底。一直反應熱烈,可能會延長㗎!

兒子幾個同事因為冇BNO,所以向加拿大申請,有relocated,有另外搵,快者未走已經有offer,去到都係兩三個月,相關工種,職級一樣,人工冇問。澳洲跟加拿大的情況差不多。

恭賀柯兄兒子入讀神科。

題外話一下,近幾年認識幾位年輕女友,丈夫都是三十多歲的年輕醫生,完成專科試,言談之間,發現他們很喜歡jump to conclusion, 係咪做慣權威人士都系咁?感覺上與上一代醫生的氣質差遠矣。當中有位做醫療美容的女醫生,我靜雞雞問其他太太,覺唔覺得讀咁多書,而做非必要手術,或不必要治療,有無良心不安?佢地答:幾好呀,日日返工打扮靚靚,賺錢又多,好開心啊。

職業很多,各有自由,然老師和醫生比其他職業,更加任重道遠,他們好,普羅市民便少受罪。

ok_ko 發表於 22-5-6 09:21
要同Annie講句對唔住,騎劫了她的post。
我囘你關於數字上的問題,原因是我同你一樣都對數字有懷疑。開始 ...

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/pdfs/mm7117e1-H.pdf

有2021 provisional data。

ok_ko    發表於 23-1-31 16:57

ANChan59 發表於 22-8-22 15:17
你這篇好闊好多資訊,我只係選擇性地搭口。

金融行業音樂椅4季都有,看請人公司財政年度開始日期,有不少 ...

我唔會話係Dying定Certified,其實一直都係你幾年前所講既transforming(騰龍換鳥)
當風險同收益不似預期,國際機構自會有安排,唔會同你死守孤城

同一問題,HKMA對中資,港資同國際大戶點解會有唔同待遇,明白的自會明白
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-21 14:04
我唔會話係Dying定Certified,其實一直都係你幾年前所講既transforming(騰龍換鳥)
當風險同收益不似預期 ...

你最後一點好明顯,同一種違規,中資就球證叫play on, 如果罰,又有VAR推翻;外資企業黃牌,如果大家幕後玩家講掂數,可以小事變無;港資就紅牌,如果督眼督鼻,重要扣分,還可以唔使玩。