用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?   [複製鏈接]

ckh689 發表於 22-5-10 19:55
點睇美資大行舊年仲大幅加薪,美國Analyst 1都110K起跳,香港是否同步加薪?係咪計錯數?觀乎中西關係及俄 ...

從來內部加薪,加幅最多係analyst 第 1 2 3 4 年去到associate個rank。無人會話你知,露個底牌你聽vp係好少加/唔加人工,只會俾多定小bonus你拉高年薪。VP要加人工就只可跳槽,所以亦解釋多點解高級嘅佢地咁鐘意跳來跳去。

唔好問點解加,1係對外形象,2係對內士氣,3係人工仲係叫低咪加多dd囉。入面好難做到同工唔同酬得咁遠,唔係big3big4。hk都有加,我估咋,起碼我個有著落。但講真,幾時都講表現,唔係要表現理想,而係要exceed expectation先好諗。唔易食呀啖飯!

就算美國去bloomberg/IT龍頭做trainee起,都係加得快。

其他問題咁深等其他高人分享喇

ckh689 發表於 22-5-10 19:55
點睇美資大行舊年仲大幅加薪,美國Analyst 1都110K起跳,香港是否同步加薪?係咪計錯數?觀乎中西關係及俄 ...

你知佢地加薪即係行內人或識人啦。你問下佢地嘛,我地呢樹個個都想知多d,長下知識 。你方便都分享下啦

Augesttime 發表於 22-5-10 20:13
你知佢地加薪即係行內人或識人啦。你問下佢地嘛,我地呢樹個個都想知多d,長下知識  。你方便都分 ...

我實非內行人,只係道聽塗說,想睇你分享多啲。

Augesttime 發表於 22-5-10 19:30
啱!有留意我寫嘅,就知係唔明朗而出現2種人嘅反應。

個莊即係hkex點玩,向咩方向發展好重要,個個都係等 ...
獲益良多,謝謝。

annie40 發表於 22-5-10 17:25
2010年去星加坡看比賽,發現星加坡政府在推廣旅遊業上,做了很多設施,宣傳和配套,可惜遊客區遊人依然稀 ...

由2014年開始,星加坡退市公司唔少,近幾年每年退市公司多過上市公司

退市多過上市,原因一定唔簡單

之前港交所每年上市集資是星交所不知幾多倍

星加坡股市流動性和估值比較底、在星加坡的朋友甚少買星加坡上市股票

其實真係好懐疑會有幾多跨國企業headquarter將 設在星加坡?集資能力低,請人方面多多限制。

其實星加坡呢2年疫情期間,亦流失唔少人才,星加坡經濟增長差過預期,星加坡朋友話疫情期間,政府反而加好多稅,佢話加salary tax, property tax 和消費稅mouth:" />

Augesttime 發表於 22-5-10 19:05
對的,留下的人多咗機會,若勢頭不減。

我只講投行這一小版塊:

按老美十年一次剪羊毛,再加上全世界經濟放緩,今明兩年多半進入腥風血風期,不單是香港,估計各地金融業的擴張和增聘將會趨向保守,或已經開始勒緊吧。

大家愈來愈習慣wfh,特別是IT, AI, advanced technology, research (不須固定實驗基地的), 美國的親戚們每星期頂多返公司兩天,其余就wfh;而這兩年留美工作的同學仔,由day one 公司就讓你wfh, 例如公司在Denver, 員工住在美國任何一個城市也可以,每天早上視頻開完會,就各人做各事,如果不介意時差,返香港工作都得。另外公司在英國,選擇在中國上班也可以。如此下去,當地人優先,工作簽證等規範 便容易弱化吧。

annie40 發表於 22-5-10 22:34
按老美十年一次前剪羊毛,再加上全世界經濟放緩,今明兩年多半進入腥風血風期,不單是香港,估計各地金融 ...
有朋友香港投行做ibanker, WFH係長期,有差唔多一年時間,今年1月8日才返番公司,之後爆等5波……..

stillgood20 發表於 22-5-10 15:45
上星期, 中國做企業壓力測試(被制裁).相對世界各國, 中國真係有計劃.

香港短期係點, "唔明朗".

早牌,香港開放返九個國家嘅航班,最好英國都只係有國泰,英航同埋維珍都唔肯再飛香港。我覺得最終係會飛嘅,但係防疫政策係一個仲要考慮。

有時有啲嘢,呢個世界習慣咗冇咗你嘅存在,就唔使返轉頭。開埋第三跑又點?

同理,國際金融嘅角色香港嘅重要性少咗,係個痛苦轉變期之後,人哋都未必想返嚟。

當然呢個有一個時間,呢個不穩定期越長,對香港嘅長遠發展就越大。呢個時期由2019年到而家,都唔算短。

退一步,大家想下20年前香港嘅人才,自由,體制,機遇,比起而家會係點,再放遠多10年後又係點?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Augesttime 發表於 22-5-10 19:05
對的,留下的人多咗機會,若勢頭不減。

我只講投行這一小版塊:

可能好多銀行呢幾年仍然搵到唔錯嘅錢,有啲仲係record earning(除了某中立國某行),所以我沒有那麼悲觀住。當然,生意可以上落好快。

其實唔諗住走嘅,留低嘅,咪努力令自己一天比一天強,賴理佢將來係容易定係難咗。一個人只係需要一份工,一個強大嘅人選擇永遠係多啲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-11 08:39
可能好多銀行呢幾年仍然搵到唔錯嘅錢,有啲仲係record earning(除了某中立國某行),所以我沒有那麼悲觀 ...

非常同意,不論暫時強弱的,都要努力裝備自己。雖然「機會給有準備的人」是老套的話,但也是放之四海而皆準。

裝備好自己去到專精,到「紐倫港」都有人搵你,好過留係香港或者大灣區等運到。我一直相信,有得揀先至係老闆!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

歷史循環是巨企必然會愈走愈慢(又或曰謹慎與固化),慢慢下又愈來愈老套,最後被一個又一個的年青公司挑戰而取代。年長的因為知道得多,更加怕死又怕痛,冒險與奮進,早已成為過去式,至於新生代,明天就是他們的,怎樣行走?完全是個人決擇。

ps. 女兒的朋輩已經有人「飛黃騰達」左,只能說句後生可畏。人生流長,發完達又轉頭空的比比皆是,虛擬與實境總是相互交替,趁年輕受得起。

Augesttime 發表於 21-12-7 22:32
你又夠眼利,呢個先係多人想打聽嘅重點!

咁講美國啦,呢d有分先天定後天:

我的印象來自多年前美國一宗案件有關 JPM內幕交易,吸引我的是因為在審訊過程中揭露當時金管局CEO及前JPM 亞太地區No. 1李小加,出內部電郵通知各country heads,好好關照國企,中資高層子女的入職,從而公司間接獲得好處,有美國法院認證。

以前都講過,我有個JPM VP 的朋友,成日講國內的學生點勁點勁,香港學生點差點差。我忍唔住,你是否太junior 唔知李小加咁講俾你老細知咩?你見到嘅,請嘅絕大部份係國內人就係這個原因,不是個個叻叻豬。他一上網查完之後,立即收聲。

我估JPM 現在市值第一,應該算top tier!

我相信這種交易仍然在進行中,可能印度會多咗,政治局勢影響之下國內少咗,不過肯定不會再蠢到出電郵!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-20 11:11
我的印象來自多年前美國一宗案件有關 JPM內幕交易,吸引我的是因為在審訊過程中揭露當時金管局CEO及前JPM  ...

係呀,呢個“新聞”確係當時熱話。如今無呢d歌仔了。
早排見到網友講選科,例如gbus, 環商,quant finance,甚至讀risk, 讀數, 都係講到以ibank做目標而無其他,都其實想講幾句近呢2年或者對未來2年的走勢。

難得這個帖又得高人再度加持,就心思思想寫下近排同家中相公就以上的選科喜好 vs 現時intern或fresh grad 多數請咩人 的有趣觀點。

要d時間整理,整理.....

Augesttime 發表於 22-8-20 19:03
係呀,呢個“新聞”確係當時熱話。如今無呢d歌仔了。
早排見到網友講選科,例如gbus, 環商,quant financ ...

好呀,我都想知道多啲。

GBS and QFin 排隊入IBank 在你之前講在香港擴展期係有過,現在已經過氣了,Risk就牽強了。

你又講吓experience hired重更有趣,而且唔駛捱頭幾年騾仔。

ANChan59 發表於 22-8-20 11:11
我的印象來自多年前美國一宗案件有關 JPM內幕交易,吸引我的是因為在審訊過程中揭露當時金管局CEO及前JPM  ...
當年JPM呢個Sons and Daughters Program收咗成100個內地關係人士子女做實習生及正式員工,幫公司揾咗$100M美金生意,但最終俾美國政府罰咗$264M美金,真正得不償失,所以呢個program已經消失。如今响美國如果要做top tier ibank實習生,就算出身名校,成績亮麗,仍要過五關斬六將,一啲都唔簡單。

ckh689 發表於 22-8-21 09:00
當年JPM呢個Sons and Daughters Program收咗成100個內地關係人士子女做實習生及正式員工,幫公司揾咗$100M ...

我係講香港,不是美國。聽說近年低調咗。

ckh689 發表於 22-8-21 09:00
當年JPM呢個Sons and Daughters Program收咗成100個內地關係人士子女做實習生及正式員工,幫公司揾咗$100M ...

不如就講最近嘅covid time起,美國嗰邊就唔係好清楚有咩變動,我諗都係不外嗰幾條Golden rules 去入投行/finance呢個field。

香港呢,就觀察(我d角度好窄,只係分享身邊所面,閒話幾句),有幾樣微微嘅變化.

例如,因為檢疫問題,係多咗expat話要走。咁會點樣彌補空缺呢? 呢個是experienced hires 會關心的問題。可惜就係非front office的post就乾脆係星加坡出openings,hk個post就無咗。但如果係front office 仲要係trading就更係會請返嘅,呢個仲有d流動性嘅。

所以如果家長好想好想仔女做ibank,仲要諗係hk做,我諗真係只有front trading先有得諗long run。因為點搬都好,好歹都係金融中心,front office點縮極都摺不得。眼見都無得再縮了。但如果係諗middle office或者front office直接接觸唔到trading嘅post就可能少好多了。

呢個其一。其二,咁請咩人呢,仲係咪內地生呢,咁就又唔係以往咁一面倒了。政治唔講,亦唔識講啦,亦唔諗關唔關通呢d小蒜一粒,只係睇到內地人都未必以hk為跳板。反而,多咗韓國,印度人。

如果大家多做功課,打開LinkedIn,呢3年係本地大學生internship的豐收年。唔請本地,邊有人來得到 。14+7,21+7, 7+7都死啦。好多大行都好慷慨請本地讀大學的學生。 我想講清楚係 “本地,讀大學,的學生”, 近年因為較難搵到安全的國家去外國升學,是多咗印度/韓國/其他國藉學生來hk讀書。呢
d去hku,cu行個轉就見到了。在LinkedIn有留心姓氏就見 韓-印-港 都係不相伯仲。hk人係covid下,機會多咗嘅。佢地嘅profile,就下個post再講下。

ANChan59 發表於 22-8-20 20:02
好呀,我都想知道多啲。

GBS and QFin 排隊入IBank 在你之前講在香港擴展期係有過,現在已經過氣了,Risk ...

陳sir啱呀,擴展期已過。不過hk的家長又好得意,呢幾年先推d細路去讀quant fin, risk,讀乜都好啦都搭多個major/minor computer science。當然呢d學生入得到去讀,能力唔會話差,可惜現實係讀咗4年但又唔係top student嘅就真係好好規劃career path,點將“experienced hires”發揚光大。咁畢業果份工就好緊要。

呢d 以ibank為目標嘅學生,而又成功到站 坐top tier office嘅,港生好多都d大獎小獎,亦都係手拎住好的又related的intership 去攞return offer或同level對家的offer。反之非港生就open多了,亦貫徹大行一直請人的宗旨,呢樣可能唔係好多家長/學生會知,就係“保持流動性”.

我唔知應唔應該用呢個“流動性”去好general形容,但有diversity就有了流動性。一陣容後再講流動性點解咁重要。

或者先倒轉,用大家都常常講嗰句:大行要diversity因為要多d idea 多d views喎,就請唔同background的人囉!

近年少咗expat來,點diversity? 所以請多d港人唔係正路嗎? 其實大行就無變過嘅,歐美的唔來,韓/印都仲大把貨的,還有內地。 有時唔係甚麼都講能力行先,而係佢地唔會喜歡員工留在公司咁耐     

所以請著港人,真係有d係死都唔跳。請外地人,佢地會走,咁就有流動性,唔係點再請新人呀?唔通下下要炒人先請到新? 大行炒人唔少嘢,自然的流動性好緊要㗎。年年都話fresh grad program,train人上去,講真一係自己辭,一係升你。請10都係港人真係唔得掂,可能有5懶住係樹等升咗先跳都似,所以都解釋到點解喜歡請外地學生,即使profile唔係最亮麗。

於是以fresh grad計,本地學生入唔到,難入,都係正常不過。從來呢d都係一將功成萬骨枯,一個gbus,一個igbm,仲有N咁多款related嘅degree program。。。咁多人爭,而家唔睇家底就睇實力,真係進化到睇個腦嘅實力/執行力,例如國際性嘅比賽甚至開公司。呢d不妨多收料,讀個first hon都唔係穩陣,second tier ok。top tier未必了。呢d都係近3年嘅變化。

入唔到,去鋪墊experienced hires就要識打開個LinkedIn做下searching.....(續)

ANChan59 發表於 22-8-20 20:02
好呀,我都想知道多啲。

GBS and QFin 排隊入IBank 在你之前講在香港擴展期係有過,現在已經過氣了,Risk ...

expeirenced hires 而家個trend其實都有dd變,或者真係科技一日千理,products也多。 例如 digital asset 以前邊有吖。IT 就以前有自己platform lang都變晒Java甚至其他更加新嘅。以前做modelling要識可能係1隻product,而家係一系列的products。 個experience係短咗好多㗎!
給做product嘅聽:有花須折直須折!有時product與product興衰都有個青黃不接期,真係good time to move on,唔好怕唔夠experience就唔去試,呢d moment先係最易入。轉工係market-driven。
給做development嘅聽:hard core never die! 呢d 係最classic的experienced hires,人工唔係以ranking/title去俾嘅,係睇skill set。唔好貪個title就跳,呢d好得意,公司想你做長dd,轉工都好靠network。

我呢d C9不才,唔敢俾d咩example 話邊d先係 “product”,邊d先係“development”, 每一行嘅definition都唔同。我個人覺得如果讀咗quant但又入唔到ibank做quant嘢,我suggest如果連second tier的同一title (something like trading analyst)都入唔到,big 3 big 4都係好選擇,請得你人地自然因應你嘅能力俾你試,好過搵其他公司,賺住exposure再盤算,唔好壞咗個profile。

又個人覺得,讀CS嘅,唔好咁窄諗micro soft 諗google 諗Facebook 諗bloomberg呢d, CS係d好 hard core skill,若無code無programming就甚麼也不是了!拎一些專業試的人也是這類。初入職應該以“industry”作考量,而唔係果份人工/環境/熱潮/公司名氣。 例如我家大孩子讀醫,聽落好窄,HA囉私人囉,其實不然,遠望係medical field的一個hard core職業,可以crossover好多嘢,但無咗呢個hardcore就好多事情都唔成事。

小小意見,期待大家分享分享

回覆樓主:

experienced hires 係金融呢行就趁3月-9月 多d留意job openings。d agents好積極。好得意,唔係越早就offer越好,但當然8月打後果水offer就普遍弱d,但一開始3月嘅唔一定係最好,仲可能好伏,有d hiring manager真係個headcount係未confirm㗎,但會放聲氣俾agent,真係要堅持講清楚俾agent知自己邊d工係唔見嘅,唔好浪費大家時間。同時agent又想飲頭啖湯,會搵客仔問下口風想唔想轉工,亂咁推俾你試。想轉嘅不妨12月就執靚個linkedin,睇多d資料先有得同agent搭下嘴。
聽聽下hk finance總算穩定過來,因為都搬得8899,都要俾3年5年新地點發揮下,唔得就又搬返來(請返多d hk office囉),在家傾計時講咗句仲有d印象:hk人睇金融機構搬office係因為hk is dying,但點解唔簡單d睇somewhere is hiring? 想做金融又人地去咗果邊請人,鐘意就去apply,無咩大不了,工作就係生活,喜歡就好,無話有無前境(錢境), 由其未成家又年輕的人,入喜歡的field去邊處也好,總好過限死自己係一處地方搵辦法入最有前境的field 。再講,又回下個主題:金融業係最無地域限制嘅工種之一,香港真係唔知係咪很好的出路,但總算係投身金融業嘅最佳起點,想係呢行做,又處身香港,做到幾耐就幾耐,再出去國外又得。

我當然唔方便講公司嘢,但聽埋聽埋朋友圈做呢行嘅,咩tier都有,都係穩定,想移咗民都係做返投行金融點都唔會係多數,圈點都係細,想relocate都要啱先成事,再無咁多空位啦而家。或者咁睇落去, 呢輪covid+移民音樂椅到尾聲啦。

有時都氣結,見某個post講 月入7萬8萬,一1開始就過百萬年薪的一線投行analyst人工,總有人挑機問真偽, 有的當然呢d人,但係咩人先有? 唔係人人叫analyst都咁嘅人工。 做development analyst,business analyst同trading analyst 同涉及modeling嘅analyst 已經有明顯分別,profile都有厚薄。真的,ibank唔係金礦開善堂,邊得個個咁高人工。

有時d人寫嘅口吻唔太好,講到d錢天跌落來都仲俾少咗呢d 投行新貴咁,或者講到其他公司得3萬5萬就叫少得可憐,真係唔多好。行行人工都有高低,並不是講“多”“少”。如果係呢d咁嘅心態去入finance呢個industry,真係唔好啊!

講得好遠了... 哈哈,但finance係要全情投入嘅工,未必一個人like留呢行一世但對於EQ高的人卻是個不可多得的經歷
‹ 上一主題|下一主題