用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?  

stillgood20 發表於 22-5-7 08:53
心願處理好. 十分十分讚.
你的感受,安排, 十分明白.

感謝(emoji)

因為近年陪老人進出公立醫院,個人感觸好深。到最近在幾家公立醫院,兩間方艙及幾十間老人院安裝remote monitoring devices ,見到很多人與事,更加感慨箇中複雜情況,才有感而發。

雖然有人日日話防疫資金冇手軟,就算公立醫院都冇預算,有預算,走完流程都天光,幸好有心人捐錢出力,捐贈都一樣有流程,只可以先偷步安裝,疫情減緩了,收錢都要等。

成日吹支持創科,請碩士博士生的reimbursement,2020第四季現在都仲拖緊,可能等到初創公司執埋,又慳返一筆,所以基金用極都用唔完。

這段時間,初創科技公司如果冇A/A+/B round fundings,會好難頂。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-5-7 09:17
檐前滴水,有因有果。很多東西留不住,孝順往往來自遺傳,一代傳一代。

同意,希望下一代可以承傳孝義。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-5-7 09:36
同意,希望下一代可以承傳孝義。
在家的教育,沒有什麼.
這個孝義, 特別特別多.

annie40    發表於 22-5-7 15:32

stillgood20 發表於 22-5-7 09:44
在家的教育,沒有什麼.
這個孝義, 特別特別多.

Agree, very important.

ANChan59 發表於 22-5-7 09:35
感謝(emoji)

因為近年陪老人進出公立醫院,個人感觸好深。到最近在幾家公立醫院,兩間方艙及幾十間老人院 ...

我堂兄做了二十多年運輸老闆(前兩年退休), 專門是把醫療設備送醫院, 把儀器移進指定位置, 比於MRI.

一個工程, 一個項目, 左等右等, 要上堂, 要做報告,…

到要做(裝機), 又要快, 又要急, 又要指定時間, 往往半夜開工, 天光才完工.

其實, 各部門, 有各個世界. 往往自己的世界是最大. (可憐, 堂兄是最受氣一個)

stillgood20 發表於 22-5-7 11:14
我堂兄做了二十多年運輸老闆(前兩年退休), 專門是把醫療設備送醫院, 把儀器移進指定位置, 比於MRI.
一個 ...

明白,太平盛世當然可以玩流程,patient first。到生死關頭,重玩?!變成patient last!

ANChan59 發表於 22-5-7 11:28
明白,太平盛世當然可以玩流程,patient first。到生死關頭,重玩?!變成patient last!
...

我真係問一句:究竟邊個識打仗?

老同學家姐在公立醫院工作,負責病房處理.
第5波疫情,安排去了Dirty Team.
兩日便病發.
可見, 醫院點睇病毒.

我感染,自我隔離.
我房門外, 空氣過滤機長開14日x24小時.
家居不大, 4人有2個無感染,
第5波開始,一晚餐上,我已提出家人受感染流程如果.

我快速陽性, 幾分鐘後,已經進入隔離.

……

Omicron,. 部份醫護早就投降.
如果病毒是高危, 醫院早就應該有足夠的心理和準備.

ANChan59 發表於 22-5-7 11:28
...

講開抗疫:-

昨晚, 網上見兩張照片.

是兩楨照片, 各兩本書到併在一起.

1> 台灣抗疫總指揮陳時中的著作<戰疫>, 另一本書刊名<你今天被騙了嗎>

2>蔡英文自傳 <蔡英文> vs <為什麼他說謊卻毫無罪惡感>

有人惡攪, 在書局把書併在一起拍照.

我留言: 還欠一張相

法律書, 放垃圾桶裡.

看了相片.

很欣慰. 下載了留念.

stillgood20 發表於 22-5-7 11:41
我真係問一句:究竟邊個識打仗?

老同學家姐在公立醫院工作,負責病房處理.

你零星的事情,很難有效判斷,我只是講流程及程序。

我冇入過dirty ward, 有幾個同事在高度保護下入去裝機,之後自我隔離,冇一個中招。

我識得嘅人,中招最多响吃飯及吹水時中招。

很多可能性,很多意外發生。

stillgood20 發表於 22-5-7 12:13
講開抗疫:-

昨晚, 網上見兩張照片.

已閱。

shadeslayer 發表於 22-5-3 12:09
香港通唔到內地關,又通唔到國際關,國際金融中心地位,再拖落去對香港有冇影響?

留意新聞一些國際大行高 ...

見這回應,有關香港“國際金融中心”嘅地位問題,表面係真嘅!搬得郁的真係搬晒去星加坡咁滯。不過,行內睇就唔係因為疫情。疫情只係個催化劑。

搬又好,撤又好,意思都係一樣:唔留戀。唔係話賺得少,係安全系數越來越低。呢個我唔講太多,超人會撤資,ibank點會睇唔到。

所以心中盤算一早有,只係無誘因行動,直到18年咁上下啦。位係開得少咗,19就停晒大家唔係唔知,講到尾有無covid19都係會走。歷史經驗講俾大家知,由japan 搬去hk 接近用咗1x年,點解搬來hk原因唔長述啦。ibank搬呢d嘢唔似居家移民咁計劃1年2年,就算搬都係似螞蟻搬家咁,所以大家見到 02年03年後就hk旺(好似而家singapore咁), 到2008都無損地位(只係成個行業風光不再)。當年,邊個俾人調去星國都係等如“迫走你”嘅軟手段。 2008-18,起落起落咁就走過了。

好多expat喜歡調來香港因為人工高稅低兼旅行方便。我相信呢樣係而家大家都覺得香港“通關無期”而令佢地唔願留,都啱嘅(對於2019後仲留下來的expat). 行內見嘅係, 2019尾-2020頭走咗好多,多數調去uk/usa/。其實呢個已經係第一步,好大步,hk人顧住抗疫又wfh所以唔覺眼。

之後就開始見到intranet d job opening sg sg sg sg sg,hk就得非常少。仲未計全team調去sg呢種。一條細team 講8人上下,大team十幾人,可能外人覺得外資要走喇,會好似離婚分身家咁,某個日子就關門,而家唔係搬office,絕對唔似中小企轉場。

續~

annie40 發表於 22-5-3 17:34
大家當然非常期望通關。經歷了香港醫療恐怖爆煲的2022年1,2,3月,近萬人死亡,行得通才敢去想通呢! ...

續上文,

就算通咗關,都唔會回頭㗎喇,如果基本因素唔可以去返10年前。金融最緊要係流動性,中外角力,香港點做夾心,投資嘅都怕食夾棍啦。

所以如最初所講,呢一撤唔係三兩年之策,而係長遠風險管理。唔好諗ibank諗縮數,sg平d,慳錢就一定(講真自08後有邊間唔係靠cut cost做靚條數,earning per share邊得嚟吖?!), 但ibank“搵得來洗得去”嘅作風都仲有嘅。當年jap搬到hk,hk平得來真係高效率。做得base一定係本地人做主力。唔會主力請人relocate咁不智。 咁sg而家夠唔夠高效、夠唔夠人、文化又點? 我諗應該未必兩地勢均力敵,遲d唔知。所以正路就慢式退場,但2020尾-而家疫情開放“不耐症”,正以幾倍速度進行。可能sg果邊因為快咗而“發育好過預期”.

咁留係hk嘅係咩?而家?
講真,jap都仲有office㗎,咪就好似日本咁囉。 留得低都係support,呢d一定要的。點cut點撤都有個普。不過,大家唔好混淆咗“港式support”同我講嘅 run a sub-regional office的support,sup極都係需要叻人/有經驗的人。假假地hk仲係世界級股匯金債嘅地方(我唔知hkex會點玩生佢定玩死埋佢),開個檔口都要人開(呢d 營運=support,唔可以無人的)。

頭先講由regional 變sub-regional 係最佳現實寫照。有人會問covid19過後,會回來嗎?我諗我嘅睇法同大家睇法都唔重要。 不竟,金融仲係有錢途和有前途的,只要個莊係好,資金係會回來。唔好就轉行囉,自由人力市場。

你睇超人英國又撤,可見投資安全系數幾咁重要。hk情況更見錯中複雜,唉唉唉,信心談何容易?!

annie40    發表於 22-5-10 17:05

Augesttime 發表於 22-5-10 10:04

見這回應,有關香港“國際金融中心”嘅地位問題,表面係 ...

國際金融局勢,我不懂。但邏輯上,留下的人要多咗機會,係要香港金融局勢不減弱為前設。

理智上,要人材流走不影響職位的數量,才是對求職者來說更好的環境。

退一步,就算國際金融冇而家嘅走向新加坡嘅趨勢,香港人才大幅減少,在港高職位找不到合適的人,職位還是會走的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Augesttime 發表於 22-5-10 10:49
續上文,

就算通咗關,都唔會回頭㗎喇,如果基本因素唔可以去返10年前。金融最緊要係流動性,中外角力, ...
上星期, 中國做企業壓力測試(被制裁).相對世界各國, 中國真係有計劃.

香港短期係點, "唔明朗".
中長期, 始終可以維持本身優點.
可能, 我樂觀喇!

Augesttime 發表於 22-5-10 10:49
續上文,

就算通咗關,都唔會回頭㗎喇,如果基本因素唔可以去返10年前。金融最緊要係流動性,中外角力, ...

2010年去星加坡看比賽,發現星加坡政府在推廣旅遊業上,做了很多設施,宣傳和配套,可惜遊客區遊人依然稀疏,反觀當時香港無甚建設,遊客迫爆,零售業強勁,普通sales都月入六,七萬,當時只能蓋嘆星加坡是同人唔同命。(也許星加坡政府亦如是想)

大陸新貴未來可見是不會在歐美上市,那應否首選在香港上市集資,隨著國內GDP漸進增長,又避免上海一家獨大,屆時會否增加IPO, ,審計,法律流程等工作需求呢?

ps. 純粹好奇而問,毫無專業基礎。

annie40 發表於 22-5-10 17:25
2010年去星加坡看比賽,發現星加坡政府在推廣旅遊業上,做了很多設施,宣傳和配套,可惜遊客區遊人依然稀 ...
專業有專業好處.
正常邏輯, 也可以分辨事情.

shadeslayer 發表於 22-5-10 12:15
國際金融局勢,我不懂。但邏輯上,留下的人要多咗機會,係要香港金融局勢不減弱為前設。

理智上,要人材 ...

對的,留下的人多咗機會,若勢頭不減。

我只講投行這一小版塊:
理智上,友好工作在唔同的投行,現時面對同一樣狀況係...
後勤的摺,香港係縮到無影,辜存下來係無前途仲要難轉行,大家唔知嘅係每家各有practice,要轉(係間間都縮)都要有位先得㗎。呢批朋友就移民/計劃移民的多。無咩經濟負擔。摺=成個team摺,話你知轉過去(唔係一樣咁多位),唔轉就自己走啦(長年資),炒(短的2年3年),無肥雞食的.

middle office就自然留失,講真係勁多人走,移民又好返老家又好,都係縮得勁快。移民潮係幫咗投行修身退場。 摺都係一team team咁調過去。

front office自然流失就最貼近市民所講expat走,係呢個level先咁多選擇話調去邊都大約安排到,甚至跳槽都唔受影響。咁就開始咗你講嘅“機會”來了!但眼見係,唔會升人,而係呢個調咗嘅人兄都仲係oversee hk條team,hk team少咗人,老細在外頭(以前都有,而家多咗)。根本唔存在要搵人升上去/唔夠人就請,唔夠人做嘢又點運作呢?投行一向係行matrix,即係唔夠人就自然有另一國家office嘅人幫手。點都死掂佢。近2年,usa無人返工,少人返工,hk都要借人幫手complete當地負責的deliverables,當然credit歸usa。同樣,印/星/東歐呢d都係有出力,但講真,佢地(美/英)係鐘意用hk office嘅,亦較投緣,工作態度一流。

所以移民潮,對ibank或多或少有影響,佢地對住d front office好少炒啦,都會留人。但絕對唔會似舊時咁大舉請人掃人入公司,個個manager都保住自己條team仲點發大請人,head count都難拎。

總結係,間間都租咗咁多層office,但而家唔洗再wfh/鼓勵返office添啦!只坐得1/3定1/4。(咁trading floor實滿嘅,係其他見唔到嘅空囉)

其他版塊,遲下有機會分享。

stillgood20 發表於 22-5-10 15:45
上星期, 中國做企業壓力測試(被制裁).相對世界各國, 中國真係有計劃.

香港短期係點, "唔明朗".

啱!有留意我寫嘅,就知係唔明朗而出現2種人嘅反應。

個莊即係hkex點玩,向咩方向發展好重要,個個都係等佢出招咋嘛。再食老本就難d拉起個勢頭。點樣一國,人人都知。但點樣俾到信心投資者可以有咩國策都影響唔到香港,就係個個都擔心。

最想講嘅係,國際金融中心,要國際參與,唔係話上面點發展,我地截足先登幫佢發揚光大,幾多機會都好,都唔會有大數目(雖然數目大,但點同搵世界嘅錢比?!)。唔死得去,就真。話要保住“紐倫港”,在香港的各個金融版塊都要諗計點賺到外國人錢先係上策!

中國有計劃點點點做壓測一回事,都係國內事。同國內金融發展點合作都好,都要國內金融會面向國際先得㗎,國際金融中心嘛。

我諗係要耐心等待,人有三衰六旺,月有陰晴完缺,金融幾多版塊唔會同一起落,總有高有低。食唔晒,計唔得盡,不過牽連甚廣,審計之類專業總有生意商機。

但都係嗰句,食得四方錢,才可塊塊版得以滋潤。一日未攪掂“制裁”呢d嘢,都係無得攪。我覺得我唔係悲觀,而係現實機會主義。

打個比喻,“制裁”個老婆/老公唔親熱同“無興趣”唔去親熱,都係唔親熱    。咁香港對前者係被動, 但後者睇,hk自己爭氣做莊發展某些吸引人嘅特點都係可行,呢d講規劃講leadership佢{講vision。我呢d唔識喇,隨口up。講得唔好就多多包涵

annie40 發表於 22-5-10 17:25
2010年去星加坡看比賽,發現星加坡政府在推廣旅遊業上,做了很多設施,宣傳和配套,可惜遊客區遊人依然稀 ...

咁開心去搭飛機呀你

有時一地之文化,真係唔啱嗰範就真係點做都做得吃力。你舉的例子我都好認同。莫講hk,連泰國都做得出色過星。

講到尾,星立國以來的優生論,我覺得係發展的“瘕疵”。呢個唔講,大家自行補腦。

大陸新貴,我自己好少留意,就唔敢搭咀了。但往往歷史就可窺一二未來的結局。我相信,若然有得揀,內地企業會喜歡在港上市多於國內集資。如果落嚟IPO,咁實有專業生意做,但唔會係帶動全港經濟。

見笑見笑

annie40    發表於 22-5-10 21:36

點睇美資大行舊年仲大幅加薪,香港人工是否同步?係咪計錯數?觀乎中西關係及俄烏戰爭,估計往後中西方IPO會各有各做,但若歐美資金對投資中國卻步,即使香港可獨攬國內大企業融資,前景是否仍然光明?