用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門分享
go

叩門分享   [複製鏈接]

啱啱收到德信落選左
好灰心,希望大家俾啲正能量我,等我可以繼續支持下去
回顧番今年一共叩咗24間學校,年頭12間直資,自行仁立手持20分都派唔入,大抽獎已經很保守地揀,但派了乙四,跌出區外學校,再轉叩12間津小,暫時一間都冇份
錄影,推薦信,portfolio , 給校長的信全部做齊晒,6月2號之後根本冇一日瞓多過4個鐘,portfolio 自己整,甚至乎寫俾校長的信紙也是自製的,呢排隔兩日就送信去不同學校,小朋友生性內向,一面試就好緊張,學術尚可,我見佢面試是讀篇英文都讀到八成以上,但面對老師校長時問佢咩都話唔記得,唔合作,但係我又不能怪佢,佢只是一個五歲的孩子,求家長給我一些意見,好了⋯⋯放負完畢,又要繼續努力奮鬥
   10    0    1    0

回覆樓主:

小朋友已經好叻!家長你就更加叻!相信好快有好消息!加油!

回覆樓主:

遊戲未完。有好些家長,有派位的,私立的未放位。

音樂椅會轉到九月的第一個星期的。

回覆 VENUSKWOK0724 的帖子

加油7月來緊就會不停有消息
音樂椅會不停咁傳
上年我都係差唔多...最後到7月初開始就一直有好消息
黎明前的黑暗
加油

我都係65網,111仁立,派到乙2
叩咗十間,全軍覆沒
叩門真係大人細路都身心疲累,
雖然好難受但我已接受了,
祝福你小朋友

VENUSKWOK0724 發表於 21-6-29 09:27
啱啱收到德信落選左
回顧番今年一共叩咗24間學校,年 ...

加油媽咪,你已經做得好好,明白你的壓力,也欣賞你的堅持,小一入學依家未到終點站,我相信要抱有希望,天父一定安排一間適合你的小孩學校!等你的好消息(emoji)(emoji)

加油!如果你可以應付直私小學,開學前一定仲係有好學校有位的。我好明白你的壓力和灰色心情,我比你情況也更不好…再有面試,你可和小孩預先操下問答題?鼓勵她說見完學校帶她吃喜歡的食物,說每位老師校長也很溫柔仁慈的,當新朋友傾計可以了!

VENUSKWOK0724 發表於 21-6-29 09:27
啱啱收到德信落選左

加油!樓主叩咗咁多間應該仲有學校未放榜,再等多幾日(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)相信2/7之後都會有人放位的!

啱啱收到德信落選左
完全明白你感受, 由2/6起日日都好唔開心, 可以做既又做晒 講出黎大家SHARE下都好, 好多媽媽同你一樣, 你唔孤單.
差d以為自己抑鬱..
捱過了就會好(我不斷同自己講中)

樓主小朋友有幾間入2nd in?寫求位信有希望的

truth121 發表於 21-6-29 11:19
完全明白你感受, 由2/6起日日都好唔開心, 可以做既又做晒 講出黎大家SHARE下都好, 好多媽媽同你一樣, 你唔 ...

2/7可能會更失落更傍徨…冇報過直私..

回覆 VENUSKWOK0724 的帖子

唔好話今年音樂椅未停定,就算停左,下年又會轉番,小一努力考試為跳船做好準備,插班是學術強而語言發展較慢的小朋友的機會,加油!

Prada118 發表於 21-6-29 11:22
2/7可能會更失落更傍徨…冇報過直私..
我同你一樣, 只等津校offer......... 有d仲要5/7 先call, 應該想睇下有無人2/7 take 左offer就唔等

加油!盡人事,聽天命。暫時的升小結果只是人生當中一個很小的階段,後面還有無限可能。

回覆樓主:

緣份遊戲

Prada118 發表於 21-6-29 11:35
緣份遊戲,盡量唔好俾小朋友有壓力,雖然我也為了小學,擔憂得會間中對小孩發好多次脾氣。有苦自己受算了, ...
今日交信都係同樣情況被拒.... 老師唔想收............... 本身無join d mama group , 叫做無人嘲笑
但佢地日日送完仔返學就去飲茶傾計, 而我就又返工又失眠, 攪好多野為左唔讀寶校, 覺得世界好唔公平...

趁1/7 假期,思想放空休息下,加油

你仔仔5歲係細B?  上年我仔超細B叩門成績都係唔理想,叩唔到咪照注冊入讀手上的小一囉,如果你仔仔係後備生,隨時都仲有機會,我仔係後備生,上年臨開學幾日前收offer, 就算無offer咪照讀囉,之後一年細B會成長得好快,比啲心機係小一加強學術訓練,出年插班小二,我仔今年插小二申請幾間名津都有得shortlist 考插班試,其中一間已有offer, 加油,小一叩門唔到只是一個時機問題,用一年時間把小朋友train up仲有好多機會,加油

rpinter 發表於 21-6-29 12:07
你仔仔5歲係細B?  上年我仔超細B叩門成績都係唔理想,叩唔到咪照注冊入讀手上的小一囉,如果你仔仔係後備生 ...
係啊, 細b.... 我懷疑細b d number好後.......... 如果小一叩唔成功, 會先讀一年, 之後去外國讀

回覆樓主:

唔好灰心,我當初幫阿女報考13間直私,最後得一間私校收,派位又只派到乙三, 叩門又報考咗十幾間,結果一間都唔中, 呢個時候突然收到一間直資錄取通知,跟住又有叩門學校入到second in, 發覺音樂椅仲喺度轉,所以唔好咁快失望。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題