用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放輕鬆下
go

放輕鬆下

大家有冇覺得完左升中,慣左成年衝鋒狀態,依家見2個女係屋企 百無聊賴攤喺度瞓覺,睇電視,打機,睇片。

睇唔過眼佢太得閒 但又唔知可以叫佢哋做乜。 冇奶油叫佢做補充㗎 。大家有冇限制screen time?

kirstyau 發表於 21-6-26 09:27
大家有冇覺得完左升中,慣左成年衝鋒狀態,依家見2個女係屋企 百無聊賴攤喺度瞓覺,睇電視,打機,睇片,  ...

我2個冇。除咗做中學派嘅暑期功課,就放鬆心情迎接中學生涯。

上到高中就冇呢支歌仔唱,我就由得佢地hea多2個月吧。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-26 09:45
我2個冇。除咗做中學派嘅暑期功課,就放鬆心情迎接中學生涯。

上到高中就冇呢支歌仔唱,我就由得佢地hea ...

大女都聲稱話買書後會預習(升中四),聽住先

我哋冇得太放鬆
我女有直屬中學,但佢自己想讀其他學校放棄左直屬位(即冇放自己中學入乙1)佢知道可能要叩門所以有keep 住做下練習,所以就算上YouTube 都不會太放縱。

janiceau88 發表於 21-6-26 11:30
我哋冇得太放鬆
我女有直屬中學,但佢自己想讀其他學校放棄左直屬位(即冇放自己中學入乙1)佢知道可能要叩 ...

祝福最後入自行/乙一

kirstyau 發表於 21-6-26 11:33
祝福最後入自行/乙一

承你貴言

大家有冇覺得完左升中,慣左成年衝鋒狀態,依家見2個女係屋企 百無聊賴攤喺度瞓覺,睇電視,打機,睇片,  ...
一向唔使理功課,基本不會有除了作業外的練習.但會勸諭使用電子產品或睇電視時間:避免眼睛過於疲勞.

medicine 發表於 21-6-26 11:46
一向唔使理功課,基本不會有除了作業外的練習.但會勸諭使用電子產品或睇電視時間:避免眼睛過於疲勞. ...

中學有買出面中文閱讀理解做,其他科冇買補充了。

而家阿妹已經冇學校嘢做, 太得閒, 電話 Netflix Switch 輪住玩,沒完沒了,有D睇唔過眼

kirstyau 發表於 21-6-26 11:49

買左樂園任玩pass過開心暑假。佢自學外語,好似好忙咁!

沒錯,升中后沒作業.注冊后買書,間中會翻書.
暑假都曾擔心轉英文授課.但開學后所見應該係家長多慮.

輕鬆一下 無問題啦
一上中一 功課 quiz exam 又沒完沒了

cafeva 發表於 21-6-26 11:57
阿囡考試時已約同學考完試去樂園玩。現在才有多啲時間上網,練樂器

二年前升中,衝刺完當然要抖氣先,學校暑期功課,佢好快做完,因要去長途旅行,每日行吓博物館,科學館做吓實驗⋯⋯
上到中學適應亦無乜問題,狀態亦返番來

原來您都幾「虎」下

Soundervolt 發表於 21-6-26 20:14
原來您都幾「虎」下

算係掛!我D未生性到自動波唔使人理。大女學習自覺性好少少,但現在煩亂洗錢買野,問題天天多,不停學習 “調教”自己同女中

出post你地講下分享下,提醒下我唔好甘怪獸

SLHongkonger 發表於 21-6-26 12:15
輕鬆一下 無問題啦
一上中一 功課 quiz exam 又沒完沒了

知道 休息為咗走更遠既路

cafeva 發表於 21-6-26 11:57

好彩阿妹個外語班,暑假1,3,5上2個鐘,有野做下。
任玩pass你比佢自己去定要帶佢去。家姐有買同同學仔去,考慮阿妹買埋跟家姐去 自問真係冇精力去樂園。

我女當年小學無咩衝,只係同佢講讀書流流長,小學玩多d。現在讀緊中一,可能小學玩到夠,依家對學業好緊張,所有野自己攪掂,考試5am 起床溫習,相信今個學期可上頭果浸。暑假做咩?我都唔知,佢想煲劇又好,YouTube 又好,識得自我管理就掂

仔仔錫錫你 發表於 21-6-26 20:54
我女當年小學無咩衝,只係同佢講讀書流流長,小學玩多d。現在讀緊中一,可能小學玩到夠,依家對學業好緊張 ...

5:00am起身溫勁,我女踼都唔醒。

仔仔錫錫你 發表於 21-6-26 20:54
我女當年小學無咩衝,只係同佢講讀書流流長,小學玩多d。現在讀緊中一,可能小學玩到夠,依家對學業好緊張 ...
我就舊年暑假買左數、IS、Geog n History 補充同佢預習,咁佢少D screen time, 上學期就有哂准備,考級9所以都係要保持狀態嘅。