用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS家長可以分享意見嗎?
樓主: Mangoflo
go

[小學] NAIS家長可以分享意見嗎?   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 22-6-21 09:11
中文功課

ASHK英文功課,寫議論文教埋學生設計website:

https://ow4053427.wixsite.com/competitivesports

conniewktang 發表於 22-6-21 09:13

ASHK英文功課,寫議論文教埋學生設計website:

記住按website內右上角入這個content page看內容,我仔英文比較差,去年有上ASHK的EAL一年,今年不用了。

conniewktang 發表於 22-6-21 09:03
不是,係老師叻,同學都係咁樣學,同埋咁樣做lab report同project, 其實ASHK功課不少,又深,但老師又教得 ...

學校好好呀。國際學校雖然貴,但係我個女由怕羞變到好多野講,對周遭事物既求知慾好高,同學之間會互相幫而唔係比較,我覺得好值,咁樣成長比起LS操練比分數好好多。

nunupipi 發表於 22-6-21 09:26
學校好好呀。國際學校雖然貴,但係我個女由怕羞變到好多野講,對周遭事物既求知慾好高,同學之間會互相幫 ...

說得對!選對學校就能展翅高飛,沒有最好的學校,適合自己孩子的學校,就是最好的學校。間間IS都咁正!

nunupipi 發表於 22-6-21 09:26
學校好好呀。國際學校雖然貴,但係我個女由怕羞變到好多野講,對周遭事物既求知慾好高,同學之間會互相幫 ...

你女邊間IS?

conniewktang 發表於 22-6-21 09:41
你女邊間IS?

嚟緊會轉NAIS

nunupipi 發表於 22-6-21 10:21
嚟緊會轉NAIS

MsCatCat 發表於 22-6-21 00:39
大家好,難得爬文講NAIS,小兒應該在8月插Year 2,我知道每2星期有7小時中文課,我想知程度如何?大概教啲 ...
NAIS一星期大概三堂中文堂(普通話/簡體字), 大多教詩, 亦會做一啲簡單功課。
基本上佢地上堂做過咩或者做咩實驗我地都好難知, 除左星期五既WEEKLY EMAIL 老師會講今個星期教左啲咩, 其他我地都唔知! 但有時候小朋友都會攞啲作品回來見到佢地做過咩既! 但真係好少~ 咁係因為學校比較主張應該將責任交比小朋友, 唔希望家長插手太多。但老師都好了解每一個小朋友既程度, 亦有助教幫助有需要既小朋友。

所以總括黎講NAIS都係一間有心既學校。希望幫到你~

謝謝你呀,我想問多少少其他嘢,唔知道學校對品德培養有幾重視?我知呢樣嘢唔可以靠學校,家長角色都好重要。

conniewktang 發表於 22-6-21 09:11

ASHK中文功課

厲害呀,其實佢哋啲功課而家係咪直接喺電腦做,唔會寫出來。

nunupipi 發表於 22-6-21 10:21
嚟緊會轉NAIS

請問你小朋友什麼年級?我仔應該都會轉,嚟緊讀二年級。

MsCatCat 發表於 22-6-21 15:19
厲害呀,其實佢哋啲功課而家係咪直接喺電腦做,唔會寫出來。

Online才多用電腦,面授的平日功課手寫也不少(手寫未必比我見到)。

MsCatCat 發表於 22-6-21 15:22
請問你小朋友什麼年級?我仔應該都會轉,嚟緊讀二年級。

Year 2 in coming August

MsCatCat 發表於 22-6-21 15:08
謝謝你呀,我想問多少少其他嘢,唔知道學校對品德培養有幾重視?我知呢樣嘢唔可以靠學校,家長角色都好重要 ...
其實我自己覺得NAIS都幾重視品德, 我記得上一學期有一次校車排隊有小朋友打人, 老師立即捉左小朋友傾計, 雖然所有校車已經開出, 就嗰架校車遲左好多先到站, 老師係唔會因為校車要走就下一日先處理, 家長知道都好明白。所以我認為學校係唔係縱容小朋友打人, 亦會即時解決問題。

PigPig710 發表於 22-6-22 14:22
其實我自己覺得NAIS都幾重視品德, 我記得上一學期有一次校車排隊有小朋友打人, 老師立即捉左小朋友傾計, 雖 ...

謝謝分享

樓主,請問您so far覺得間學校好嗎?

nunupipi 發表於 22-6-21 15:32
Year 2 in coming August

I have accepted Year 2 offer. Do you know any WhatsApp group? Can I PM you for other questions?

MsCatCat 發表於 22-7-10 13:45
I have accepted Year 2 offer. Do you know any WhatsApp group? Can I PM you for other questions?
...

The school said a whatsapp group will be set up for every class later.  Feel free to PM me.

From the ib result, seems NAIS is higher than the global average but not very good compared to other IS in HK. Does anyone of you have concern about this?

it is just the second IB cohort of NAIS, it is too early to conclude.  ESF gets good results in recent years, but looking back to 2019, its mean score was 35.8, which is still very competitive and has long queue for admission.
‹ 上一主題|下一主題