用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS家長可以分享意見嗎?
樓主: Mangoflo
go

[小學] NAIS家長可以分享意見嗎?   [複製鏈接]

Mangoflo 發表於 21-6-30 22:08
問左Malvern,滿左唔收啦。我個仔兩個護照都係外國護照,都係唔無辦法。ASHK我哋都有問,覆返來 ...

不過ASHK 校長幾好的,我聽過佢講嘢(school tour),覺得佢好有vision,揀老師好有要求,感覺學校喺佢帶領下會發展得幾好。

疫情前我幾努力去school tour,聽過不少校長講嘢,ASHK 校長最impress到我。

呢度有一位ASHK家長早排成日分享ASHK嘅嘢,好似都好小班教學、俾到資源資優生的。

當然如果NAIS已經俾左offer你,我呢個資訊純粹俾其他有興趣嘅家長參考

黎問NAIS插班會考乜嘢?
另外請問有冇校車服務?

謝謝各位

橋頭妹 發表於 21-7-7 20:29
黎問NAIS插班會考乜嘢?
另外請問有冇校車服務?
我念都要睇返你小朋友幾歲。我哋視像考插班year 2,都只係要求小朋友準備一本佢最愛的故事書或玩具,同埋紙筆。書或玩具純粹想睇下小朋友溝通同講解能力。都係普通傾計咁。紙筆就老師會叫佢寫啲字,主要睇下佢嗰level合唔合附佢年齡既level。
NAIS有校車服務。

回覆 Mangoflo 的帖子

謝謝

請問NAIS 一星期有幾多中文堂?有冇分level 呢?

Momocheng 發表於 21-6-29 12:52
回覆 KKccpc 的帖子

你好呀, 我小朋友從Local School轉NAIS, 開學時老師覺得需要有英語支援, 首先主動提議 ...

Hello Momocheng,
想請教多些資料。
我女女都是LS, 如果成功插班Y6, 最擔心都是英文。
此终LS的英文相對簡單,詞彙較小。
但見到你的分享,學校有直接support, 真是很大鼓勵。
想問,你小朋友year幾轉?
幾耐已經完全適應?

回覆 PJ 的帖子

我小朋友一年班轉呀, 英文好弱, 佢識聽部份啦但唔敢講, 返咗三個月叫做講到吓當日教過乜嘢, 用番D英文字講. 初時老師係每日捉住佢上堂讀英文書, 睇住佢玩拼音apps, 係見到英文拼音進步神速.  我發現幼稚園開始補英文到小一, 都不如國際學校讀兩個月.....所以不用擔心, 語境勝過一切, 好快克服到英文問題的.

Momocheng 發表於 21-7-15 15:53
回覆 PJ 的帖子

我小朋友一年班轉呀, 英文好弱, 佢識聽部份啦但唔敢講, 返咗三個月叫做講到吓當日教過乜嘢 ...

thanks Momocheng.

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

ethanpapa 發表於 21-7-9 14:24
請問NAIS 一星期有幾多中文堂?有冇分level 呢?

大家好,難得爬文講NAIS,小兒應該在8月插Year 2,我知道每2星期有7小時中文課,我想知程度如何?大概教啲乜?

另外interview時老師有講過有好多實驗做,想了解實際情況如何?謝謝。

boojiji 發表於 21-6-28 11:25
ASHK 好似係繁體? (請指正)

NAIS 就係簡體....

ASHK 一星期5堂中文堂,有2組中文用繁體,2組用簡體。ASHK都重視中文,我仔由傳統學校完小五入,見佢第一組中文用local中文textbook, 作文字數要求仲多過local 中文學校。STEAM都好強,但學校冇特別強調,Science的多實驗,也多lab reports,lab reports都好似 local school高中咁要求,但學生又做到(我自己教local school中學,對ASHK的Science課程有驚喜),中學第一年我仔已學我高中學的Newton three laws及periodic table, 普遍課程都好好! 有關ASHK中學部課程可留意30/6星島日報的免費雜誌「親子王」的介紹。

回覆樓主:

ASHK Grade 6 (中學一年級)project and lab report, poster就Grade 7(因這2年online teaching比較多,所以online時才有機會看到我仔各科的功課。)

conniewktang 發表於 22-6-21 07:25
ASHK Grade 6 (中學一年級)project and lab report, poster就Grade 7(因這2年online teaching比較多,所以 ...

你仔做的?so impressed! 解釋得好好。
IS好注重explanation, 唔係死背了條law就收貨,這個和LS的教學理念好唔同

964000 發表於 22-6-21 08:07

你仔做的?so impressed! 解釋得好好。

Yes, lab report 同poster佢自己的,飲水機Project是group project( 每組自己諗做什麼project), 但老師有教同supervise, 同埋老師會鼓勵學生自己去explore 同做research(必用MLA format 列返reference sources).

conniewktang 發表於 22-6-21 07:25
ASHK Grade 6 (中學一年級)project and lab report, poster就Grade 7

你個仔好叻

nunupipi 發表於 22-6-21 08:59
你個仔好叻

不是,係老師叻,同學都係咁樣學,同埋咁樣做lab report同project, 其實ASHK功課不少,又深,但老師又教得佢明。

conniewktang 發表於 22-6-21 09:03
不是,係老師叻,同學都係咁樣學,同埋咁樣做lab report同project, 其實ASHK功課不少,又深,但老師又教得 ...

其實ASHK其他科如中、英、Social Studies等都教得好好!

conniewktang 發表於 22-6-21 09:06
其實ASHK其他科如中、英、Social Studies等都教得好好!

老師好加上小班的好處

964000 發表於 22-6-21 09:08
老師好加上小班的好處

我仔只入ASHK中文第二組,不是最叻果組,中文功課:

conniewktang 發表於 22-6-21 09:11

我仔只入ASHK中文第二組,不是最叻果組,中文功課:

ASHK中文功課

‹ 上一主題|下一主題