用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學
樓主: Kevin2021
go

[小學] 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學 [複製鏈接]

993rs 發表於 21-6-28 15:50
我只係覺得稍為單向。除左知道你在糾結於名氣、小朋友好叻外,對於你家庭既追求、理念等等都不甚了解,想 ...

每個小孩的資質都不同,主要看適不適合。我女兒覺得APS 的初小好輕鬆,高小會忙些。每年暑假都沒有暑期功課,平時功課量也適中!
三,四年級開始,有參加樂團和球類的校隊,也有時間狂睇書煲劇。

ladysasa 發表於 21-6-28 19:35
每個小孩的資質都不同,主要看適不適合。我女兒覺得APS 的初小好輕鬆,高小會忙些。每年暑假都沒有暑期功 ...

在小學六年,參加過海外音樂交流。高小成績ok, 順利升Band 1A直資中學,感激母校栽培。

It would a much fruitful discussion if you can have your personal preference stated before starting a discussion. We are all willing to let your decision be assured or reconsidered. It is clueless to compare good offers without your personal concerns involved. Thanks

回覆 dem0cracy 的帖子
多謝您的分享,認真考慮!:)

回覆 993rs 的帖子

多謝您的回復,其實即使這些神校有offer, 也會糾結的。我始終在IB, A-level, 和 DSE 上面還是沒有下定決心。其實即使選擇讀國際,也需要好好研究一番,IB和A-level 也很不同,需要結合小朋友個性特點去選擇。培養孩子真得很不容易!:)

回覆 ladysasa 的帖子

多謝,認同您的觀點!

回覆 木子兔媽媽 的帖子

Thanks for your comments. These two typical schools represent two typical systems. Both of them are very good places to let your kids in. I do not think additional personal information are needed. I think sharing the ways to make the decision is a doable approach. Thanks.  

Kevin2021 發表於 21-6-29 11:43
回覆 木子兔媽媽 的帖子

Thanks for your comments. These two typical schools represent two typical sy ...

Remember one can only study in one school at one time.

IS 用家(不是ESF),如果想”follow the kids” 就一定係ESF/IS。 我小朋友由勁多人爭嘅本地學校,轉入去IS,就完全感受到個分別。

IS老師係因材施教,例如教數學,小朋友已經明白同做到老師要求,老師就會俾多啲額外嘅挑戰或者深啲嘅task俾小朋友,保持小朋友嘅學習興趣。 班上面未追到進度嘅學生,老師特別遷就同學嘅情況放慢少少進度。但係要做到咁,首先一定要小班教學,一個老師對嘅學生人數較少,老師先至有呢個時間做到呢樣嘢。

之前讀嘅所謂傳統名校,你做到老師嘅要求,老師當然開心,但係就唔該你停一停等一等其他同學嘅進度啦,小朋友自然覺得返學好悶;如果你係跟唔上嗰個,咁唔好意思嗱,麻煩你返屋企家長自己幫小朋友追進度。

archie1728    發表於 21-6-29 17:06

Kevin2021 發表於 21-6-29 11:38
回覆 993rs 的帖子

多謝您的回復,其實即使這些神校有offer, 也會糾結的。我始終在IB, A-level, 和 DSE  ...
DSE以外,香港最熱門既學制一定係瑞士既IB(英基指定課程),英國GCE A-level和IAL亦相當普遍,當然唔少得美帝既SAT和AP,仲有加拿大既Alberta或Ontario curriculum...... 有排你煩呀師兄

坦白講,乜野學制讀完最終都係上“大學Year 1”(AP有機會直上Year 2),學習重點和考核模式或會唔同,不過基礎學術知識要求都係大同少異,DSE狀元唔會比其他學制既狀元弱,最緊要係小朋友和家長過程舒服冇投訴,所以關鍵位置都係好個人,好難客觀去比較

首先,宣道是否算名小,不同人有不同的看法,識人寧選九龍塘學校或王錦輝等也沒選它;另外,傳統和國際學校是兩條全完不同的路,當初樓主不是認同它的理念才報ESF嗎?

archie1728 發表於 21-6-29 12:53
DSE以外,香港最熱門既學制一定係瑞士既IB(英基指定課程),英國GCE A-level和IAL亦相當普遍,當然唔少得 ...

dse 狀元什麼狀況就唔知,係3大 dean's list, dse生,但做嘢一嚿雲就識一個

回覆 BlossomAlmond 的帖子

非常感謝您的詳細回復,很同意您的看法!

poonseelai 發表於 21-6-29 13:24
dse 狀元什麼狀況就唔知,係3大 dean's list, dse生,但做嘢一嚿雲就識一個
我都曾經有個自小美國長大,美國名牌大學畢業既舊同事,佢真係好學者,只適合留喺象牙塔教書或做研究
我覺得有時性格既野,學制都唔一定可以帶來太多變化

Moonlight819 發表於 21-6-29 13:07
首先,宣道是否算名小,不同人有不同的看法,識人寧選九龍塘學校或王錦輝等也沒選它;另外,傳統和國際學校 ...

如果純睇升中派位(不計龍校),APS絕對稱得上係名小
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

當然,KTS、SFA都唔弱,神校附屬小學就更加唔使講  

但WKF數據上就好似有較明顯差別,事關佢間中學只有B1C-2A級別

當然,作為家長係要揀間最適合自己小朋友嘅學校,所以好難用甚麼客觀數據去衡量邊間比邊間好

回覆 gfkwong 的帖子

我小朋友p.1 & p.2 都係讀宣道,絕對唔適合佢, 因為佢好動愛發問,學校根本唔主張發問,只需要你靜靜坐喺位聽。但轉到國際學校後佢覺得好開心, 因整個教學形式都好啱佢,所以好鐘意返學。所以選邊類學校都好睇你小朋友個性。但我本人絕對唔認同填鴨式教學

abby0624 發表於 21-7-7 10:04

我小朋友p.1 & p.2 都係讀宣道,絕對唔適合佢, 因為佢好動愛發問,學校根本唔主張發問 ...

宣道一班40個學生,教學方式真係好傳統,民生都類似。我唔明樓主究竟鍾意乜嘢,我比較鍾意IS學制但都唔係完全無不滿,部分本地學校我都可以接受,但一定係新派果哋。傳統學校同IS差別咁大,你真係要問下自己鍾意點樣教育小朋友。

abby0624 發表於 21-7-7 10:04

我小朋友p.1 & p.2 都係讀宣道,絕對唔適合佢, 因為佢好動愛發問,學校根本唔主張發問 ...

我仔的情況一樣,讀名幼日日唔想返學,每朝喊,好似好委屈。班主任每次放學話佢發夢情況好嚴重,自己鍾意講嗰啲嘢就可以講到好細緻,咁我問佢有咩辦法佢話你訓練佢多做指令,要問到個問題先可以講嘢。我自己都好怕接放學佢,每次都批評我個仔仲要喺佢面前批評。我覺得傳統學校就淨係會睇到你嘅缺點,唔同所有人一樣呢,你就係跟唔上進度。我覺得傳統學校係好適合啲好指令嘅小朋友。上個學年轉返國際,雖然返得四個月學,但係好開心,而且成日有play dates, 好鍾意返學。咁我就安樂晒。
其實我都係宣小畢業,我都好感激間學校嘅,不過有得,負擔得到大家梗係揀返國際學校啦。

樓主,見你提過follow the kids, 其實back to square 1, 你嘅小朋友想點?佢對呢兩間學校嘅感覺係點?

相信佢係好叻嘅小朋友,兩類學校都應付到,而佢可能都未必好講得出自己想點,咁就要視乎家長想要啲乜嘢。

想要balanced life? 想小朋友做神校畢業生? 想佢對學習有興趣?想佢成績有保證?等等…..

好坦白我自己都諗過呢類問題,都有問好多人意見,不過最終真係好睇你自己想要乜嘢。

ladysasa 發表於 21-6-28 19:35
每個小孩的資質都不同,主要看適不適合。我女兒覺得APS 的初小好輕鬆,高小會忙些。每年暑假都沒有暑期功 ...
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210707/bkn-20210707110651500-0707_00822_001.html

‹ 上一主題|下一主題