用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學
樓主: Kevin2021
go

[小學] 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學 [複製鏈接]

Kevin2021 發表於 21-6-25 12:36
如題,求問問假使兩間學校均來offer, 該如何選呢?一間傳統名校,一間口碑很好的國際小學。多謝! ...

你係小學版開帖問民生vs ESF,其實跟本唔使考慮ESF,唔會係你要既野。一心想讀國際學校跟本唔會去考local school。問自己: ESF小學無功課,你接受到嗎?

回覆 993rs 的帖子

多謝你的答復。沒有最終選是聽別人講。聽別人分享也是學習的過程嘛,沒人生來就會選學校的嘛。兼聽則明嘛!不過還是謝謝您

回覆 reyskywalker 的帖子

這些基本的信息知道的喔,我糾結的是傳統名校,而非傳統學校喔。至於比較民生還是宣道,我覺得這個沒什麼問題的啊,兩版的觀眾也不同。在此開貼,只是想看看不同人的看法,如果您有任何comments話,多謝分享!

如果只有民生和宣道的話,這兩間的小學生活都會是活在框框內,孩子和家長均要一起努力,力爭上游。
如果小學在ESF的話,日子會好輕鬆,家長可同小朋友周圍探索、有空間去閱讀、運動和發展各種興趣。國際學校嘅快樂小學時光真的名不虛傳,人哋要抄寫背默,我哋就做吓蛋糕、溜冰滑雪行山,真係好爽。

Kevin2021 發表於 21-6-27 19:36
回覆 poonseelai 的帖子

多謝您答復。想求教下,若選體制話,如何看呢?多謝 ...

我孩子之前一位小學校長有一句説話,對我好有啓發: "孩子要學習解決今天唔存在的問題"。有時間,可思考一下。

再介紹你睇下 Dr Sugata的項目,The Hole in the Wall, 或者對現代老師同父母在孩子學習上扮演什麼角色,有些不同睇法

點解唔講讀書情況?你小朋友天資聰敏,無論你們在邊類學校讀書,都有機會是「學霸」,都會成功;所以沒有需要去比較。我在國際學校遇過不少品學兼優的學生,他們的舞台傾向國際化一點。相信跟父母資源和語言發展有關。
不過如果你的offer是男女拔、喇沙、聖保羅男女,我又會建議你考慮這些本地神校。因為這些學校的傳統好特別,舊生網絡和brotherhood是國際學校難以媲美,因為國際學校的舊生多數不在香港發展,但本地神校卻一直有好強的本地関係。

回覆 poonseelai 的帖子

多谢您的信息!

至於學習中文,其實ESF的中文課程設計不錯,只是看父母對子女的要求有多高。我從來不相信補習,只認同無論讀邊種課程,最緊要是找到學習動機和重點,讓孩子自主學習。

回覆 Radiomama 的帖子

多謝您的信息,受益很多。我仔屬於不需要父母操心那類,自己做好自己的事情,無補習無訓練,只是陪他玩些運動,做他感興趣的事情。已拿到兩家,國際本地名校各一,還在等其他。所以才糾結。非常謝謝您的分享!

Kevin2021 發表於 21-6-27 20:37
回覆 Radiomama 的帖子

多謝您的信息,受益很多。我仔屬於不需要父母操心那類,自己做好自己的事情,無補 ...

如果有local名小offer,建議你先入local,因為IS差唔多係條有入冇出既不歸路,但local轉IS真係比比皆是,尤其對住今天既強勢政府,通識改革,國民教育,基本上EDB係倒模式要小朋友點就點!

不過有啲野唔試過係總會覺得有點遺憾,所以建議你畀小朋友試下先,冇問題的話神校畢業唔會愁出路; 萬一唔對路,高小/初中轉IS都好common,只要keep住小朋友英文水平就ok (正路名校學生英文都唔會差)

回覆 archie1728 的帖子

多謝您的建議!會認真考慮!

回覆樓主:

我自己當年名小+所謂神校中學畢業,但我冇幫小朋友報考母校小學,一條心俾佢讀IS。咁當然我就算幫小朋友報考,舊生子女競爭都好大,都未必入到…

堅決唔報母校其中一個原因係親身經歷過,覺得名校/神校教學也不怎麼樣…有人話傳統學校教學方式近年都改革咗,但我見當年教我的老師仍然在教,我就唔認為佢哋會有幾大改變。

雖然小朋友仲細,仲未睇清佢學習能力,但我諗法係,讀書唔叻嘅,喺本地名校死路一條…讀書叻嘅,我相信讀IS可讓他飛得更高。現在小朋友讀咗幾年IS,我好慶幸呢個決定,亦真心羨慕佢愉快校園生活、眼界闊、open-minded。

愚傑    發表於 21-8-28 19:07
archie1728    發表於 21-6-28 10:36

回覆樓主:

睇下你的要求同理念是什麼。我要小朋友有思考能力,有creativity,所謂21世紀skills。傳統學校大多數都注重學術,唔啱我, 因為今時今日,網上按下search就乜都搵到,我還需要老師?

abby0624    發表於 21-7-7 10:11

lastpass 發表於 21-6-28 11:02
睇下你的要求同理念是什麼。我要小朋友有思考能力,有creativity,所謂21世紀skills。傳統學校大多數都注重 ...

當然需要老師,但角色唔同,以前係傳授知識,今天係 facilitator, 引導學生,其實傳授知識仍重要,但佔的時間唔同

poonseelai 發表於 21-6-28 11:17

當然需要老師,但角色唔同,以前係傳授知識,今天係 fac ...

對,謝謝補充! 角色是用嚟facilitate,傳統的老師角色我覺得prepare不到小朋友十幾年後的世界。

melobi12 發表於 21-6-27 12:14

認同
我擔保唔會發生,一個IS一個LS既情形唔會維持很久,好快123就全部去晒IS。
~easybring~

964000 發表於 21-6-27 12:55
其實亞洲人,先天加後天可能還有家庭因素,普遍都比較introverted, 好聽叫內歛,其實欠缺自信和怕比人笑/ ...

https://www.inc.com/john-rampton/23-amazingly-successful-introverts-throughout-history.html

話一個人係introvert ,並不是衹有負面,衹係一種性格,有強亦有弱項,好多introvert都係好成功

poonseelai 發表於 21-6-28 12:11
https://www.inc.com/john-rampton/23-amazingly-successful-introverts-throughout-history.html

話一個 ...

是的,泛指introvert 只係因為咁叫比較多人明,其實introvert就是introvert, 不會改變亦不用改變,不過每種性格都有長短處,可以微調下,知己知彼。

964000 發表於 21-6-28 13:28
是的,泛指introvert 只係因為咁叫比較多人明,其實introvert就是introvert, 不會改變亦不用改變,不過每 ...

同意,性格好難改,但可微調。我孩子 typical introvert,  由 pre nursery 開始已經係,每年 PTS day comments 都一樣講多D,多D參與啦。佢每次做 presentation 都會用心準備,常常令新教佢的老師驚訝,但如要佢爆肚就唔得啦

Kevin2021 發表於 21-6-27 20:04
回覆 993rs 的帖子

多謝你的答復。沒有最終選是聽別人講。聽別人分享也是學習的過程嘛,沒人生來就會選學 ...

我只係覺得稍為單向。除左知道你在糾結於名氣、小朋友好叻外,對於你家庭既追求、理念等等都不甚了解,想幫都不知從何入手。
用 LS 既角度,如果 SPCC、DB、LS比 offer 你,還會揀 ESF嗎?如否,咁順理成章應該揀 APS,你有6年時間,年年可試下插入。

‹ 上一主題|下一主題