用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 更新:乘搭 BA 回港資料
樓主: joymama
go

[英國] 更新:乘搭 BA 回港資料   [複製鏈接]

醒目開學勳章

lamb2003 發表於 21-6-26 23:20
17歲,唔該晒!!

18歲以下要大人陪同

3b 發表於 21-6-27 00:34
BA搶錢, 我見到Q group分享

最特別係在Manchester BA印£1/張,去到Heathrow BA£5/張,硬食啦爲左返香港,朋友話以後盡量都唔會坐英航。

3b 發表於 21-6-27 00:34
BA搶錢, 我見到Q group分享

其實一定要睇hard copy嗎?只係方便check in時比airline睇,show電話比佢睇唔可以嗎?

cfs 發表於 21-6-26 22:29
準備埋出世紙,父母護照相片在手機內,今日BA有查過

謝謝大家的資訊!(emoji)

Taimum 發表於 21-6-27 08:05
其實一定要睇hard copy嗎?只係方便check in時比airline睇,show電話比佢睇唔可以嗎?
...

分享見到D家長話BA一定要 hard copy, check in 時怎會再同佢拗

Taimum 發表於 21-6-27 08:05
...

我覺得:保障自己,方便airlines,兼唔影響後面排等check in的大量乘客,最好print定出來。試想想,只用phone去show all documents, 有files是email 內的link, 有files 是photo capture 出來,又有files 是已download 成為pdf,在check in時,乘客和工作人員很 忙又亂的情況下,花checking的時間太耐,無著數。除非是即日才取到soft copy,on the way無辨法print。

3b 發表於 21-6-27 00:39
18歲以下要大人陪同
謝謝資料!

poonseelai 發表於 21-6-27 08:54

分享見到D家長話BA一定要 hard copy, check in 時怎會再 ...

有要求就無辦法

TTEE1819 發表於 21-6-27 09:12
我覺得:保障自己,方便airlines,兼唔影響後面排等check in的大量乘客,最好print定出來。試想想,只用ph ...

正確,試下叫lab代print,可能會平D

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-25 23:55

DocTap - Randox (PCR)
£199 (Result within 3 hours)
昨天阿仔預約了5點半做檢測, 人唔多只需要等一陣, 兩個幾鐘後收到報告, 只有兩張紙, 中心沒有提供accreditation certificate(已預先提醒他們提供), 但是報告上的檢測公司名稱跟joymama提供的UKAS (RCLS)一樣, 而阿仔亦預先在學校列印出來, 所以只需要酒店職員幫忙印2張報告(免費), 晚上已經將所有文件上載至BA check in網頁, 收到電郵回覆會檢查,稍後再報告check in 情況

更正: Lab的名稱有少少不同, 我們upload了第2樓的UKAS及Accreditation Schedule上BA,他們回覆ok, 亦帶著另一張Accreditation schedule (34樓及39樓)check in, 成功登機

回覆 3b 的帖子

請問是否有1 張的Cert. Of Accreditation & 7張的Schedule of Accreditation 要print out ? Sorry 我post 唔到相, 呀仔明天BA 𧝞

Candykent 發表於 21-6-27 15:16
回覆 3b 的帖子

請問是否有1 張的Cert. Of Accreditation & 7張的Schedule of Accreditation 要print out  ...
https://verify.ukas.com/15a5a6ba-9ac0-4036-b30d-3784926c5cb0#gs.4raqyv

我新增兩條 links 在3樓,可以印清楚D

醒目開學勳章

回覆樓主:

昨晚上載的檔案, BA今早8點回覆因為file有圖片, pdf及其他格式, 他們看不清楚內容, 要求重發, 剛剛收到他們回覆已經verify, Lab亦提供了另一張accreditation certificate, 會帶埋去check in

這張又和我之前post嗰張完全唔同喎。我見佢話有兩頁,可唔可以upload埋第二頁?

3b 發表於 21-6-27 20:24
昨晚上載的檔案, BA今早8點回覆因為file有圖片, pdf及其他格式, 他們看不清楚內容, 要求重發, 剛剛收 ...

重發文件,是否有格式要求?

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-27 20:46
這張又和我之前post嗰張完全唔同喎。我見佢話有兩頁,可唔可以upload埋第二頁?
...

檢測中心話自己都係得第一頁
阿仔13:20去到T5, counter已開, 只有兩個乘客排隊, 到他時仍然要從新睇一次所有文件, 13:45已經過埋海關, duty free有開, 可以幫我shopping

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-27 20:47
重發文件,是否有格式要求?

jpg, pdf, png

文中仲有寫tiff, 但實際upload又唔得

3b 發表於 21-6-27 21:02
檢測中心話自己都係得第一頁   
阿仔13:20去到T5, counter已開, 只有兩個乘客排隊, 到他時仍 ...

我上網找到條 link, 有齊兩頁,有需要就 keep it

https://www.ukas.com/wp-content/uploads/schedule_uploads/00013/0010Proficiency-Testing-Multiple.pdf

3b 發表於 21-6-27 21:04
jpg, pdf, png

文中仲有寫tiff, 但實際upload又唔得

我上網search到原來呢間檢測中心開左三間公司註冊,
而你這張 schedule of accreditation 的名字正與你仔仔 report 左上第一行一樣。所以佢比呢張你
‹ 上一主題|下一主題