用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問澳洲宜家俾唔俾入境?
樓主: hand_hand
go

[澳紐] 請問澳洲宜家俾唔俾入境?  

Yanamami 發表於 21-8-8 10:46
有朋友個仔19歲打左Astrazeneca.
新州爆疫嘛,所以容許18歲以上人士打任何疫苗,但只限新州

回覆樓主:

Del

咁耐未開關
個學簽一直吾批
諗緊轉吾轉呔去英國好(emoji)

醒目開學勳章

apple000 發表於 21-8-7 16:14
總理講左,至少70%澳洲居民打了疫苗才考慮開關,問題係澳洲唔夠輝瑞疫苗,而澳洲出產的阿斯利康只能提供五 ...

亞女上星期登記左打pfizer...早2日收到email可以約期...雖然有D熱門地方係好難約/無期...好彩近佢屋企間vaccination centre有好多位剩...最後佢揀左term break第1日去打針

請問打齊針去澳洲,要係澳洲隔離幾耐?Minor可以自己飛澳洲隔離嗎?謝謝

大家點睇澳航預計二月開賣香港去澳洲嘅航班?

PM Scott Morris 要選票所以要盡快開關,預計到時有打齊針應該可以飛。
二月開賣飛澳洲我會買定七八月飛。

Activehealth 發表於 21-8-27 10:49
PM Scott Morris 要選票所以要盡快開關,預計到時有打齊針應該可以飛。
二月開賣飛澳洲我會買定七八月飛。
...

請問如打咗疫苗,一般旅客也可以入境嗎?

回覆 Activehealth 的帖子

如果可以開關,澳航國泰都應該有飛買

Gloriasogashiwa 發表於 21-8-27 11:48
請問如打咗疫苗,一般旅客也可以入境嗎?

依家一般旅客唔得,除非特別申請並獲批。我係澳洲公民,依家返去都要撞彩睇吓澳洲目的地,有冇足夠quarantine place 正可以上機;或直情要特別原因申請。

估唔明年逐漸非澳洲PR/公民打咗針,都可以飛澳洲。

Activehealth 發表於 21-8-27 12:26
依家一般旅客唔得,除非特別申請並獲批。我係澳洲公民,依家返去都要撞彩睇吓澳洲目的地,有冇足夠quarant ...

謝謝你!除我先生外都是澳洲公民 (他有其他國籍),暫時不想申請partner visa.  只是想帶小朋友回澳讀書.  希望明年會開關啦!

Gloriasogashiwa 發表於 21-8-27 12:34
謝謝你!除我先生外都是澳洲公民 (他有其他國籍),暫時不想申請partner visa.  只是想帶小朋友回澳讀書. ...

今日NSW 有講back to school plan, term 4 可以回校上課。好似十一月開放international flight.

NSW records 882 new COVID-19 cases and two deaths as government unveils back-to-school plan https://www.sbs.com.au/news/nsw-records-882-new-covid-19-cases-and-two-deaths-as-government-unveils-back-to-school-plan?cid=newsapp:socialshare:copylink

打算買機票2022年1月去Melbourne,請問有冇經驗分享?買邊間航空公司冇咁容易被取消? 每日quota 係咪得航班起飛前早幾日先知?隔離要唔要自己安排?謝謝

Zebraa 發表於 21-9-1 19:26
打算買機票2022年1月去Melbourne,請問有冇經驗分享?買邊間航空公司冇咁容易被取消? 每日quota 係咪得航班 ...

Citizen ?

pinkyred 發表於 21-9-2 01:48
Citizen ?

PR

apple000 發表於 21-7-8 15:45
回覆 hand_hand 的帖子

year 11和 year 12及大學讀醫護要實習嘅學生,可申請豁免入境 ...

知唔知Year 11 12 要有guardian陪過去,你有冇多啲資料?

Zebraa 發表於 21-9-1 19:26
打算買機票2022年1月去Melbourne,請問有冇經驗分享?買邊間航空公司冇咁容易被取消? 每日quota 係咪得航班 ...

今年初朋友返去Mel,隔離由政府安排,比咗AUD3,000,全包(酒店14D+三餐/Tests/機場至酒店交通),無得揀住邊間。

之後就算可以開放入境,相信都係由Gov安排,不能自己訂酒店的

https://www.coronavirus.vic.gov.au/hotel-quarantine-contribution-fee

bonnie-chan 發表於 21-9-17 20:19

今年初朋友返去Mel,隔離由政府安排,比咗AUD3,000,全 ...

謝謝資訊

Yanamami 發表於 21-8-8 10:46
有朋友個仔19歲打左Astrazeneca.

係book時要自己睇清楚,每個Centre 有唔同
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

國際學生回國試點計劃,NSW 先行

https://www.nsw.gov.au/media-releases/pilot-plan-to-return-international-students