用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local sch轉國際學校小朋友性格上的改變
go

[小學] local sch轉國際學校小朋友性格上的改變

請問有冇小朋友本身由local School轉過去國際學校的家長有經驗可以分享?(emoji)(emoji)

因為小女本身喺官立小學讀書,剛收到RCHK year 4 offer,考慮會否轉過去讀

當初考慮報讀原因係希望小女可以學到多思考,但係又唔知係咪真係可以有呢個改變
加上小女喺官立學校讀書成績不差而且讀得幾開心,所以一直考慮會否過幾年先至再報讀國際學校,原因係想佢再打好啲中文底
最希望係可以了解到小朋友由local School轉過去國際學校其實對於佢哋嘅
性格會否有什麼好嘅轉變
求經驗家長分享(emoji)(emoji)

回覆 shu19841984 的帖子

睇以下分享:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3855297&extra=page%3D2&page=1
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3855913&extra=page%3D2

「一直考慮會否過幾年先至再報讀國際學校」…我之前有呢個想法,但係想慳學費。現在,我情願努力工作交學費。

打好啲中文底⋯⋯都經常聽到。

改變學習思維模式係要經過一段時間的,如果你有心去作出改變,越早去越好

shu19841984 發表於 21-6-25 08:52
請問有冇小朋友本身由local School轉過去國際學校的家長有經驗可以分享?(emoji)(emoji)

因為小女本身喺官 ...

不清楚你小朋友性格, 但如果你想培養「性格上的轉變」,其實愈早愈好,到中學小朋友都定型。

太遲轉國際,就會英文底冇咁好,尤其是閱讀同寫作,LS比IS普遍慢2年以上。IS的Science對英文詞彙有較高要求,普通LS的英文不足以應付。
IS中文其實已經足夠日常工作使用,比LS少了文學鑒賞之類Literature的內容所以簡單一些。我相信沒多少LS家長是希望子女將來從事中文文學相關工作吧,大部分工作並不需要這麼高的中文水平。
IS的昇学結果,無論是Non Jupas還是去外國留學,都普遍比LS好。而且英文水平更高,將來應付大學課程和工作面試都會更輕鬆。
若經濟能負擔,小四轉IS是更好的選擇。

RC係龍校,但官小一定要考呈分,如果小朋友樂於操練,考試表現穩定,家長又無需費心,家庭和諧融洽,咁一動就真係不如一靜

至於心態/性格方面就好個人,學校/同學係會有影響,但都不及家人影響,現階段費盡思量最終可能只係一廂情願

過多兩三年學好啲中文再轉係好理想既諗法,不過今天移民潮IS較多學位係不爭事實,過幾年仲係咪咁易有位冇人敢包

申利: 我仔小四,今年8月會入ICS讀Grade 5

已PM

我女今年4月由LS p4 轉 IS year 5, 我女性格好被動, 亦容易分心, 聽話,亦會每天自行完成所有功課和課外練習, 成績中間以上, 轉IS 係想佢可以多思考, 主動在人面前多表達, 亦希望英文可以再進步,
三個月後, 發覺我女的轉變:
-多左同我分享學校,老師,同學的事
- 更喜歡閱讀
- 多左表達自己既想法
種種轉變令我覺得,如果再早些轉IS 就好喇
至於錢, 當然比以前洗多左, 唯有每天提醒自己唔好洗無謂錢, 有需要才買, 回想起以前, 試過最顛一年去6次日本, 次次亂買一大堆野返黎, 現在無得去旅行, 錢留返黎讀書, 覺得甘先係正確既

得到RC入學機會,是難得既,恭喜!
提醒一下國際學校模式或IB培養小朋友
1.自信心
2. 對事物學習興趣
3. 主動英語演說及表達能力(特別在陌生人前)
4. 同學間互相勉勵既氣氛
本地學校就唔容易提供到....呢D都唔容易係分數睇到。

suki224 發表於 21-6-26 20:40
我女今年4月由LS p4 轉 IS year 5, 我女性格好被動, 亦容易分心, 聽話,亦會每天自行完成所有功課和課外 ...

謝謝分享!可否透露依家係讀緊邊間is呀?

honeymelonkids 發表於 21-6-26 23:22
謝謝分享!可否透露依家係讀緊邊間is呀?

ESF

十分感謝各位mama的意見(emoji)多謝大家

suki224 發表於 21-6-26 23:58
ESF

👍

請問你幾時報名

恭喜你呀
我都經歷緊同樣嘅問題
阿仔讀緊官小升三年級,阿女升K3
越讀越覺得阿仔唔適合傳統學校…..

最近開始研究IS先發現原來miss左細女(2016)入year 1嘅申請時間(emoji)

仲要搞兩個一齊申請插班(emoji)(emoji)‍♀️

請問RCHK插班難入嗎?interview會考啲咩?你係幾時apply㗎?