用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中快完
go

初中快完

考完試就升高中, 可能是更痛苦的路.
大仔這些年都沒認真讀書, 可以說求求其其, 上到中四都唔知道點算.

補習,有試過, 但沒多大用. 傾他的夢想, 計劃, 只是說沒有夢想, 也不想讀書.

有沒有什麼建議?

Chunyan 發表於 21-6-24 10:49
大仔這些年都沒認真讀書, 可以說求求其其, 上到中四都唔知道點算.

如仔對學業沒多大興趣,免強讀高中似乎浪費時間!
不如,去VTC睇睇專職文憑,學一技之長

上學友社網站會有更多相關資料

簽名被屏蔽

學門手藝專業。唔係人人鍾意讀書,識考試,但每個人總有佢既長處,可能係耐心,可能係衝勁,可能係大膽,可能係語言天份……總會有一瓣。就算平庸無野叻,但都唔可以懶,無目標。小目標亦係一個目標。

其實這兩年真係好影响某些學生,冇認真讀書,求求其其,心態問題定能力問題?
識人中三出佐去VTC那類,如果抱着求其心態,任何課程只會浪費光陰,而且吾見得那些課程會容易,條路亦未如看得順。
如果不是能力問題,只是散谩,父母就要唸吓點樣提升佢,鼓勵佢。如果冇信心升中四,都可以唸吓重讀中三,我反而吾太建議一吾好成績,就量計佢地去讀VTC, 我見過真係會後悔,兩頭吾到岸。
點都好,心態好緊要,而且吾細,佢要認清自已條路,父母要做就係聆聽加鼓勵。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

jli008 發表於 21-6-24 16:38
回覆 Chunyan 的帖子

不是正規既初中生涯完成,又走上更高深既高中, 我就期望孩子高中生涯正常翻,唔好又ZOO ...
你好似應承左人講MCS選科喎

cafeva 發表於 21-6-26 07:24
你好似應承左人講MCS選科喎
佢之前講左女選科後,會分享MCS 選科的资料

jli008 發表於 21-6-24 16:38

不是正規既初中生涯完成,又走上更高深既高中, 我就期望孩子高中生涯正常翻,唔好又ZOO ...
你之前講左女選科後,會分享MCS 選科的资料,請問其實MCS 的選每科是根據成績,還是怎樣?每科開班情況,如 phy chem bio m1 m2  每班有冇限人數?什麼成績才可入, 競爭大嗎?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-6-28 15:09
回覆 cafeva 的帖子

在那裡有回覆?我回應樓主孩子真係冇心向學,自然早些向孩子喜歡方向去,VTC是其中一種方 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3852958&page=4&from=space

#61.

見妳講開選科提一提妳.

如果係老作, 咁真係唔好意思啦.

簽名被屏蔽

zitaeric 發表於 21-6-25 10:41
其實這兩年真係好影响某些學生,冇認真讀書,求求其其,心態問題定能力問題?
識人中三出佐去VTC那類,如果 ...
我都很迷茫, VTC又不知道讀什麼, 升中四又不知道是否讀到, 唉!!!能力算可以, 只是不願努力. 在Band1中常考尾, 已經完全沒信心.

聆聽加鼓勵都有, 但唔迫他唔讀, 唉!

Chunyan 發表於 21-6-29 11:17
我都很迷茫, VTC又不知道讀什麼, 升中四又不知道是否讀到, 唉!!!能力算可以, 只是不願努力. 在Band1中常考 ...

因為成績差而冇佐自信心,試吓轉校

我都很迷茫, VTC又不知道讀什麼, 升中四又不知道是否讀到, 唉!!!能力算可以, 只是不願努力. 在Band1中常考 ...

我成日唸,冇一個細路仔係讀吾起書,而且入得 band1 都吾會太差。中三同中五應該係最辛苦年級,成績差自然冇佐自信心,重要係調較返佢重拾自信,試吓轉校重讀,一年好快,如果肯勤力,應該仲會揀到心儀科目。這個月係申請轉校高峯期,就算 deadline 已過,都照send信同打電話去問,退學朝亦增加轉校機會。同屋企人一齊商量,只要有信心,冇話冇可能。

其實band 1 考尾都可能比人好!先唔好成日睇住個名次,可唔可以同佢講,先忘記名次,重新出發,重新認識自己,升中四其實仲係細,應該可以改變,只要佢對自己有番信心。

KIMLIFEINUK 發表於 21-7-1 08:54
其實band 1 考尾都可能比人好!先唔好成日睇住個名次,可唔可以同佢講,先忘記名次,重新出發,重新認識 ...
好, 我會跟他說, 重新出發,重新認識自己

你可以轉去一啲有職訓學校讀例如天主教南華中學
讀完中六再轉lVY

每個人都一定有啲夢想,可能只係唔想同你講。