用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA 同Kellett ,大家會點選擇?
樓主: lamkc
go

[小學] VSA 同Kellett ,大家會點選擇? [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主,百貨養百客,每個家庭做選擇都係睇自己要求,兩間學校服務對象不同,用教育局分類,VSA 係 private independentschool, 為 local students 提向供 非DSE 課程,至少7成為 local, Kellet 係IS, 為non local 提供教育,students 主要係 non local。因此兩校student mix, 文化承傳,中文水平都唔同,睇你喜歡那種。不少選IS家長 都要孩子要 speak like a native, 咁當然IS會容易做到。By the way, 我唔知會否再分何種native (英女皇的 RP, 定 contemporary english)。坦白講VSA 學生未必做到native,一般都流利。VSA透過immersion學習英文,簡單嚟講就係聽講讀寫,相信同一般IS 一樣。我衹識一個朋友孩子讀過 Kellet,由 ESF轉過去,因 認為ESF 太 hea,佢話 Kellet 功課多少少,之後移咗民。佢孩子討厭中文,因學校中文衹是一個 subject, 又要去補習,最後因愛看中國好聲音而好D。

muimui2 發表於 21-6-26 00:01
VSA 用家,老實講, VSA 校長無得彈,學校 Admin 好強, 作為家長好滿意!尤其呢兩年疫情,睇到學校係好盡 ...

小學定中學?我孩子在小學時,Mr Dawson 係小學副校長,之後離開去進修,再回來做校長,孩子都喜歡他。中學校長來VSA時我孩子快畢業,可惜少跟他接觸,以前CDNIS的家長對他評價好高

poonseelai 發表於 21-6-26 08:48
小學定中學?我孩子在小學時,Mr Dawson 係小學副校長,之後離開去進修,再回來做校長,孩子都喜歡他。中 ...

小學。現在是 Mr. Dawson 做校長,非常稱職!

回覆樓主:

樓主,有一點長遠D關於中文,未必係而家需要考慮。如果你打算讀至中學畢業,Kellet 考A level, 我相信絶少人會考中文科,即孩子考完 GCSE 就唔會再讀中文,我就唔清楚GCSE中文水平如何。VSA IB diploma 必須考兩種語文,大部份考英加中,唔考中文可選 French or Spanish。

回覆 964000 的帖子

請問VSA小朋友 私下平時講乜野語言多?中文程度聽講好好,但同LOCAL比又如何?小朋友會多睇中文書嗎?會睇下中文節目,漫畫嗎?定係都係睇英文書多?謝謝

移民=Kellett
唔移民=VSA
唔走既就唔好玩自己仔女讀啲冇本地同學又學唔識中文既學校啦

nk88 發表於 21-6-29 01:35
回覆 964000 的帖子

請問VSA小朋友 私下平時講乜野語言多?中文程度聽講好好,但同LOCAL比又如何?小朋友 ...

IBO 不禁止講母語,我孩子就讀時VSA 無規定衹可講英語或普通話,同學都會講廣東話,而家唔知有冇改變。雖然 VSA小學已是中英並重,但同學一般喜愛英文。我孩子小學時香港潮流睇台劇,綜藝節目,台灣組合和歌手,對學習語文好有幫助。

Star.Star 發表於 21-6-29 09:42
移民=Kellett
唔移民=VSA
唔走既就唔好玩自己仔女讀啲冇本地同學又學唔識中文既學校啦 ...
可否講多小小關於 唔好搵間學唔識中文既學校?會唔會影響升香港大學?

朋友嘅小朋友讀緊VSA 初小
廣東話普通話流利無問題,中文程度都唔錯
只不過你問佢,你鐘意中文定英文呀?佢就會答鐘意英文多d咁囉

poonseelai    發表於 21-7-1 09:32

poonseelai 發表於 21-6-26 09:05
樓主,有一點長遠D關於中文,未必係而家需要考慮。如果你打算讀至中學畢業,Kellet 考A level, 我相信絶少 ...

據融樂會 GCSE中文 初小水平

http://www.bauhinia.org/index.php/zh-HK/analyses/310

「融樂會指出GCSE的中文課程,只有小學二至三年級程度,而GCE 的AS-Level和A-Level,亦分別只有小學五至六年級和初中的中文程度。」

Poyau 發表於 21-6-30 18:49

http://www.bauhinia.org/index.php/zh-HK/analyses/310

國際想考中文應考IB Chi A (native )或B(second language ), GCSE Chi用來「凳腳」,個個A*, 更不會考A level中文,冇大學會睇。

Poyau 發表於 21-6-30 18:49

I see, 咁我明白點解我朋友孩子之前ESF Island School, GCSE 後上 IB, 大部分學生也是考 Chinese B standard level

回覆樓主:

IB中文native卷其實幾深,如果小朋友考到7分,加上學校係普通話教,其實係相當勁。我覺得唔差過Dse。

Jane1983 發表於 21-6-30 19:35
IB中文native卷其實幾深,如果小朋友考到7分,加上學校係普通話教,其實係相當勁。我覺得唔差過Dse。
...

你要求好高呀,6分得唔得吖?

回覆 poonseelai 的帖子

當然得

muimui2 發表於 21-6-26 00:01
VSA 用家,老實講, VSA 校長無得彈,學校 Admin 好強, 作為家長好滿意!尤其呢兩年疫情,睇到學校係好盡 ...
同感。這兩年疫情,學校的努力、與家長的不斷溝通、尋求反饋、改進,真的讓人刮目相看。
尤其有機會看到孩子上網課的內容,才發現(之前以為一般般的)老師們有多認真負責有耐心,三年級之後盯功課那真是用心了。減輕了家長的負擔。

不多的吐槽點之一是校車公司。

964000 發表於 21-6-30 18:54
國際想考中文應考IB Chi A (native )或B(second language ), GCSE Chi用來「凳腳」,個個A*, 更不會考A le ...

3年班程度,沒可能。
我女考Chinese first language, 要讀文言文, 要分析作者的寫作手法,亦要表達自己對文章的睇法。 作文要寫450 - 500 字。 有議論文,記敍文及描寫文。 我覺得有中一二程度。
我自己覺得AL 同GCSE 程度相約。

wwlylo 發表於 23-2-1 22:37
3年班程度,沒可能。
我女考Chinese first language, 要讀文言文, 要分析作者的寫作手法,亦要表達自己 ...

同意.  其實家長去望下past paper 可大約估下個程度, 又文言文有四五百字,first languages 點都無可能係小三程度。

果間機構有無睇過啲卷

girl2016 發表於 23-2-2 01:06
同意.  其實家長去望下past paper 可大約估下個程度, 又文言文有四五百字,first languages 點都無可能係 ...

可能佢地考second language , 共融社係target minor ethnic 印巴藉為主

回覆 lamkc 的帖子

你小朋友而家讀緊邊間幼稚園?係咪veo or cwb or vic? If you’re already at Victoria then you should sort of know what sort of school VSA will be and whether it suits you/your child.
They are two very different schools so you need to ask yourself why you applied to them in the first place. 我覺得vsa 係local同埋國際學校中間攞個平衡. 中文程度OK有冇local School 咁死板同chur. Kellett 係傳統國際學校中文水平一般
‹ 上一主題|下一主題