用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀傳統津校, 但又想語境好之後去外國留學, 幼稚園會點排 ...
樓主: lazycoco
go

讀傳統津校, 但又想語境好之後去外國留學, 幼稚園會點排

快樂火雞 發表於 21-7-6 19:02
回覆 mrs.3845 的帖子

我驚樓主看不上

都可能呀。 冇名氣。 哈哈
當然我小朋友亦冇樓主小朋友咁叻,自己亦冇樓主咁有要求喇!

lazycoco 發表於 21-6-23 09:58
兩兄弟, 所以打算俾哥哥用25分入傳統津校, 雖然唔係百分百, 但係唔想用太多心力考直私 (即係唔想為porfolio ...

想sounds like native, 除非家庭有native English speaker, 或請NET勁外補,否則1-8都唔得。如要選一,不清楚寶山語境,2-8中,應該維記語境較好,又有中文。

964000 發表於 21-7-7 07:27
想sounds like native, 除非家庭有native English speaker, 或請NET勁外補,否則1-8都唔得。如要選一,不 ...

唸起我朋友,佢自己本身英文差,個女未上小學前, 佢請英文nanny , 外國回流, 教育系出身,日日1-6陪佢食, 玩, 讀書,學phonics ,唱歌, 做手工,去超市買野返屋企一齊整,去公園玩….個女一口流利sounds like native 英文

父母自己係咪native English?  
逅學幾個鐘, 學校train得幾多? 還是要靠父母啦

回覆 快樂火雞 的帖子

維記語境都...要外補?

回覆 lazycoco 的帖子

其實小朋友表現咁top,應該都唔需要太大心力考直私,加上呢兩年又易咗有offer。同意小朋友日後出國英文總會變得流利,樓主應該諗吓點加強中文根基啱數啲。(感覺上你呢個list同升津校有啲矛盾,純粹直覺)

25 分如果入不到喇沙
叩門大戶係kv 和sc
今年叩門位呢兩間大概各佔一半
其他學校有一位
好多舊生仔會讀kv sc