用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校係咪真 B1
go

龍校係咪真 B1

Sorry, 請不用 pm我,怕被起底

kudon 發表於 21-6-22 22:48
話說有一間直資龍校,坊間普遍認為呢間中學有 B1c甚至 B1b,原來佢哋中學每年有收開 b2甚至 b3A學生,最主 ...
直資龍校, 正常都要收番小學部既B2同B3學生喎!
定係指街外人先?

如果學校乜都唔公佈, 點解大家會認為佢有B1C-B1B水平? (又係乜乜X考網排名同評級?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:02
直資龍校, 正常都要收番小學部既B2同B3學生喎!
定係指街外人先?

Delete

kudon 發表於 21-6-22 23:18
收街外 B2同 B3學生。中學都曾經公開過兩次見得人嘅成績,嗰兩年都有 B1水平,不過只有中英數通,Ek個中學b ...
TKO話將會取消呈分個間?
等佢攪好主科成績先講啦!

收街外B2同B3學生, 好多B1學校都有, 不過總有原因, 唔會單純係英文好咁簡單

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

收街外 B2同 B3學生。中學都曾經公開過兩次見得人嘅成績,嗰兩年都有 B1水平,不過只有公佈中英數通,Ek個 ...

咪又係亂信大X網既後果囉!

伏, 就係要留俾D唔肯去做功課既人中既

kudon 發表於 21-6-22 22:48
話說有一間直資龍校,坊間普遍認為呢間中學有 B1c甚至 B1b,原來佢哋中學每年有收開 b2甚至 b3A學生,最主 ...

今年有band 1尾band 2頭學生,升中被呢間reject喎,佢係英文好好

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:24
TKO話將會取消呈分個間?
等佢攪好主科成績先講啦!

Delete

kimlam953 發表於 21-6-22 23:38
今年有band 1尾band 2頭學生,升中被呢間reject喎,佢係英文好好

揀呢間,我所知嘅,是有原因的,並不如 ...

Delete

kudon 發表於 21-6-22 23:47
今年街外位好少,所以主收 b1b學生,繼續讀上去,以往S2, S3係有收 b2至 b3A學生
...

咁咪....等佢慢慢進步囉.....

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:26
咪又係亂信大X網既後果囉!

伏, 就係要留俾D唔肯去做功課既人中既

我另一朋友對囝囡讀得好開心,佢覺得冇乜所謂,最緊要開心

kudon 發表於 21-6-22 23:39
我就係聽完個老友咁講,親身去等放學,聽下多d,睇下多d。先知實情係點。
其實佢以前 (2012-2014) 校務報告有公佈主科2+, 3+ 同 4+
後來先取消咗......

唔做多D marketing, 點吸多D"好學生"嚟教"好學生"呢?

今年有間B2直資中學, 都夠膽話自己中一收生有95%係B1學生啦!

今時今日辦學, 尤其係收錢既學校, Marketing 係好緊要

kimlam953 發表於 21-6-22 23:48
咁咪....等佢慢慢進步囉.....

都係嘅

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:54
其實佢以前 (2012-2014) 校務報告有公佈主科2+, 3+ 同 4+
後來先取消咗......

所以看重成績嘅話,揀中學真係要 dse透明至好。

評定是否B1,有人根據學生入學成績,有人根據DSE成績.我覺得DSE成績更重要,如果學生入學成績不佳而DSE成績好,豈非證明此校中學部增值率高?
而且好多新興直資DSE成績進步,自然中學收生水漲船高.

Sing13 發表於 21-6-23 00:15
評定是否B1,有人根據學生入學成績,有人根據DSE成績.我覺得DSE成績更重要,如果學生入學成績不佳而DSE成績 ...

咁要睇返外校入去嘅學生 dse成績係咪真係好咗,定係仍然只得某一科出類拔萃。幫學校推高4+%

我始終都係欣賞港同可以做到高透明。

kudon 發表於 21-6-23 00:34
咁要睇返外校入去嘅學生 dse成績係咪真係好咗,定係仍然只得某一科出類拔萃。幫學校推高4+%

我始終都係 ...

此校並非只公布一科成績,如果六七科中只得一科過四級,只會推低學校4+%.
此校選英文叻既學生,估計是因為小學部是英文小學,中學銜接小學,英文唔叻既外校生跟唔上其他原校學生.

Sing13 發表於 21-6-23 00:45
此校並非只公布一科成績,如果六七科中只得一科過四級,只會推低學校4+%.
此校選英文叻既學生,估計是因為 ...

好似只有公佈四科中英數通,其他科唔覺有提

其實佢哋英文咁叻,點解通識科要用中文考呢

收街外 B2同 B3學生。中學都曾經公開過兩次見得人嘅成績,嗰兩年都有 B1水平,不過只有公佈中英數通,Ek個 ...

我都覺得有點過度吹捧。

Sing13 發表於 21-6-23 00:45
此校選英文叻既學生,估計是因為 ...

我又好想知, 佢地邊度曾經有提過其它科既成績呢?
相信校內家長都好想知

kudon 發表於 21-6-23 00:57
好似只有公佈四科中英數通,其他科唔覺有提

其實佢哋英文咁叻,點解通識科要用中文考呢

中文考通識係學校安排問題, KC都係用中文考通識