用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校係咪真 B1
樓主: kudon
go

龍校係咪真 B1 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 15:25
見到近排不少人用「零負評」嚟形容,真心R頭 (無心踩任何一間學校,但零負評太誇張了)
...

說好的silbings必收 上年如夢初醒?

kimlam953 發表於 21-6-23 15:27
唔關樂唔樂觀,而係真實發生緊

正正係我同事仔,佢仔仲要係band 3學生,留過級一年。而佢嘅comment係唔少 ...
定係top up degree咋?

Poyau 發表於 21-6-23 17:02
說好的silbings必收 上年如夢初醒?

學董伯伯當年話齋,我都無提8萬5好耐,即係無咗啦!

Sorry,我唔係用家,意見可以 ignore
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所謂既評價無非就是話人地DSE成績不夠好,DSE成績年年都會變,何況是12年後先考,此校上年亦有學生拿五科5**,前年有學生拿六科5**.
外人又真是有幾了解伊間學校?

Dybala 發表於 21-6-23 17:04
定係top up degree咋?

無仔細問

我當年讀大學時都幾多hallmates係太空升上黎,所以都無challenge我同事係邊樣個樣點樣轉,只係感概佢口中一是無成嘅仔都兜兜轉轉入到U呀,咁我身邊那些好緊張嘅父母朋友做乜要咁焦慮條起跑線呢?因為想自己仔女讀神科?但神科嘅遊戲規則轉緊囉喎

Sing13 發表於 21-6-23 17:09
所謂既評價無非就是話人地DSE成績不夠好,DSE成績年年都會變,何況是12年後先考,此校上年亦有學生拿五科5* ...

前人嘅DSE 成績參考吓咪算!最緊要係自己嘅小朋友將來考成點 其實上到中學之後,考DSE 主要係靠自己努力,唔係好關間中學事囉  1A 中學咪一樣有人入唔到U

醒目開學勳章 王國長老

kimlam953 發表於 21-6-23 17:15

無仔細問

有,唔會無升到3大
但你要記住一樣嘢,不少人由HD Asso升三大,唔係因為讀書不成,係因為DSE衰中文,本身呢班人都係讀到書嘅,所讀AD Asso成績亦唔會差 (真係學渣,又點入到好嘅AD Asso呢)

網上搵到呢兩間升學資料,已叫透明,其他都唔太肯講畢業生出路

扯遠了,簡單講,升學轉U係有出路、但一樣要努力

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 18:30
有,唔會無升到3大
但你要記住一樣嘢,不少人由HD Asso升三大,唔係因為讀書不成,係因為DSE衰中文,本身 ...

咁書幾時都要讀,只係各位父母relax~條條大路通羅馬好嘛

醒目開學勳章 王國長老

Gummama 發表於 21-6-23 18:28
前人嘅DSE 成績參考吓咪算!最緊要係自己嘅小朋友將來考成點 其實上到中學之後,考DSE 主要係靠自 ...

呢樣我係唔同意的,我就是受害人
如果間間學校都一樣,咁點解揀間要交學費

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 18:39
呢樣我係唔同意的,我就是受害人
如果間間學校都一樣,咁點解揀間要交學費
...

家家有求,平民價學費就買到較輕鬆嘅小學生活,唔駛外補都有好嘅英文水平,同埋有Ok 嘅龍中退可守,成件事我覺得好值!

將來入U 只會越來越容易,播x 大家講到冇B1 level 咁都有不俗嘅入U %,放鬆d 啦!

balls 發表於 21-6-23 15:42
我身邊真係有一班呢間學校嘅鐵粉,用家同埋非用家都有。鐵粉基本上一致認為學校最吸引地方係:一條龍(=小 ...

我唔係鐵粉,不過我都覺得你講嗰三個條件係好吸引

balls 發表於 21-6-23 15:42
我身邊真係有一班呢間學校嘅鐵粉,用家同埋非用家都有。鐵粉基本上一致認為學校最吸引地方係:一條龍(=小 ...

校內人只會重視校內情況,未必有心情時間望下校外
校外人望唔到校內情況,唯有用客觀數據去分析,或者,我個friend話
~~~

kudon 發表於 21-6-23 23:42
我唔係鐵粉,不過我都覺得你講嗰三個條件係好吸引,當日我手執呢個 offer,係開心嘅,身邊不止一人提示過 ...

X1 由此至終我都覺得呢間係好學校,我都係有唔少人提醒呢間真係唔太適合我小朋友所以最後都係放咗位。所以我放位嘅時候考唔到呢間嘅鐵粉朋友竟然對我冷嘲熱諷。我覺得佢地真係有點走火入魔。適合你唔代表適合我好嗎???

balls 發表於 21-6-24 06:39
X1 由此至終我都覺得呢間係好學校,我都係有唔少人提醒呢間真係唔太適合我小朋友所以最後都係放咗位。所以 ...
未入讀已咁興趣,入讀咗點算?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

balls 發表於 21-6-24 06:39
X1 由此至終我都覺得呢間係好學校,我都係有唔少人提醒呢間真係唔太適合我小朋友所以最後都係放咗位。所以 ...

其實無批評過佢唔好,不過客觀去分析資料時就一定會出現good, better, the best情況
小朋友人就得一個,讀得呢間自然要放果間。做決定係需要考慮好多嘢。每個人selection criteria唔一樣而已

Charlotte_mom 發表於 21-6-24 10:35
其實無批評過佢唔好,不過客觀去分析資料時就一定會出現good, better, the best情況
小朋友人就得一個,讀 ...

Exactly!

Delete

近年我經常勸戒家長既說話:

入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自縛。

想要升中好就要付出, 勇敢一點去學術強既小學好過啦!

回覆樓主:

冇呈分既直資學校升中可選直資中學,又或自行官津中學,只要是級前列,實際上不難.一般出去都是博band1A/B吧,中學對邊間小學學術水平如何心中有數.
在討論區日子耐左,自然知道邊個邊個成功例子.
直資學校新成立時吸引既是希望愉快教育,不介意將來成績既家長,但當學校成績好左,越來越多人來考,生源好左,學校對學術要求逐漸提高.取得band1成績亦不是難事.
香港小學既教學大綱并不難.有教育理念既家長反而應該培養小朋友學習興趣.

kudon 發表於 21-6-23 23:42
我唔係鐵粉,不過我都覺得你講嗰三個條件係好吸引,當日我手執呢個 offer,係開心嘅,身邊不止一人提示過 ...

似乎您真系好唔鐘意呢間學校
‹ 上一主題|下一主題